IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Междузвездни войни" компенсираха неудачите на Disney с ESPN

Спортната мрежа се сблъсква с редица проблеми подобно на конкурентите си в САЩ

13:59 | 10.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Изпълнителният директор на Disney Боб Айгър. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Изпълнителният директор на Disney Боб Айгър. Снимка: архив Ройтерс

Спортната мрежа на Disney ESPN отчете спад в печалбата за тримесечието, която успя да засенчи успеха на блокбъстъра „Междузвездни войни: Силата се пробужда“, който пък от своя страна доведе до рекордна печалба за компанията и надмина очакванията на анализаторите, предава Ройтерс.

Инвеститорите, които са притеснени за бъдещето на Disney и на други медийни компании, изпратиха акциите на корпорацията с 3,5% надолу до 89, 21 долара в следборсовата търговия.

Медийното подразделение на Disney, което включва ESPN, Disney Channels и ABC, отчете рекорден спад от 5,6% в оперативната си печалба, която достигна 1,41 млрд. долара. Това отчасти се дължи на по-големите разходи за програми и спада на броя на абонатите на ESPN, които изтриха увеличението на рекламните приходи.

Главният изпълнителен директор на Disney Боб Айгър защити ESPN по време на срещата си с инвеститорите, посочвайки, че през предходните няколко месеца е имало увеличение на броя им. От своя страна инвеститорите и анализаторите се притесняват, че Disney и другите медийни компании губят потребители, особено сред по-младите зрители не желаят да плащат за кабелна телевизия.

Айгър заяви, че компанията очаква със сигурност нейните медийни мрежи да продължат да се радват на растеж, което означава, че рекламните приходи ще продължат да надвишават разходите.

Същевременно Disney води преговори с дистрибутори за включването нa ESPN в по-малки пакети с канали, както и за други нови предложения.

За тримесечието, което приключи през декември ESPN понесе по-големи разходи за програмиране, обяви Disney, посочвайки, че резултатите ѝ са повлияни значително и от силния долар.

Големият герой за Disney носи името „Силата се пробужда“ - първият филм на студиото от поредицата „Междузвездни войни“, след като то купи Lucasfilm през 2012 г. Изключително успешната премиера на лентата помогна на студиото да удвои своята оперативна печалба до 1,01 млрд. долара.

Американските тематични паркове на Disney отчетоха по-големи приходи от потребителите и повече посещения, което доведе до скок на печалбата на подразделението за паркове с 22% до 981 млн. долара през тримесечието.

Общата нетна печалба на компанията нарасна до рекордните 2,88 млрд. долара през първото фискално тримесечие, или до 1,73 долара на акция. Година по-рано тя беше 2,18 млрд. долара, или 1,27 долара на акция.

На коригирана база компанията спечели 1,63 долара на акция, надминавайки очакванията на анализаторите за 1,45 долара на акция според Thomson Reuters I/B/E/S.

Приходите се увеличиха с 13,8% до 15,24 млрд. долара през първото тримесечие, което също се оказа над прогнозата за 14,75 млрд. долара. 

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още