IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рачева: Консолидация на финансовата индустрия стои зад сделката с FinAnalytica

Досегашният президент на FinAnalytica ще поеме риск бизнеса на BISAM в позиция на ръководител "Глобален риск"

17:24 | 02.03.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На 1 март стана ясно, че българо-американската компания FinAnalytica, която предлага аналитичен софтуер за оценка на пазарния риск, структуриране на инвестиционното портфолио и анализ на инвестиционните решения за консултанти по закупуване на инвестиционни услуги, се придобива от BISAM. Британската компания пък е водещ доставчик на цифрови решения за способностите и влиянието на действията на инвеститорите, спазването на глобалните стандарти за представяне на резултатите (GIPS) и отчетността.

Пред Investor.bg президентът на FinAnalytica Боряна Рачева даде подробности за сделката и коментира бъдещето на бранша.

- Госпожо Рачева, каква е причината за продажбата на компанията?

- Причините за продажбата са няколко и те са много естествени, свързани с възможностите за позициониране на пазара. Преди всичко във финансовата индустрия тече доста силна консолидация. Тя е свързана с нуждите на клиентите, които покриваме. Определено има тенденция да се търсят компании, които покриват различни нужди, възможно най-широк спектър от услуги, свързани с портфолио мениджмънт, риск, системи за изпълнение и т.н. Има като цяло един такъв тренд на консолидация на компаниите в сектора, за да се обслужват по-добре всички нужди на клиентите.

Чисто стратегически, може би е интересно да се отбележи, че от FinAnalytica започнахме да говорим с BISAM първоначално за партньорство. Не се тръгна директно с идеята за такава сделка.

По-късно установихме, че синергиите са толкова значителни, че това ще помогне изключително много на развитието на нашия бизнес. Видяхме, че има чисто оперативна синергия, а и културите на двете компании, и по-конкретно културата на това да се инвестира голяма част от приходите в R&D (изследователска и развойна дейност) и да се поддържа едно изключително високо ниво на обслужване на клиентите, бяха общи. От тази гледна точка видяхме, че ще има изключително добър синхрон и много малък проблем за интегриране на екипите.

Това са двете основни причини за тази сделка. Смятаме, че като цяло растежът и рентабилността на BISAM и FinAnalytica ще са много по-добри като една компания, отколкото като отделни организации.

- Казвате, че първоначално идеята е била партньорство, а не продажба. В тази връзка обаче имали ли сте все пак други конкурентни оферти до момента за FinAnalytica?

- Не мога да давам такива детайли, тъй като това е конфиденциална информация. Това, което мога да кажа обаче е, че, разбира се, като всяка интересна компания, и ние сме получавали различни запитвания във времето.

Досега сме отхвърляли обаче тези запитвания, именно защото сме искали да подсигурим, че компанията, която избираме, е най-добрата от гледна точка на нашата култура на инвестиране в R&D, високо ниво на обслужване на клиентите и дадените услуги, много високо ниво на интегритет на операциите. В момента, в който намерихме такъв добър вариант и от културна, и от бизнес гледна точка, преценихме дали финансовите условия ще ни устройват и продължихме напред.

- От колко време са се водили преговорите?

- Започнахме да говорим за партньорство приблизително в средата на пролетта. Видяхме, че нещата стават по-интересни от гледна точка на такова сливане към края на лятото.

- Каква позиция ще заемате Вие самата в новата компания?

- Аз ще ръководя риск бизнеса на BISAM, като позицията ми е ръководител "Глобален риск".

- Ще има ли промени в екипа или структурата на FinAnalytica?

- Промени в структурата няма да има дотолкова, доколкото естествено това е възможно, предвид факта, че тя става част от една по-голяма компания. Иначе екипът ще расте и това е може би същественото, което е интересно от тази гледна точка. Има планове за развиване както на R&D екипа в София, така и на екипите за обслужване на клиентите и на стратегическите услуги.

- А някакви промени в насочеността на компанията?

- Специално екипът, който е в София, както и офисите в Лондон и в Ню Йорк остават със същата насоченост. Новите хора, които наемаме ще имат риск ориентация, свързана с продуктите, които ние обслужваме. В бъдеще е възможно това да бъде и разширено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още