IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имущество до 10 хил. лева, придобито по неясен начин, няма да се изземва

За значително несъответствие между имуществото и нетния доход прагът се понижава до 120 хил. лв.

10:10 | 12.02.16 г. 3
Имущество до 10 хил. лева, придобито по неясен начин, няма да се изземва

Значително несъответствие между придобито имущество и нетния доход да бъде 120 хил. лева, а не, както досега - 250 хил. лева. Долната граница за стойността на имущество, което не подлежи на отнемане и за което не се установяват доходи за придобиването му, да бъде до 10 хил. лева.

Парламентът прие единодушно на първо четене промени в Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество. В гласуването участваха 100 депутати и всички бяха "за", съобщи БТА.

Вносители на законопроекта са Данаил Кирилов от ГЕРБ и група народни представители. В доклада на Комисията по правни въпроси се посочва, че целта на промените е да се установят по-ефикасни правила за конфискуване на активи, които не са пряко свързани с конкретното престъпление. Предлага се "значително несъответствие" между имуществото и нетния доход да е налице, когато размерът на несъответствието надвишава 120 000 лв. за проверявания период.

Предлага се най-малко 20 на сто от стойността на отнетото в полза на държавата имущество, да се използва за социални цели от страна на държавата. 

С промените се създава правна възможност органи на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество да могат да претърсват и изземват по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Органи на комисията ще може и да изискват обяснения от проверяваното лице и свързаните с него лица, както и да изискват сведения от всички трети лица във връзка с извършваната проверка.

Заложена е промяна в разпределението на доказателствената тежест, като до доказване на противното се счита, че имуществото, което не е декларирано пред комисията, е незаконно придобито.

Законопроектът е в съответствие със стратегическите насоки за превенция и противодействие на корупцията за периода 2015 - 2020 г. и е в синхрон с директива на Европейския парламент за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Такова жалко падение, не се наядохте еййй, 10 000 лв. е едно прилично погребение, а за една прилична сватба няма да стигнат, търтеи жалки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
А ако имуществото е на стотина части по 10 000 лв. всяка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Пред магазина на Рено- Абе таа Дачия колко струва?- Ами 18 000 лева- Ти от къде имаш толкова пари бе? Я слизай от колата! Конфискуваме яРазговор в съда- г-н Цветанов, вие от къде имате пари за 5 апартамента?- Ми аз такова.... .тъста ми ги даде.- Ааа , добре. Приятен ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още