IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задава се краят на ерата „Меркел"

Канцлерът вероятно няма да промени кардинално вижданията си, но с типичната си предпазливост вече започна да излиза от образа на „Мама Меркел"

15:20 | 11.02.16 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Следващите няколко седмици най-вероятно ще определят бъдещето на подхода на Германия към бежанската криза, а може би и бъдещето на страната.

Предстоят две важни събития: срещата на върха на Европейския съюз на 18 и 19 февруари, която предлага последен шанс за канцлера Ангела Меркел да спечели останалата част от Европа за своята политика на отворени врати към бежанците, и изборите в три германски федерални провинции на 13 март, които ще бъдат и негласен референдум за политическия курс на Меркел.

Бъдещите поколения може би ще помнят последните месеци като последните дни от епохата на сближаване. На континентално равнище "сближаване" обозначава следвоенното политическо развитие към "все по-тесен съюз" сред европейските страни, по думите на германският историк Андреас Виршинг. Доскоро сближаването изглеждаше почти като природен закон, неизбежност, която може да бъде забавена, но е и предотвратена, пише в цитиран от БТА анализ за New York Times Анна  Зауербрай.

През последното десетилетие - ерата на Меркел - понятието "сближаване" се използваше за развитието на събитията в самата Германия. Културните и икономическите разлики между Източна и Западна Германия, макар и все още съществени, изглежда намаляваха. Обществото като че ли ставаше по-толерантно, например към хомосексуалистите или работещите майки. Децата и внуците на турските имигранти започнаха да заемат важни постове, вплитайки се в ядрото на обществото. Широката коалиция между социалдемократите и християндемократите сякаш разми остатъците от ляво и дясно. Като жена, източногерманка и умерена във всяко отношение личност, Меркел изведнъж се превърна в резултата от това развитие и водещата фигура в него.

Така беше тогава, но тези дни отминаха.

Сега действат мощни центробежни сили. Германската партийна система се пренарежда. Онези, които се възприемат като губещи в тази епоха на все по-голямо многообразие - източногерманците, възрастните бели мъже - изразяват гнева си в интернет и в допитванията, гласувайки за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия", която обещава да се бори срещу "политическата коректност" и да затвори границите. 

С прогнози да спечели 7 до 15 процента от гласовете на предстоящите избори в провинциите, "Алтернатива за Германия" отнема избиратели влиятелната някога Социалдемократическа партия, подкрепата за която според допитванията е спаднала до 13,5 процента в провинция Баден-Вюртемберг, и изпреварва в допитванията "Зелените". В Германия, където правителствата обикновено се съставят от коалиции между водещите партии, наличието на крайна десница сред тях най-малкото нарушава обичайния порядък.

Не става дума само за политика. На улицата и дори в семействата има гняв и тревога. Насилието срещу центровете за кандидати за убежище расте. Дебатите в интернет са врящ казан от объркани и предубедени предположения, в които гражданите обвиняват правителството и германските медии, че ги лъжат в очите и се обръщат за информация към руските държавни медии.

Най-очевидният признак за разпадане е може би самата Ангела Меркел. В продължение на години високият ѝ рейтинг я правеше неуязвима. Сега 81 процента от германците внезапно се оказаха несъгласни с подхода на правителството за справяне с миграционната криза, а допитване показа миналата седмица, че одобрението лично за канцлера е спаднало с 12 процентни пункта на 46 процента. Меркел, която преди бе ядрото на центризма, също е изтласкана в периферията.

Повествованието за сближаването е телеологично. „Все по-тесният" съюз не е просто термин от договор или трезво описание на нещо, на което бяхме свидетели в последните десетилетия. Смятахме, че това е най-естественото нещо, което може да се случи, което се предполагаше да направи Европа.

