IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рублата с нов спад след прогнози на Nordea за почти двоен ръст на дефицита

Според банката по-големият бюджетен дефицит на Русия ще се дължи на свиващите се приходи от продажбата на суров петрол

15:52 | 11.02.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Рублата отслабна за пети път през последните шест дни след прогнозите на Nordea Bank, че свиващите се приходи от продажбата на суров петрол може да увеличат почти двойно бюджетния дефицит на Русия, ако правителството не коригира разходите, съобщава Bloomberg.

На борсата в Москва руската валута се понижи с 1% спрямо долара до 79,378 към 1:40 местно време, след като петролът поевтиня с 1,3% заради прогнозите, че глобалното пренасищане ще продължи. Цената за барел сорт Брент в рубли намаля с 0,1% до 2423 рубли. Това е с 23% под нивото от 3165 рубли, на базата на което правителството планира държавния си бюджет, за да постигне дефицит от 3% от брутния вътрешен продукт (БВП).

Най-големият енергиен износител в света обмисля съкращаване на разходите, за да удържи нарастващия дефицит, след като миналия месец цената на суровия петрол потъна до най-ниското си ниво от 12 години насам. Финансовото министерство, което събира почти половината от приходите в годишния бюджет чрез продажба на суровината, отрече съобщенията от сряда, че обсъжда начини за отслабване на рублата.

„Засега рублата все още залита заради срива на петрола, а не се вижда светлина в края на тунела“, каза Денис Давидов, анализатор в Nordea Bank в Москва. Според него бюджетният дефицит ще нарасне до поне 5% от БВП при сегашните нива на цените на петрола и на рублата. Той добавя, че съобщението на финансовото министерство може би се отнася „единствено до резервен план“.

Централната банка на Русия, която представи планове за увеличаване на международните резерви до 500 млрд. долара от сегашното им ниво от 371 млрд. долара, не е провела никакви операции на валутния пазар от юли 2015 г. заради нарасналата волатилност на рублата. На ниво от 38,5 пункта едномесечните ценови колебания на валутата са най-високите сред 77 валути на глобално ниво, сочат данни на Bloomberg.

“Не мисля, че предвид слабостта на рублата централната банка ще се съгласи допълнително да я обезцени само заради бюджета, защото това може да предизвика паника“, коментира Денис Коршилов, ръководител на търговията с фиксиран доход, валута и суровини в руското дъщерно дружество на Citigroup. “Ако пазарът смяташе, че обезценяване ще запълни фискалната дупка, то рублата щеше да се търгува с 12% по-ниско“, каза Коршилов.

Основният борсов индекс на Русия Micex отчита спад от 1,8% до 1700 пункта. Държавните облигации отбелязват четвърто понижение за последните пет дни, което вдигна доходността по 5-годишните книжа със 7 базисни пункта до 10,47%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 22 rate down comment 4
The Big One
преди 8 години
Денся си казачок и си пийвам бърбънче. ; - Р
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още