IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Rio Tinto спира изплащането на дивиденти, след като изпрати 2015 г. със загуба

Добивният гигант призна, че е изтълкувал погрешно търсенето от Китай и потенциалните резултати от агресивната експанзия на производството

17:18 | 11.02.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Rio Tinto спира изплащането на дивиденти, след като изпрати 2015 г. със загуба и призна, че е изтълкувал погрешно търсенето на стоки от страна на Китай и потенциалната възвръщаемост от агресивната експанзия на производството на желязна руда от Австралия до Канада през последните години, пише Wall Street Journal.

Rio Tinto съобщи, че вече няма да може да изпълнява обещанието си да задържи или леко да покачи дивидента си всяка година. Това се случва в момент, в който перспективите пред глобалната икономика се влошават и в който цените на редица суровини, които произвежда, измежду които желязна руда и въглища, са на многогодишни дъна.

За сметка на инвеститорите, които дълги години оказваха силна инвестиционна подкрепа за нови мини, Rio Tinto най-вероятно ще изплати дивидент, приблизително равен на половината от този за 2014 г., който бе 2,15 долара на акция.

Новините за отказ от раздаване на дивиденти сигнализира, че глобалните добивни компании не ги чакат розови времена. А те ще публикуват финансовите си резултати в следващите седмици. Въпреки че акциите на англо-австралийските добивни компании поевтиняха през последния месец, то представянето се счита за относително силно в сравнение с конкуренти от ранга на BHP Billiton Ltd., Anglo American PLC и Glencore PLC.

През 2015 г. Rio Tinto изгуби 866 млн. долара спрямо годишната печалба от 6,53 млрд. долара през 2014 г. Печалбата бе изядена от разходи за обезценки за 1,8 млрд. долара заради проекта за желязна руда Симанду в Гвинея и заради урановите активи в Австралия и Канада.

Rio Tinto инкасира и валутни загуби и загуби от търговия с деривативи за 3,3 млрд. долара.

След като се изключат еднократните ефекти, печалбата на Rio Tinto намалява с 51% до 4,54 млрд. долара.

Зад проблемите на Rio Tinto стои отслабващият растеж на Китай, особено в ключовите индустрии производство и строителство. Китай купува три от всеки пет тона желязна руда, търгувана по море, за да произвежда стомана, и разчита на Австралия за голяма част от вноса си.

През последните години Rio похарчи милиарди долари за разширяване на мините и производството си. Но компанията може да спечели по-малко от бизнеса с желязна руда през 2016 г. в сравнение с 2006 г., изчисляват от Citi.

От своя страна Rio сега предупреждава, че китайското производство е несигурно, а глобалното свиване на производството на редица суровини няма да е достатъчно, за да повдигне цените рязко.

Сега от Rio Tinto заявяват, че ще отдават по-голямо значение на печалбата си, прогнозите за основните суровини и състоянието на баланса си, когато определя бъдещите дивиденти.

През текущата финансова година добивната компания възнамерява да плати пълен дивидент от поне 1,10 долара на акция, което ще бъде равно на плащания към акционерите за 2 млрд. долара.

Rio се опита да се справи с ниските цени на цените като контролира стриктно разходите, включително замразяване на работните заплати в глобален план, което бе факт през януари. През 2015 г. спестените разходи са били 1,3 млрд. долара, или над августовската прогноза за 1 млрд. долара. А компанията възнамерява да съкрати още 2 млрд. долара в следващите две години – цел, която е амбициозна, но постижима.

Обръщането на гръб на дивидентната политика е изненадващо. Главният изпълнителен директор Сам Уолш, който пое поста преди три години, преди масивните отписвания, през 2014 г., коментира, че т.нар. прогресивна дивидентна политика е ключово обещание, което смята да запази. Той защити хода, като го нарече „предвидим“.

Ниските цени определено взеха своя дан. Печалбата на Rio Tinto от поделението за желязна руда намаля с 45%, дори когато доставките нараснаха с 11% на годишна база. Печалбата от медта и въглищата спадна с 27 на сто.

Още за резултатите на Rio Tinto можете да разберете от видеото на Bloomberg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ledosvetlenie
преди 8 години
Свилене ако на тия не са им излезнали сметките със 70 тона на година - да им ги купя аз та да не са на загубаАма проблема май им е 70 тона на час а не на година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още