IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Войната в Сирия струва по 4 млрд. долара на месец

Конфликтът вече е погълнал над 270 млрд. долара, а ако продължи до 2020 г., разходите ще скочат до 1,3 трлн. долара

19:10 | 08.03.16 г. 10
Автор - снимка
Създател
<p>
	Девойки учат пред джамия в Дамаск. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Девойки учат пред джамия в Дамаск. Снимка: Ройтерс

В навечерието на петата годишнина от гражданската война в Сирия неправителствената организация World Vision направи нови изчисления за разходите в следствие на конфликта. Според нея войната коства всеки месец по 4,5 млрд. долара (около 4,1 млрд. евро) само под формата на пропуснати икономически шансове. За хората в страната и за повечето бежанци това значи „живот с все по-малко ресурси, все по-високи дългове и повече причини за бягство“.

През последните пет години гражданската война коства на сирийската икономика загуби за 275 млрд. евро, казва World Vision в доклад за настоящите и предвидимите загуби за Сирия, Ливан, Йордания и Турция, който е изготвен съвместно с консултантската компания Frontier Economics. „Загубените пари" никога „няма да се възстановят и няма да бъдат инвестирани в образованието, здравеопазването, добрите условия на живот и сигурно бъдеще за децата“, пише в доклада.

„Смята се, че ако войната продължи до 2020 г., разходите ще скочат до 1,3 трлн. долара", казва се в доклада. Загубите отразяват и страданията на населението. „Зад всеки долар, зад всяка статистика, зад всеки процент се крие дете - дете, което не е в състояние да ходи на училище, което е принудено да си ляга гладно, дете, което не получава необходимата медицинска помощ, и дете, което няма приличен покрив над главата си“, пише още World Vision.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
Та за "Гражданска война пишем де! :"...Оказва се, че успехите на Умар аш-Шишани на военното поприще не се дължат на вродени способности. С години той се бие срещу Русия, в началото като чеченски бунтовник, а по-късно като войник от грузинската армия. За четири години армейска служба, от 2006 до 2010 година, аш- Шишани е бил трениран от специални американски подразделения.Журналистите от Business Insider са интервюирали колеги на терориста. Те разкриват, че професионалният главорез, създаден с парите на американския данъкоплатец, бил отличен ученик и превъзходен войник...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 3
STRAHO
преди 8 години
"...Британското разузнаване разполага с най-голямото за последните 10 години досие на терористи от Ислямска държава. Документите са предадени от бандит, отказал да воюва на страната на главорезите. Те съдържат имената на 22 000 чужденци от над 50 страни с адреси, телефони и контакти. Спецслужбите нарекоха списъка златна жилка. А новината направи задокеанските им колеги изключително предпазливи, съобщава tvzvezda.ru.ЦРУ и Пентагона отдавна са обвинявани, че подкрепят пряко бандитите от ИД. Днес обаче тези обвинения получават пряко потвърждение, защото се оказва, че един от лидерите на терористите Умар аш-Шишани, известен и като Тархан Батирашвили, е подготвян от американски инструктори.Главатарите на терористите дължат кариерното си развитие на американското военно министерство. Изданието Business Insider е проучило миналото на лидерите на ислямистките радикали в Сирия ..."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Асад бил "диктатор" !!??? И от кога!? От когато им отказа сделка!? Сирия бе една СВЕТСКА държава с доста добър стандарт на живот /по добър от нашия/ ,а погледнете кой е недоволен от Асад! Все "демокрации" за пример като Турция и Саудитска Арабия където кланетата са ежедневие! :)))) Е ..ние пасем трева и много не забелязваме. Каквото ни напишат приемаме и скачаме в подкрепа. Щото нали знаете "кой не скачал" !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Чудно ...как може да се нарича "Гражданска война" една война в която чуждата авиация от самото начало си лети без да се съобразява с държавните граници на Сирия. И в момента без никой да ги е канил си летят наглеците и избиват сирийци. Обстрелват Сирия артилерия през границите, не крият , че плащат на извергите които съсипаха Сирия ! Дори от легитимното присъствие на съюзник на държавата Сирия повикан на помощ не се притесняват. Нагли та дрънкат! А после уж възмутени и съжалителни ! :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
"Те обаче бързо се разраснаха в гражданска война"===!???? Да видим какво означава понятието "Гражданска война". Според уикипедия това е "Гражданската война е война, в която враждуващите страни принадлежат на една и съща държава.[1] " Съгласен съм с уикито! Само че в случея със Сирия имаме от една страна армията на държавата а от другата чуждестранно командване и болшинството от личния състав на тези банди са чужденци. Та не ми се струва подходящо да го наричат "Гражданска война" Това си е чиста проба агресия. Там воюват за запазване на държавата си и нейните природни и всякакви други ресурси. Аман от пропаганда за школници. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
STRAHO
преди 8 години
Загубените пари" никога няма да се възстановят и няма да бъдат инвестирани в образованието, здравеопазването, добрите условия на живот и сигурно бъдеще за децата, пише в доклада.=====Колко патетично!Нищо в природата не се губи! Трансформира се! В този случай е "НОВ РЕД"! А цифрите с които описват загубите всъщност показват печалбите на американския естаблишмънт и неговите копои! Жертвите!? ....Collateral damage..според същия този естаблишмънт! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
michaelis12
преди 8 години
ние и американския данъкоплатец кой мислиш, че плаща Маймунчев от джеба си ли ?!? Раята батко ние плащаме, до са грубо тея военни партита струват около 10 трилиона ей така спортно и сега струпват и войски в Източна Европа - познай кой ше плаща пак .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
"Конфликтът в Сирия започна в средата на март 2011 г. първоначално с мирни протести срещу президента Башар ал-Асад."Всички "пролети " започват и завършват по един и същи начин .World Vision могат да подготвят следващия доклад за Украйна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
bgMan
преди 8 години
В тази криза кой го плаща туй разточителство?И да не би да си го избива чрез печалбата от търговията с петрол и органи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още