Същото се отнася за все по-сплотеното германско общество. Като представител на градските жители с ляв уклон идеята, че можем да се плъзнем към етап на разпад - да не кажем регрес - е особено болезнена, тъй като показва, че сме вярвали сляпо в една лъжа - лъжата, че историята е еднопосочен път, който води единствено към свободно, либерално и мултикултурно общество. Безпокойството, причинено от наплива на мигранти, показва, че много германци вече не споделят това разбиране, ако някога са го правили.

Може би самата Ангела Меркел е попаднала в същия капан. Чистосърдечният ѝ прием с отворени обятия на бежанците миналото лято и твърдението й, че радушното им посрещане е общо европейско усилие, изглежда се основава на убедеността, че всяко развитие е стъпка напред.

Трудно е да се каже какво ще се случи оттук нататък. Меркел вероятно няма да промени кардинално вижданията си, не този път, но с типичната си предпазливост, тя вече започна да излиза от образа на „Мама Меркел". На регионално партийно събрание на 30 януари тя се обърна директно към бежанците: "Когато в Сирия отново настъпи мир, когато "Ислямска държава" бъде победена в Ирак, очакваме от вас да се върнете в родината си".

Междувременно един от най-близките съюзници на Меркел и водещ кандидат на изборите през март, Юлия Кльокнер, направи предложение за бежанците, което по същество ще ограничи броя на хората, допускани в страна - нещо, което самата Меркел отказа да направи. Мнозина смятат плана на Кльокнер за сондиране на обществената реакция от страна на Меркел. Предвид дълбочината на трусовете, които люлеят Германия, дори квоти едва ли ще решат нещата.

Професор Виршинг твърди, че кризите са прекратили сближаването, но в основата си са очертали и нови линии на сътрудничество, довело в крайна сметка до по-голямо сплотяване на континента. Може би в дългосрочен план това може да се каже и за Германия, но аз поне не очаквам това да стане скоро. 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
ЕВАЛЛА ЕФЕНДИ :-)Дим да ни няма - Хитър Петър и Настрадин Ходжа https://***.youtube.com/watch?v=7OuUE2PZR_s
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 8 години
ЙоЙо то като поздрав пасва точно на големия кухиандър.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 2
the_evil_lord_Darth_
преди 8 години
ILIAN - YO YO / Илиян - Йо-йо, 2010 https://***.youtube.com/watch?v=CaLUjNWmMWsNana - G.o.d с Бг Преводhttp://vbox7.com/play:eefc48ab
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 10
The Big One
преди 8 години
Чук-откааа, чук-отка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 11
ing5rov
преди 8 години
Ти явно все у гении се отъркваш ..."Мухахахаха мухахахаха муууууууууууууххххххххххххххааааааааааааххххааааа." Баси ***.ила !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
Освен туй , по добре е миж.итурките да си седят в задния двор , да радват сайтовата администрация !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 9
ing5rov
преди 8 години
"Затова ми махнете бана за да мога да си ползвам този ник и във форума."Не си от тяхната кръвна група , Пешо...На Бойчо са му най свидни такива като маранди и компания...да му внасят повече "интелект" в тема Политика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 10
comet
преди 8 години
Срам за днешният немски елит и народ, че позволиха на тая Меркел толкова много да срине престижа на Германия, нaпример 'да се кланя' тя на Ердоган, докато САЩ и Русия се сближават срещу Ердоган.http://***.independent.co.uk/voices/turkey-has-been-put-out-in-the-cold-by-the-us-and-russia-a6867806.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 18
fri
преди 8 години
"...гражданите обвиняват правителството и германските медии, че ги лъжат в очите... "ами вижте по ТВ някой германски канал (DW например) колко "напудрени" новини дават, а и друите им предавания, как представят Германия и живота там...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 13
The Big One
преди 8 години
Който се е отъркал дори мисловно до Джоджето Джуджаро заминава на дръвника.Доналд Тръмп е изключение - той открито си се гаври с късохуестия. Мухахахаха мухахахаха муууууууууууууххххххххххххххааааааааааааххххааааа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още