IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Примирие за Сирия. Докога?

И САЩ, и Русия признават, че ангажиментите от срещата в Мюнхен са само на хартия

08:15 | 12.02.16 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Външният министър на Русия Сергей Лавров (вляво) и държавният секретар на САЩ Джон Кери (вдясно) на срещата в Мюнхен. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Външният министър на Русия Сергей Лавров (вляво) и държавният секретар на САЩ Джон Кери (вдясно) на срещата в Мюнхен. Снимка: Ройтерс

Основните сили постигнаха съгласие за прекратяване на военните действия в Сирия, съобщава Ройтерс. Примирието трябва да започне да се изпълнява след седмица, като се предвижда осигуряване на бърз достъп на хуманитарна помощ до обсадените градове в страната.

Преговорите обаче не успяха да подсигурят пълно прекратяване на огъня или край на руските бомбардировки, изтъква информационната агенция. 

След среща маратон в Мюнхен за възкресяване на мирните преговори, които се провалиха през миналата седмица, САЩ, Русия и други държави отново потвърдиха ангажимента си за политически преход в Сирия при подобряване на условията на място.

На пресконференция държавният секретар на САЩ Джон Кери призна, че срещата в Мюнхен е произвела ангажименти само на хартия. "Това, което трябва да се види в следващите няколко дни, са действия на място”, коментира той, като допълни, че без политически преход не е възможно да се постигне мир.

Руският външен министър Сергей Лавров каза на пресконференцията, че Русия няма да спре въздушните атаки в Сирия, тъй като прекратяването на военните действия не се прилага за терористичната организация “Ислямска държава” и местният клон на Ал-Каида. Лавров потвърди, че руските военновъздушни сили ще продължат да работят срещу тези организации.

САЩ и европейските им съюзници твърдят обаче, че само няколко от въздушните удари са поразили цели на ислямистите. Останалите са насочени към опозиционните групи, които искат да свалят сирийския президент Башар Асад.

Лавров каза, че трябва да бъдат възобновени мирните преговори в Женева, като в тях трябва да участват всички сирийски опозиционни групи. Той също призна обаче, че пълното спиране на военните действия ще е трудна задача.

Британският външен министър Филип Хамънд посочи, че пълно примирие може да има само ако Русия спря въздушните удари в подкрепа на сирийските правителствени сили. Според дипломати Русия не е демонстрирала интерес към идеята за смяна на Асад и е настроена за военна победа.

Руският премиер Дмитрий Медведев вчера съживи призрака на безкрайния конфликт или дори световна война, ако не се сложат край на петгодишните сражения в Сирия, които доведоха до смъртта на над 250 хил. души и причиниха безпрецедентна бежанска криза.

Основната опозиционна група на Сирия приветства плана на световните сили. Тя обаче предупреди, че изпълнението на споразумението трябва ефективно да се докаже, преди групата да се присъедини към мирните преговори в Женева.

Още по темата вижте в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
eboyanov
преди 8 години
Света повтаря едни и същи грешки от времето на Наполеоновите войни,Великата депресия и ПСВ. бих казал че света не се е променил от разпадането на Римската империя. всяка следваща след тях не е измислила нещо ново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 6
Hahoto
преди 8 години
В момента има една игра на изтощение. На този етап тя е икономическа. Китайците манипулират юана и борсата и бият по Чичо Сам. Сателита на САЩ Саудитска арабия разлива барели с петрол на борсата и сваля цената, което бърка в джоба на Русия. Турция дави Европа съвсем организирано с имигранти. Създават се уж трудно преодолими конфликти в различни точки на света. От тези конфликти, замразени или не винаги може да се започне мащабна война. А всъщност при желание от Великите сили всички тези проблеми могат бързо да бъдат решени с преговори. Явно обаче недоверието е голямо и настроенията полярни, интересите противоположни. Икономическата криза е като артилерийска подготовка към нещо много по страшно. Света повтаря едни и същи грешки от времето на Наполеоновите войни,Великата депресия и ПСВ. В един момент големите считат че могат да променят статуквото в своя полза, но пътя към това винаги минава през война. Ако се разминем ще сме щастливо поколение, ако ли не, ни чакат страшни времена...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 13
Grosss
преди 8 години
Мир ще има когато бойците на ИДИЛ сложат оръжие и се предадат.Иначе щестане като в Украйна,където мира им трябваше за прегрупиране,въоръжаване исъсредоточаване на нова ударна групировка в Донецк.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още