IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цакалотос: Мъртви сме, ако прегледът на спасителната програма се забави

"Четворката" институции, които отпуснаха последните заеми за Гърция, не са удовлетворени от последните предложения на Атина

20:09 | 09.02.16 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Евклидис Цакалотос. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Евклидис Цакалотос. Снимка: архив Ройтерс

„Мъртви сме“, ако прегледът по третата спасителна програма се забави и не бъде приключен до май или юни, заяви гръцкият финансов министър Евклидис Цакалотос пред парламента. Неговият коментар идва на фона на парализираната от протести страна, епизоди на политическа нестабилност и срив на фондовата борса, посочва Greek Reporter.

През миналата седмица представители на четирите институции, отпуснали поредните заеми за Гърция, напуснаха неудовлетворени Атина. Те трябва да оценят как страната се справя с мерките в програмата, а след като се убедят, че обещанията се спазват - и да започне предоговаряне по дълговете на Гърция. 

Очакванията на Цакалотос са кредиторите да се завърнат през следващата седмица. В същото време обаче публикация на Market News International сочи, че кредиторите няма да се върнат в Гърция, докато правителството на Сириза не направи „солидни предложения и точни разчети“.

Изданието посочва, позовавайки се на свои източници, че има голямо разминаване между исканията на кредиторите и предложенията на Гърция по отношение на пенсионната реформа и „червените“ задължения, които имат гърците към банките. 

Възможно е все пак четирите институции да се съгласят на предложението да няма намаляване на пенсиите, но не изглежда много възможно правителството да приложи подобни мерки, допълва още изданието.

Премиерът на южната ни съседка вече е потърсил подкрепата на германския канцлер Ангела Меркел, а на 17 февруари се очакват и разговори с един от големите защитници на Гърция – Франсоа Оланд. „Четворката“ институции обаче едва ли ще са съгласни преговорите по спасителната програма да се водят на политическо ниво, се казва в публикацията на MNI.

Доклад на Eurasia Group, цитиран от CNBC, пък посочва, че бежанският натиск може да се окаже "камъчето", което да върне Гърция към хипотезата за Grexit, тоест напускане на еврозоната. Според анализаторите споразумението между ЕС и Турция няма да доведе до намаляване на броя на бежанците, а това ще засили натиска от страна на останалите държави от ЕС към Гърция. 

Междувременно в Гърция се заговори активно за нови предсрочни избори в следващите месеци - трети в рамките на малко повече от година. В началото на седмицата военният министър Панос Каменос, който е лидер на участващата в управляващата коалиция ANEL („Независими гърци“), посочи, че ако кредиторите настояват за неразумни мерки, последната дума ще има гръцкият народ.

Официалната позиция на кабинета е, че на последните парламентарни избори, провели се през септември, Сириза е получила ясен мандат от гръцкия народ за изпълнение на подписаната месеци по-рано трета спасителна програма и няма причина за отстъпления.

От началото на годината обаче страната е обхваната от протести – фермерите блокират пътища в страната и гранични пунктове, а на 4 февруари се проведе и най-масовата национална стачка от години. Причината е предложената от правителството пенсионна реформа, която макар и да не предвижда намаляване на пенсиите, залага на промяна на модела на изчисляване на новите пенсии, който води и до тяхното намаление.

Алексис Ципрас на няколко пъти безуспешно се опита да получи подкрепата на останалите партии в парламента за предложението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
Колко тпилиони предстоят да се изсипят на борсите а гупаците са се фанали за петрола и китай
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
Бе кво толко драматизират нещата гърците? Метеорит ли ги удари война ли има епидемия ли има с планета ли се блъскат какво?сценария както би станал с бг да стоят мирно го забравете, в целия свят само тук стадото стой мирно и послушно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 12
abdul
преди 8 години
"Какво са очаквали да постигнат тия хора с тия пари е тайна заключена"Надяваха се да спечелят войната в Сирия, само че САЩ и тяхното отроче ИДИЛ се издъни, защото Путин се включи в последния момент (много малко преди САЩ да влязат с "troops on the ground") в играта, при това направи доста "твърдо" влизане, което САЩ и ЕС не очакваха.. това коренно им обърка играта. И на НАТО също..На въпроса - купиха си геополитическо влияние, защото региона е адски интересен.. особено за "конкурентите" на НАТО... По тези земи напоследък е много модерно да се анексират територии ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
"По-скоро е шега. Въпросът ми е като как точно си представяте, че ще приключи драмата "Гърция""приключи? Хмм.. драмата с Гърция ще приключи с разпад на ЕС, заради радикализиране на леви и десни популисти.. ЕС ВЕЧЕ започна да блокира по важни теми, представи си какво ще стане с теми за прехвърляне на повече суверенитет към ЕС като общо мин. на финансите, обща полиция/армия..Едните (левите) ще искат "като Гърция", десните няма да искат да плащат и дружно подклаждани от външни фактори ще се разпарчатоса. Това ще стане до няколко години (макс. 10)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 20
Иван Митев
преди 8 години
Какво е трудното при Гърция?Ставащата лошотия е от влияние на сгрешена европейска парична система. С прекратяване на тази държавна грешка ще се преустанови опасността от ескалация на стопанска криза и гърците ще могат да си връщат дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 6
power grid
преди 8 години
Гърция за съжаление е фалирала.Спасение няма.Никакви прорами няма да помогнат.Чака ги нашата участ унищожение на здравеопазване образование и съдеа система.ще има и разграбване на държавната собственост емиграция пътищата до няколко години ще се разкапят и те така.Започва масова бедост болести и смърт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
аз чета и другите(икономическите коментари)...ама ти понякога(подозирам - като пиеш едно) не можеш се запреш, та се случва и да те прескачам. То това важи и за мен де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 20 rate down comment 2
bgMan
преди 8 години
Гърция е неспасяем случай, което дава някакъв исторически шанс на България.И последните читави гръцки бизнеси и предприемачи ще се преместят в България, освен тези, които вече са тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
bgMan
преди 8 години
Аре умирайте най-сетне!Откога ви чакаме да ритнете бакърчето и да се приключва с тая циркова държава на търтеи, лъжци и мошеници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 2
scott
преди 8 години
нобел, нали следиш икономиката!АКО БЕХА ПОТОПИЛИ ГЪРЦИЯ ВЕДНАГА, щеха да си прережат вените. Много инвестизионес от богати хора от западна европа, еврейчета, щатски фирмичк. Виж как УДАВИХА кипър! Там предеха руските капитали и направо ги фърлиха у морето, заедно с подстригване на тревата. Та, излеха 86 милиарда и си КУПИХА време за оттегляне и закриване. СЪГЪ, МОЖЕБИ ТОЧНО СЪГЪ, ГЪРЦИТЕ ШЕ ВИДАТ ДЕБЕЛИА. Приготвил съм пуканкес и прогнозирам, че вече СИЛНИТЕ И ВАЖИ хора са напуснали играта у гръчко. Съгъ ше направат кайма от хората и малките бузинеси ТАМ! ЯКШЪНБЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още