IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се превърне ли Гърция в бежанския лагер на ЕС?

Страната никога не е била крайна дестинация, изграждането на стени няма да спре хората и те ще търсят други начини да продължат към Европа

15:19 | 13.02.16 г. 7
<p>
	Група имигранти чакат влак към Западна Европа във временен транзитен център в Гърция. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Група имигранти чакат влак към Западна Европа във временен транзитен център в Гърция. Снимка: архив, Ройтерс

Най-слабото звено на Европейския съюз (ЕС) може да се превърне в бежански лагер на открито, ако някои от европейските лидери успеят да постигнат това, което искат, пише Ройтерс.

На фона на опасенията, че Гърция не е в състояние да защити външната граница на Европа се засилват призивите за налагането на “карантина” на южната ни съседка и тя временно да бъде извадена от Шенген. Единият начин за това е да се помогне на Македония да затвори южната си граница, откъдето минава пътят на бежанците на север, отбелязва информационната агенция.

Тези предложения ще изолират Гърция от останалите държави в ЕС и биха вкарали в капан хиляди търсещи убежище, тъй като страната е нестабилна политически и икономически и не разполага нито с инфраструктурата, нито със средствата да се погрижи за тях.

Повечето имигранти обаче са наясно с това. Затова и Гърция никога не е била тяхната крайна дестинация. Страната е просто канал към по-развитите държави на Стария континент.

Изграждането на още стени около Европа няма да ги спре. Вместо това те ще намерят други начини да продължат пътя си или ще потънат още повече “под земята”, посочва агенцията.

Гръцкият граничен град Идомени е примерът за това в какво би се превърнала бежанската криза в страната, ако тя бъде изолирана от Европа. Граничният пункт и транзитният лагер, разположени по протежението на железопътната линия между Гърция и Македония, са една от най-важните стратегически точки за имигрантите по пътя им през Балканите към Западна Европа.

Този път се контролираше от трафикантите много преди избухването на бежанската криза, а те буквално изчезнаха през лятото на миналата година, когато балканските държави позволиха на търсещите убежище да пресичат териториите им за период от 72 часа, коментира Андонис Ригас, полеви координатор на "Лекари без граници" в пограничното градче.

На практика за първи път беше отворен законен хуманитарен коридор към Германия и пътят стана по-сигурен, колкото и спорно да звучи това. Всичко приключи в края на ноември, когато под предлог, че искат да спрат икономическите имигранти балканските държави започнаха да пропускат само сирийци, афганистанци и египтяни, които имат най-голям шанс да получат статут на бежанци.

Гърция нямаше думата при установяването на този “филтър”, отбелязва агенцията. Така Атина трябваше да се справя с хилядите хора, оказали се в капан на нейна територия. В Идомени и други населени места избухнаха протести сред имигрантите от други страни, като Мароко, Иран и Сомалия, а дейността на к аналджиите отново е в разцвет.

Гърция е поставена в позиция единствено да съумява да регистрира систематично пристигащите на островите имигранти. Това обаче предизвика упреци от страна на европейските власти, които смятат, че има сериозни пропуски при охраната на външната граница на ЕС. Брюксел предупреди Атина, че ако тези пропуски не бъдат отстранени за период от три месеца, другите членки на Шенген може да гласуват за възстановяване на граничния контрол за две години.

Последна актуализация: 16:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 14 rate down comment 1
Dimat
преди 8 години
1)Някой може ли да обясни,в качеството си на каква общоевропейска институция и на какво общоевропейско решение ,кравата Шмъркел извика така наречените "бежанци"?2)Ако приемем,че кравата ги е поканила САМО в Германия,защо не си ги извози с плавателно средства директно там,а ги подгониха да пресека цялия ЕС,за да стигнат до там.3)Нахлуването на такъв вид "бежанци",без съгласието на всяка отделна страна,не трябва ли да се счита за нарушаване на нейните граници и оттам всяка страна да да го санкционира,съгласно собствените си закони?Още повече,че нито една страна от ЕС не граничи със Сирия и не може да бъде съдена по никакви международни закони,ако са подписани от конкретната страна?!4)Как стана така,че покрай така наречените "бежанци",нахлуха още повече мигранти от всякакви други страни и защо трябва страните,които не са ги поканили,да се чувства задължени,да ги приемат?!Диктатът върху тези страни от управляващи като Шмъркел не трябва ли да се счита за намеса в работите им?!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 0
driverf1
преди 8 години
Може и по някой "ром" от нашите да си вземат .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 15 rate down comment 12
khao
преди 8 години
мързи ги, зима е, на стачка са .... има по елементарни обяснения от конспиративните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 9
studioaa
преди 8 години
Значи в Унгария изграждането на стени намали потока от лъжливи бежанци с 99%, а в Гърция нямало да стане по някаква абсолютно необяснима причина...Е това ако не е progressive пропаганда е аз не знам какво е...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още