IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Набиулина: Притесняваме се за обезценяването на рублата

Най-добрият начин за стабилизиране е диверсификация на икономиката, но това е дългосрочна и трудна задача, признава ръководителят на РЦБ

20:45 | 11.02.16 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръководителят на Руската централна банка (РЦБ) Елвира Набиулина призна на среща с банкери в четвъртък, че се притеснява от нестабилността на рублата, разклатена от котировките на петрола.

Тя заяви същевременно, че има три начина за намаляване на волатилността на националната валута, предава ТАСС. Според нея това може да стане чрез валутни интервенции, изменение на цените на петрола и чрез корекция на структурата на руската икономика. 

Тъй като въглеводородите представляват половината от бюджетните приходи на Русия и две трети от износа ѝ, силният спад на петролния пазар оказва сериозен натиск върху националната валута, обезценила се до историческия минимум спрямо долара в края на януари, припомня агенцията.

Петролно-газовите приходи в бюджета са спаднали с 29 на сто на годишна основа през януари 2016 г., а като цяло постъпленията са се свили с 18 процента, се посочва в днешно прессъобщение на руското финансово министерство, цитирано от ТАСС.

Както предава агенцията, ръководителят на централната банка подчертава, че се противопоставя на изразходване на валутните резерви в подкрепа на рублата, тъй като страната може да бъде в ситуация да остане без резерви. Най-добрият начин за стабилизиране според нея е диверсификация на икономиката, като Набиулина призна, че това е дългосрочна и трудна задача.

Същевременно тя потвърди отново, че РЦБ може да вдигне лихвите, за да избегне излизане на инфлацията от контрол.

Днес рублата поевтиня значително, като курсът на долара превиши 80 рубли, а на еврото - 91 рубли, за първи път от края на януари.  

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
Иван Митев
преди 8 години
И ръководителят на Руската централна банка Елвира Набиулина не зачита наличие на сгрешена руска парична система, която подсигурява катастрофална стопанска криза.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
The Big One
преди 8 години
Денся си казачок и си пиивам бърбънче. : - Р
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
crammer
преди 8 години
жената откри топлата вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още