IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Задължителната казарма – 100% данък върху доходите

Решението би било крачка в грешната, да не кажем, пагубната посока, смята Кузман Илиев

19:07 | 24.02.16 г. 145
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През последните седмици се разгоря сагата за възможното връщане в сила на задължителната наборна военна служба. По темата се заговори много, но поне засега политическите реакции сякаш са все още малко. Правилна стъпка  ли е това, какви ще са ефектите от тази мярка и ще се окаже ли тя ефективна - вижте коментара на Кузман Илиев от BrainWorkshop InstituteКузман Илиев е пазарен анализатор, автор и водещ на Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria и водещ на Денят ON AIR. 

Ако и вие имате коментар по темата, изпратете ни го на info@investor.bg!

Започват сериозни стъпки по връщане на задължителната наборна военна служба (с промени в закона за Резерва Министерство на отбраната въвежда задължителен военен отчет за всички българи на възраст между 18 и 32 години), което си е повод за бърз коментар. 

Идеята за задължителната военна служба засега се счита едва ли не за кьорфишек, но си се прокарва на седмица по лъжичка и става все по-реална.

Проблемът се обостря с оглед на:

1) прокси-световната война в Сирия, в която една срещу друга се сблъскват две наши познати съседки — Турция и Русия;

2) реалната угроза на Ердоган да му писне на феса и да пусне стотици хиляди (дори милиони) бежанци през границите със съседните му страни;

3) реално у нас си тече “тиха” мобилизация, а запасняците редовно са привиквани с повод или не из цяла България.

Въвеждането на наборната военна служба нищо чудно вече да е решено където трябва, затова е важно да знаем какво е тя в същността си.

Не малко, и при това доста образовани, хора въздишат по ползите от казармата и нуждата от наборна служба.

Аргументите "За" са разнообразни, но основните са:

- По-евтино е за държавата да го има този „ресурс”, стопил се при отпадането на наборната служба.

- Въпрос на патриотизъм и задължение към обществото.

- Целият свят е на тази вълна, това е консервативната (на Републиканската партия) американска визия за това да пазиш родината.

- Полезно е за физиката и психиката на мъжа, понеже поколенията се израждали и трявало някой да се “погрижи” за тях.

- Службата е като стаж, тоест полза има и за “стажанта”.
-
В крайна сметка може да се направи „качествено”, без щети, така че хем вълкът сит, хем агнето — цяло.

Контрааргумените:

- Задължителната военна повинност е престъпление срещу личността. Тя е отвличане, робство и склоняване към най-страшното престъпление — убийството.

В полза е на държавниците и политическата дискреция. Защото нали няма съмнение, че войната не е друго освен убийство на хора от страна на държавата, но в по-голям мащаб… А който откаже да участва — е съден като дезертьор и изменник, което на места се наказва със смърт.

- Робство, защото „А” (държавата) разполага с тялото и живота на „Б” (мобилизирания). Дали ще го накара да лъска ботуши, охранява военен обект/граница или бомбардира хора, в единия случай, или просто ще го прати на плантация да бере памук — няма никаква разлика по същество.

- Що за аргумент е, че „било по-евтино за хазната”?

Ами най-евтино за хазната вероятно би било да избият пенсионерите и да падне голям финансов дерт. Аргументът за себепритежанието, за индивидуалните права и неотменимостта им — къде изчезна?

- Икономически погледнато задължителната военна служба е и 100-процентов данък върху доходите - през това време жертвата не може да прави нищо друго, целият ѝ доход е собственост на армията.

- Ако човек е пацифист и предпочита да умре, но да не пипа оръжие, тази принуда реално изтрива личността, избора му и т.н.

- Нищо патриотично няма в това да подкрепяш правителството на страната си, когато иска да избива собствените си и чужди граждани,тоест да громи, вместо да остави хората на спокойствие да живеят, работят и създават.

