IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Диселблум отхвърли призивите за разхлабване на регламентите за банките

Инвеститорите гледат много по-критично на банките, което води до корекция и на фондовите пазари, коментира председателят на Еврогрупата

17:29 | 13.02.16 г. 3
Диселблум отхвърли призивите за разхлабване на регламентите за банките

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум отхвърли призивите за разхлабване на регламентите за банковия съюз след тежките загуби за банковите акции, съобщава АП. Според него новите европейски правила за спасяване на затруднени финансови институции са накарали инвеститорите да погледнат по-критично на рисковете, причинени от банките, допълва агенцията.

В интервю за холандско радио Диселблум, който е финансов министър на Холандския, коментира, че по-строгите правила, наложени в резултат на финансовата криза от 2007 г., ще възстанови доверието в банките.

"Сега имаме много по-строги правила за това кой плаща сметката, ако банките фалират, и това няма да са данъкоплатците”, каза той. "По тази причина инвеститорите гледат много по-критично на банките, което води до корекция и на фондовите пазари”, допълни той.

Индексът, който отразява динамиката при акциите на банките в еврозоната, се е понижил с над 25 на сто от началото на годината, което накара политиците, включително гуверньора на италианската централна банка, да поискат по-постепенно въвеждане на правилата, прехвърлящи отговорността за подпомагането на затруднени банки върху инвеститорите.

Според Диселблум обаче това ще е най-лошото възможно нещо, което може да се направи.

“Първо трябва да подсилим банковия съюз, според мен. В следващите години трябва да се увеличат капиталовите изисквания. Това ще засили доверието в банките”, коментира председателят на Еврогрупата.

Диселблум направи и предпазлива прогноза за икономическите перспективи пред еврозоната. Той посочи, че според статистиката има забавяне на икономическия растеж заради лошите новини от Китай и САЩ.

Той предупреди обаче, че говоренето за криза може да се превърне в самоизпълняващо се пророчество. “От 2008 г. сме постоянно в режим на криза, което може да се види и от реалната икономика. Банките обаче са много по-силни, балансите са по-силни, а и финансовите институции се прочистиха от проблемните активи”, коментира холандският финансов министър.

Той признава обаче, че наследените от финансовата криза проблемни кредити продължават да тежат на банковия сектор, макар да подчертава, че финансовите институции са добре капитализирани заради засиления регулаторен натиск.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
На банките трябва да им се забрани всякакъв вид спекулации и шмекерство, те трябва да са само посредници и толкова. Не са свещенни крави, трябва да им се орежат крилата до максимум, не само да ми създават изкуствени кризи - гадове ньедни. Както в Исландия, банкерчетата отидоха в панделата за бербата дет сътвориха през 2008 и данъкоплатците не плащаха техните измами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
Евала, явно у някой има нещо останало горе на втория етаж. Бандата крадци от Волстрийта за съжаление няма да могат да краднат от Европата както си мислят и слагат тигана преди да са хванали рибата ..... Те да си джиткат на рулетка и ние да плащаме - айде следващия път ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Естествено ,че БАЗЕЛ-3 е недостатъчен Но трябва и данък Тобин - http://avtorski.pogled.info/article/52579/Vampirite-na-finansovoto-kazinoзащото на Форекса е страшно при 5трлн. дневен оборот манипулациите са много както при Либор и т.н. А растежа ще дойде от другаде - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Хубаво е да се почне от тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още