IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Френският износ на вино и спиртни напитки достигна рекордно равнище

Ръстът се дължи основно на продажбите на шампанско и коняк и на благоприятния валутен курс

22:59 | 10.02.16 г. 4
Френският износ на вино и спиртни напитки достигна рекордно равнище

След две години на лек спад френският износ на вино и спиртни напитки през 2015 година е достигнал историческо равнище от 11,7 милиарда евро, обяви днес Федерацията на износителите, цитирана от Франс прес и БТА.

Този резултат, бележещ растеж от 8,7 процента за една година, се дължи основно на продажбите на шампанско и коняк и на благоприятния валутен курс с отслабване на еврото. Негазираните вина обаче продължават да страдат от недостатъчното предлагане, според професионалистите.

Впечатляващият резултат, "който се равнява на продажбата на 126 Еърбъса", подчерта президентът на Федерацията Кристоф Навар, позволява на сектора да си върне загубеното миналата година второ място по износ след авиацията.

В същото време експедираните обеми са намалели с 3,6 процента до 188 милиона продадени каси, а без отчитане на шампанското спадът при вината достига 5,2 на сто. Тенденцията се наблюдава трета поредна година, уточни Навар.

И докато при шампанското има увеличение (4,8 на сто), както и при коняка, то пазарният дял на виното и спиртните напитки не спира да се свива. За 15 години показателят се е понижил от 45 до 30 процента, отбеляза ръководителят на федерацията.

По думите му шампанското, конякът, бордото и бургундското вино покриват 67 процента от износа (като стойност - бел. р.), но само 28 процента от обема.

На САЩ и Китай се падат 75 процента от растежа в контекст, в който нововъзникващите пазари, особено в Азия, търсят нисък клас вина. При тях Франция понася тежестта на конкуренцията от Новия свят начело с Чили и Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
Борсовите сривове са изцяло манипулирани и не отговарят на състоянието на икономиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още