IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на ВЕИ в общото потребление на енергия у нас намалява през 2014 г.

Европа все още е далеч от целта 20% от потребяваната енергия да е от възобновяеми източници до 2020 г.

15:16 | 10.02.16 г. 4
Делът на ВЕИ в общото потребление на енергия у нас намалява през 2014 г.

Делът на енергията от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) намалява като част от общото количество потребена енергия в България през 2014 година. Това става ясно от последния доклад на Евростат.

Според данните делът на ВЕИ у нас е вече 18%, докато година по-рано - през 2013 година, достигаше 19 на сто от общото потребление. Все пак страната ни е един от членовете на ЕС, който преизпълнява заложените цели - до 2020 година възобновяемите източници в България трябва да заемат дял от 16 на сто от общото енергийно потребление.

От данните е видно, че делът на ВЕИ в целия ЕС е 16% и има увеличение спрямо 2013 година. Тогава зелената енергия е била 15% от общо потребяваната в рамките на общността. Целта за целия ЕС е 20% до 2020 година.

Освен България националните цели преизпълняват още Чехия, Естония, Хърватия, Италия, Литва, Румъния, Финландия и Швеция. Дания и Австрия са само на 1 процентен пункт от изпълнението на целта си, посочват още от европейската статистическа служба.

Франция, Холандия и Великобритания изостават най-значително от поставените преди няколко години цели. Във Франция делът на възобновяемите източници е 14,3%, докато целта за 2020 година е 23%. За Холандия разминаването е с 8,5 процентни пункта, а за Великобритания - с 8 п.п.

От данните на Евростат е видно, че най-голям е делът на зелената енергия в Швеция (сред страните от ЕС) - почти 53%, при заложена цел от 49% до 2020 година. Почти 39% от потребяваната енергия в Латвия и Финландия идва от възобновяеми източници.

Макар и да не са членки на ЕС, ангажименти по отношение на възобновяемите енергийни източници са поели още и Исландия и Норвегия. Двете държави са част от Европейското икономическо пространство и изпълняват много от задълженията, както и се радват на много от правата на страните членки на ЕС.

Според статистиката зелената енергия в Исландия държи дял от над 77% от потребената енергия. В Норвегия процентът доближава 70%. И двете страни преизпълняват своите цели - съответно 64% за Исландия и 67,5% за Норвегия.

Под енергия от възобновяеми източници Евростат отчита произведената от фотоволтаици, вятърни паркове, водни централи, както и от всички видове биомаса и геотермални централи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 15 rate down comment 0
Тава е
преди 8 години
Нали "пазарът" е основен регулатор! Когато е удобно се въвеждат Европейски регулатори, когато не, пазарни механизми. Потребителите имат право да плащат пет пъти по-скъпата ел. енергия и да си купуват нови уреди, изгорели от "качественият" енергодоставчик.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
И дали не е преднамерен пусти пропуск?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още