IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на PepsiCo би очакванията на анализаторите въпреки силния долар

По-високите продажби на захарни изделия и напитки в Северна Америка са помогнали да се намали влиянието на валутата

14:54 | 11.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Американската компания PepsiCo отчете по-добри от очакванията нетни приходи за тримесечието, след като по-високите продажби на захарни изделия и напитки в Северна Америка са помогнали да се намали влиянието на по-силния долар, съобщава Ройтерс.

Компанията повиши годишния си дивидент за 2015 г. до 3,01 долара за акция от 2,81 долара и заяви, че ще изплати около 7 млрд. долара на акционерите като дивиденти и обратни изкупувания през 2016 г.

Приходите на PepsiCo от бизнеса с напитки в Северна Америка са нараснали с 2% през четвъртото тримесечие, приключило на 26 декември, и формират 31,5% от общите приходи.

Приходите от бизнеса със захарни изделия и бързи закуски, който включва продукти като чипса Doritos, също са се увеличили с 2% в региона.

Средната стойност на долара спрямо кошница от валути се повиши с 11,7% през четвъртото тримесечие на годишна база, което отчасти се е отразило на резултатите на компанията.

Нетната печалба на компания е нараснала до 1,72 млрд. долара, или 1,17 долара за акция, през четвъртото тримесечие от 1,31 млрд. долара, или 87 цента за акция, на предишната година.

Без единичните ефекти компанията отчита печалба от 1,06 долара за акция.

Нетните приходи са се понижили със 7% до 18,59 млрд. долара.

Средната оценка на анализаторите беше за печалба от 1,06 долара на акция при нетни приходи от 18,51 млрд. долара, твърди Thomson Reuters.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още