IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Wall Street стартира сесията със спадове*

Инвеститорите предпочитат да влагат парите си в „сигурни убежища“

18:11 | 09.02.16 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Wall Street стартира сесията със спадове*

В началото на борсовата сесия във вторник американските фондови пазари продължават низходящата си спирала.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average стартира със спад от 0,4% до 15 962 пункта. Широкият индекс Standard & Poor's 500 се понижи с 0,5% до 1843 пункта, a индексът на технологичните акции Nasdaq губи 0,7 на сто до 4254 пункта.

Нарастващите опасения за световната икономика карат инвеститорите да са предпазливи, коментира Bloomberg. Борсите като цяло се намират в низходяща спирала. Анализаторите коментират, че инвеститорите предпочитат „сигурни убежища“ като златото, чиято цена е в близост до седеммесечен връх.

„Възможно е да се стигне до нова корекция при акциите“, твърди директорът на B Capital Wealth Management Лорн Беринг. Тази тенденция се води от акциите на банките и на енергийните компании. Така например днес JPMorgan се обезценява с 1,8 на сто, а книжата на конкурента Bank of America са с 1,4 на сто надолу.

На международните финансови пазари нарастват опасенията за състоянието на глобалната икономика. Същевременно инвеститорите се питат дали централните банки въобще разполагат с „нужните оръжия“, за да се противопоставят на конюнктурната слабост.

„В продължение на години курсовете на акциите бяха нагоре, без това да съответства напълно на икономическите ръстове“, коментира и Джейн Медечин от Carmignac. По думите му сега това се отплаща, защото сега ликвидността (като последица от слабата подкрепа на централните банки) намалява, докато същевременно икономиката расте слабо. 

Един от печелившите е златото. Обявената от някои анализатори за „мъртва“ суровина повишава сериозно цената си, като тройунция вече струва 1193 долара, с 0,4 на сто повече, отколкото в началото на седмицата.

За сметка на това петролът продължава да отстъпва. Цената на Брента пада с 0,5 на сто до 32,96 долара за барел, докато американският лек суров петрол (WTI) поевтинява с около 1 на сто до 29,86 долара за барел (159 литра).


*Актуално към 18 часа

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 8 години
Рак да ги фане тея пишман инвеститори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Стефчо
преди 8 години
Бойчо, колко за загубите на американските и европейските борси от нова година насам. Не в проценти, а в абсолютни числа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
ivancholak
преди 8 години
"Борсите като цяло се намират в низходяща спирала"То си е направо свободно падане...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
polisat
преди 8 години
"Цената на златото достигна 1993 $ за тройунция" Моля поправете : 1193 $
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Кога точно ? - Утре е много подходящ ден - бабати ще каже че всичко е перфектно и че е много вероятно март да вдигнат отново лихвите.Ще се позове на "добрите" данни от пазара на труда и тренда е готов - А колко са добри данните за пазара на труда можеш да погледнеш че кризите винаги са идвали когато безработицата в УСА е падала до около 4,5% тоест още малко "добри " данни и баницата ще е готова
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още