IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел не може да въздейства пряко на блокадата на българо-гръцката граница

Исковете за обезщетения на фирми трябва да се разглеждат от националните съдилища, заяви говорител на ЕК

17:07 | 09.02.16 г. 3
Брюксел не може да въздейства пряко на блокадата на българо-гръцката граница

Европейската комисия не е упълномощена чрез правото на ЕС да предприеме преки действия или да наложи незабавни наказания в случая с блокадата на българо-гръцката граница. Това заяви говорител на комисията, предаде БТА.

Наказателните процедури, предвидени в европейското законодателство, изискват предприемането на стандартни последователни стъпки, преди въпросът да бъде предаден на Съда на ЕС. Комисията не е взимала такова решение, допълва говорителят. 

Свободното движение на стоки е основен принцип на вътрешния пазар. При особени и извънредни случаи (като демонстрации и ремонт на пътища) някои цели могат да получат превес и да наложат известни ограничения. Когато възникнат пречки, държавите от ЕС трябва да предприемат всички необходими и съразмерни мерки, за да осигурят свободното движение на стоки на своя територия, както предвиждат задълженията им по договора за ЕС.

Българските и гръцките власти съобщиха на ЕК за възможните препятствия за свободното движение на стоки през техните граници. Комисията следи въпроса внимателно и помоли гръцките власти да съобщават какво се случва и какви мерки са предприели или ще предприемат, за да уведомят фирмите и да улеснят, доколкото е възможно, придвижването по пътищата. ЕК получава всекидневно данни за положението по границата, допълва говорителят.

Приложението на европейското законодателство на място е задача на държавите от ЕС. Държавите трябва сами да определят необходимите и съразмерни мерки, за да бъде облекчено свободното движение на стоки на тяхна територия в настоящата обстановка, отбелязват от Комисията.

Държавите от ЕС имат изключителното право да осигуряват обществения ред и да опазват вътрешната сигурност. Всякакво обезщетение за претърпени щети от дружествата е въпрос, който следва да бъде разглеждан от националните съдилища, се допълва в позицията на ЕК.

По-рано днес транспортният министър Ивайло Московски поиска да бъде осигурен поне един постоянен транспортен коридор за преминаване на българските превозвачи до и през територията на Гърция.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
Bobacho
преди 8 години
ЕС е една *** организация. Измисля си закони и после не знае как да си спазва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
ivanrog
преди 8 години
Хахахах, Митов, Митов?!?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
biserz
преди 8 години
Брюксел заприлича на София, НС - и от тях все нищо не зависи. Как да им наложат санкции на Гърция? Смеят ли? Нали после те ще трябва да ги плащат тия санкции - чрез безвъзмездните "кредити"...Защо се заблуждаваме, че сме такива, каквито не сме, че сме някъде, където, всъщност, не сме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още