IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nokia остави инвеститорите да се лутат на тъмно

Компанията отказа да направи прогноза за годината преди настъпването на април

14:37 | 11.02.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Финландският производител на телекомуникационно оборудване Nokia предупреди, че търсенето на нови мобилни мрежи ще се забави през тази година в Китай. Освен това компанията няма да предостави финансова прогноза до настъпването на април, предава Ройтерс.

Сделката за придобиването на Alcatel-Lucent за 15,6 млрд. долара ще помогне на Nokia да се конкурира с китайската Huawei и шведската Ericsson, които преди бяха топ доставчици на мрежово оборудване, на един пазар, където ограниченият растеж и силната конкуренция оказват натиск върху цените.

Главният изпълнителен директор на Nokia Раджев Сури заяви, че компанията очаква растеж на пазара в Северна Америка, Индия, Близкия изток и Африка, докато този в Китай ще се забави.

“Очакваме някои насрещни ветрове през 2016 г., докато 4G/LTE навлиза в Китай, а няколко други пазара започнат да се забавят”, твърди Сури. По думите му първото тримесечие ще е особено трудно, тъй като голяма част от потребителите свиват разходите си заради увеличаващата се макроикономическа несигурност.

В резултат от новината акциите на Nokia поевтиняха с 3,5%, а от обявяването на сделката с Alcatel миналия април те са спаднали с 30%.

“Те нямат никаква финансова прогноза за тази година, а всичко, което казаха, беше, че търсенето на пазара изглежда доста слабо. Това е малко като разходка в мъгла”, коментира Майкъл Раутанен, анализатор на Inderes Equity Research.

Продажбите на групата за четвъртото тримесечие спаднаха с 3% при постоянни валутни курсове до 3,61 млрд. евро, което се оказа под очакваните от анализаторите 3,72 млрд. евро.

Но маржът на оперативната печалба на подразделението за мрежи достигна 14,6%, което е над отчетените 14% година по-рано, както и над 13,8%, каквато беше прогнозата.

Отделно Alcatel-Lucent отчете 13% ръст на продажбите за периода до 4,16 млрд. рвро. Бизнесът се е представил особено добре в Азия и Северна Америка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Repoman
преди 8 години
Преструктуриране трябва, такива мастодонти още живеят в миналото, а нещата се промениха отдавна. Скандинавските компании за оборудване като Ериксон и Нокиа трябва да вземат мерки докато не е станало късно, и не 10%, а да съкратят поне 30-40% персонал, иначе нямат шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
fall
преди 8 години
Ами няма нужда да бързат да стряскат инвеститорите, очакванията са от лоши по-лоши. Нищо ново, като навсякъде в телеком бранша, трябва да има съкръщения, защото бизнеса не е това което беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още