- Вместо да се чуди как да вкара младите мъже в казармите в най-продуктивните им години, за да не стоят без работа, държавата може да махне ограниченията пред трудовия пазар —административното бреме, осигурителни прагове, МРЗ, колективни договори, трудности пред наемане/освобождаване.

С една дума  това е единствената причина младите да не могат да намерят работно място и да се докоснат до занаят поради смазване на бизнеса и бариери пред най-неопитните и нискоквалфицирани за влизане на пазара на труда.

- Наборната служба не е стаж  - стажът е по желание и ако не ти харесва, можеш да го прекъснеш. Обратно, в другия случай те грози най-малкото затвор.

- Консерваторите в САЩ са обратното на патриоти — те, както не малко политици в Русия,   знаят, че държавата (не свободните граждани) винаги черпи сили от войната, мобилизирайки ресурса в своя полза. Затова и живеят за войната, но не за самозащита, а за имперска атака  - това е тяхното верую.

Патриотизмът, ама истинският, би спестил тези създаващи опасност от външна контра-агресия и тероризъм. .

Обществото е сбор от индивиди, собственици на живота си. Никой не „дължи” нищо на обществото, освен да не застрашава живота и собствеността на другите. Ако се приеме обратното за вярно, то при достатъчно представители на „обществото”, олицетворено в политиците на власт, всеки отделен човек може да бъде смазан. Под всеобщи - на мнозинството , аплаузи, разбира се.

Животът си е собственост на всеки и няма как някакви псевдопатриоти да знаят кое по-добро за мен или Вас във физическо и психическо отношение, та че и да се “грижат” за него.

- Така както партизанските отряди винаги громят и най-мощните армии, така, ако се наложи, отпор с живота и собствеността си, ще дават и българите.
(Афганистан, Виетнам, Ирак и САЩ при войната за Независимост са пример за сблъсък на партизани с топармиите на времето си. С ясен изход в полза на партизанските и герила формирования, бранещи домовете и децата си.)

Епилог

За жалост у нас няма много политици, които да са напълно наясно с националния интерес – мира,  и които да се борят и да работят за него и само за него.

Повечето не разбират, че т. нар. „колективна сигурност” в лицето на световния жандарм НАТО/САЩ (правителството им) е причината днес Близкият Изток да е такова взривоопасно буре с барут, както и че „благоговеенето” пред „непобедимата” руска армия нито ще ни донесе сигурност, нито е нещо по-различно в същината си, а само в мащаба.

Свободният човек срещу господството на сблъскващите се за глобален контрол държави. Това е залогът.

Новата крачка със „задължителния” военен отчет е опасна, защото ако искате да мобилизирате населението, първо се нуждаете от информация  -  с колко хора разполагате, къде живеят и т.н.  Статистиката, архивите и „отчетите“ пред държавата служат само за едно-  контрол и подчинение и нямат никаква друга полза в мирния икономически живот.

С една дума: това е крачка в грешната, да не кажем, пагубната посока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

