IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България единствена в ЕС прави банкови, пенсионни и застраховатателни тестове

До март ще завършим успешно увеличението на капитала със 100 млн. евро, заяви председателят на Надзорния съвет на Еврохолд Асен Христов

11:27 | 11.02.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд Груп България. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд Груп България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е единствената страна в Европа, която едновременно прави тестове и в банковия, и в пенсионния, и в застрахователния сектор. „Ние искаме да покажем, че сме някакви отличници ли? Мисля, че това е насочено срещу пазара и се съмнявам в компетентността на регулатора“.

Тези сериозни критики изказа Асен Христов, председател на Надзорния съвет на Еврохолд Груп България, в предаването Investbook по Bloomberg TV Bulgaria.

В България няма да се правят стрес тестове, а оценка на активите и пасивите на дружествата, поясни той. 

По думите му тази акция е насочена пряко към компаниите с български капитал, като има поддръжници и от компании, които работят на нашия пазар и са част от други застрахователни групи извън България, тъй като те няма да бъдат засегнати от тази оценка на активите. Според нето в голяма част от методологиите е записано, че дори да се установи недостиг на капитал в някои български дружества, той може да бъде покрит дори само с едно гаранционно писмо от страна на компанията майка. 

„Така че отново витае призракът, че всички компании, които са извън България и не са с български капитали, са здрави и прекрасни и затова дайте да плюем по България. За съжаление това се извършва дори на ниво застрахователен регулатор”, каза Христов. 

"Предстои и записването му в Търговския регистър (б. ред. на гласуваното на 29 декември увеличение на капитала с облигационен заем – бел. ред.) като към този момент той е увеличен със 82,5 млн. евро. Предстои да видим дали нашите партньори от Global Finance ще внесат техните полагащи се 17,5 млн. евро, за което имаме тяхното предварително становище и мнение, че те няма да се възползват и ние ще ги довнесем. Предполагам, че в края на февруари, началото на март, ще завършим успешно увеличаването на капитала на Евроинс Иншурънс груп със 100 млн. евро", поясни още мениджърът.

Христов каза, че причината „в никакъв случай“ не е румънското дружество.

„Румънското дружество е най-силното в групата на Евроинс Иншурънс Груп. В Румъния към края на 2015 година дружеството ще бъде в топ 3, дори предполагам, че ще е второто по големина и размер. То е най-силното в групата на Иншурънс груп. В Румъния дружеството нарасна през последните три години три пъти, в резултат на което се наложи да се довнесат средства“.

Мениджърът изтъкна, че в България са излезли информации, че това е в следствие на недостиг на капитал: „Това е така. Има недостиг на капитал при такова нарастване на бизнеса. Ние също така взехме решение за увеличение на капитала с около 40 млн. евро и от тези 100 млн. евро 40 млн. са предназначени за Румъния“

Що се касае до облигационния заем, Христов каза: „Аз смятам, че към края на април той ще бъде изцяло завършен“.

Мениджърът коментира и пазарната експанзия на Евроинс Иншурънс Груп, като поясни, че компанията „не крие амбицията и целта на Евроинс Иншурънс Груп е да се превърнем в единствения в Източна Европа независим застрахователен играч“.

„Независим, защото той ще е независим от всички познати играчи до сега, съществуващи застрахователни групи. Мисля, че в някои страни вече сме го постигнали. Пазарният ни дял в Румъния е близо 15%, в България е около 7%, в Македония – 9%. В Украйна, закупувайки това дружество, мисля, че навлизаме на изключително перспективен пазар“.

Христов каза, че компанията вече работи успешно на още повече европейски пазари.

„Имаме право да открием клонове, и вече го направихме в Чехия и Словакия, както и работим на freedom-of-services в Полша и в Гърция".

Още гледайте видеа в Bloomberg TV Bulgaria

Свързани компании:

Еврохолд България АД(EUBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
ceneto
преди 8 години
не е хубаво да плюеш в кладенеца(регулатора от който си пил вода) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още