131
rate up comment 1 rate down comment 0
IvanTerziev
преди 8 години
"И в тоя контекст-ти какво направи, че "политиците" да не разполагат просто с теб, като ЕГН, че така скимтиш? Ако не си доволен от състоянието на държавата в момента(не казвам, че трябва да си) и бързаш да абдикираш от твоите ЗАДЪЛЖЕНИЯ, то тогава с какво си по-различен от плъховете, бягащи от потъващият кораб??? Да не коментираме, че именно ЗАДЪЛЖАВАНЕТО(именно на хора като теб) на хората, посредством "пръчката" е много бърз и ефективен начин нещата да се обърнат в нещо по-добро за самата държава. Примери - бол."Календар, теб, пък и Императора не мога да го позная в писанията... Хората ви обясняват, че робските зелени дрехи не са някакъв патриотичен дълг, и от него всички губят. Цялата служба я изкарахме с метла и едни изтъпени мотики, когато не плевим на ръка. Нито армия ще направят, нито на някого е полезно това изиграване ролята на военопленничество. Истинските армии обучават войниците си, не ги хранят с отпадъци, и да ги държат некъпани и мизерни. Защото аз това видях тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
130
rate up comment 4 rate down comment 1
honaniga
преди 8 години
Патилане, за съжаление май си прав. Ама боли бе майка му стара. Все се надявам на нещо изключително да стане и да се промени .Първият тест ще е референдума
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
129
rate up comment 19 rate down comment 1
Patilan
преди 8 години
Направил съм пре достатъчно! Отдал съм години от живота си за да изучавам какво и защо се случва в Б-я, но не по кръчмите и над ракия, кат' месните патрЕоти. А в университети и над учебници. И мога да ти кажа, че не си заслужава!!Не си заслужава защото разбираш че нищо не можеш да направиш - в живота и в обществото значение има софтуера на ума, а герои има едиствено в приказките!Разбираш че Б-я няма проблеми с политците, а с мат'ряла.Схванал си че не можем да сме съгласни по всички теми и правила, както и че трябва да се спазват бе значение дали ни харесват или не. Не си схванал обаче, че ВСИЧКО СИ ИМА ГРАНИЦИ. Ако не го схванеш, а си решаваш проблемите с пръчки и бухалки - то се превръщаш в една мутра! А държавата се превръща в Сев. Корея! Е мерси, четвърт от населението напусна поради тази мутрафонска псевдо-държава. Аз съм човек, и личност и всичко на този свят си има цена. Ако обществото оценява живота ми на нула, то ще получи същото и от мен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
128
rate up comment 3 rate down comment 2
Patilan
преди 8 години
Датоффф, усетно или не, си набарал ключа за бараката. Лидерите не са нещо имагинерно, а са част от обществото. И проблемите ни не са политицте или системата.... проблема е в мат'ряла. Кризата в мат'ряла е от поне 700 години, и няма изглед да се оправи.... Това е и причината да не желая да давам живота си - чисто и просто не си заслужава. Това да ти кажа е и причината да няма и читави лидери - не си заслужава да се управлява такова племе.... някои хора си имат достойнство все пак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
127
rate up comment 6 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Живота е един и е най - ценното нещо. Не може да обвиняването никой че е намерил в чужбина по - добър живот за себе си и семейството след като тук нещатата не вървят. Освен това от къде на къде някой ще ми казва че трябва да стоя в държавата в която съм се родил. Ми то това прилича малко като крепостните селяни. И мисля че преди всичко сме хора без значение от националноста. Реално няма никакви причин да се делим.А проблема с брадатите идва от това че от малки са обучавани на глупости. Сигурен съм че който и от нас да се беше родил в Сумалия щеше да е *** понеже щеше да обграден само от глупави хора, а не защото генетично сумалийците са ***. Единственото решение може би е *** на стане и докато тези маймуни не се цивилизоват да не стъпват в западна държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
126
rate up comment 2 rate down comment 0
honaniga
преди 8 години
Календар,За ракията нямах предвид теб И аз ще ударя еднаТака е. Петък е. Да освободим напрежението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
125
rate up comment 1 rate down comment 0
honaniga
преди 8 години
Съгласен съм с васВъпросът е как да се променят за които върхът на сладоледа е ракийката и саладката пред чалгаджийските канали и нашите лидери които са готови като един от героите на Димитър Димов от романа "Тютюн" за две ракии да се включат в мръсните игри на външните силиРомана е написан преди 80ина години, а психологията на болшинството българи не се е променилаАз смятам, че както клетката е основна еденица на всеки един жив организъм, така и семейството е основна еденица на едно обществоЧленовете на едно семейство ме са ли научени на основните добродетели и морални норми, не виждам какви други идеологии биха променили статуковотоОбщо-взето песимизъм. Жслко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
124
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
ми петък вечер-повече ракия по-малко писане по форумите:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
123
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 8 години
добре , не се изразих достатъчно точно - критичното мнозинство от това поколение
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
122
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Бе не всички от моето поколение наричаме така България. Знам, че си забелязал отдавна на колко съм години:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още