IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцките апетити за регионален енергиен хъб стават все по-реални

Атина среща пълната подкрепа на ЕС заради новите източници на газ, които привлича

08:11 | 14.03.16 г. 9
<p>
	Марош Шефчович (вдясно) разговаря с Алексис Ципрас по време на визитата си в Атина. Снимка: <em>ЕК</em></p>

Марош Шефчович (вдясно) разговаря с Алексис Ципрас по време на визитата си в Атина. Снимка: ЕК

От месеци правителството на СИРИЗА работи активно в превръщането на Гърция във важен играч на енергийната карта в Югоизточна Европа. Ролята на страната ще стане ключова след изграждането на Южния газов коридор, по който ще дойде природен газ от Каспийския регион.

Усилията на Атина в тази посока срещат пълната подкрепа на Европейския съюз (ЕС), защото по този начин в общността ще влезе суровина от нов източник в изпълнение на плановете за намаляване на зависимостта на съюза от руския природен газ. Затова и Гърция беше похвалена от комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович.

След среща с премиера Алексис Ципрас Шефчович коментира, че Гърция изпълнява своите задължения по енергийните цели на ЕС до 2020 г. В изявление, разпространено във видеосистемата на Европейската комисия (ЕК), Шефчович изтъква и усилията на южната ни съседка за намаляване на емисиите парникови газове и подобряването на енергийната ефективност.

Един от най-важните му коментари обаче е свързан с възможността Гърция да се превърне в "много важен енергиен и газов хъб за Европа". По време на разговорите му с гръцкия премиер Шефчович е получил уверението, че строителството на гръцката част на Трансадриатическия газопровод (TAP) ще започне през май 2016 г.

Този газопровод е втората основна "артерия" на Южния газов коридор - по него газът от Каспийско море реално влиза в ЕС, след като премине през Трансанадолския газопровод (TANAP). Строителството и на това съоръжение също върви по план, въпреки опасенията, че ниската цена на петрола и природния газ ще замрази работата по целия проект.

Обтягането на отношенията между Русия и Турция обаче накара Анкара да търси алтернативни източници на газ и успя да се договори с Азербайджан за ускоряване на работата по строителството на TANAP.

България също е част от Южния газов коридор чрез новата връзка с Гърция - между Комотини и Стара Загора. Страната ни обаче може да се окаже встрани от плановете, защото на този етап няма заявен интерес към свободните обеми за интерконектора. По тази причина и търговете са удължени до края на месец март.

За Гърция обаче ситуацията изглежда много обнадеждаваща. Освен TAP, страната ще развива и терминали за втечнен газ. Именно втечненият газ беше посочен от ЕК преди няколко седмици като основа за газова диверсификация.

"Терминалите за втечнен газ ще донесат повече конкуренция на пазара и намаляване на цената за гръцките потребители и съседни държави", изтъкна още Шефчович в Атина.

Затова и вероятно не е изненада разпространеното съобщение от пресслужбатга на руския президент за проведен телефонен разговор между Владимир Путин и Алексис Ципрас. Двамата са обсъдили "актуални въпроси от двустранното сътрудничество" и укрепването на отношенията в различни "взаимно изгодни области, сред които търговско-икономическата и енергийната сфера". В гръцкото публично пространство активно се заговори и за предстоящо посещение на руския президент в Атина.

Освен възможността да транзитира газ от Каспийско море в Европа, Алексис Ципрас крие в ръкава си още няколко коза след активната си в последните месеци работа за разработване на огромните находища на природен газ в Средиземно море.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
Pyramid
преди 7 години
Хора, хъб ще има в Турция. По тарикатски причини. Щото турците са по-големи тарикати от гърците а последните са толкова закъсали финансово, че само ще цъкат с език. Комшуларите ще си направят хъбчето, без проблеми, ще пуснат тръбите и през гръчко, а супата най-яко ще я духаме ние.На "печелившите"-честито.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Мдааа, "Що се отнася до Турция и Великобритания .... бих го нарекъл по-скоро връзки отколкото партньорство"...и интереси...така именно тръгва популярната фраза, че "Англия няма вечни врагове или вечни приятели, а само вечни интереси"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Приятелю млад, всичко това са глупости. Интереса крепи феса.Как па измисли че Гърция е партньор с Германия от векове, ей богу не ми го побира главата, като са се били с немците и през двете световни войни, а преди това Германия просо е била никой.За партньорството на Румъния с Франция май... французите не знаят. Що се отнася до Турция и Великобритания .... бих го нарекъл по-скоро връзки отколкото партньорство. Така че... доста несъстоятелни аргументи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 6
unicornblade
преди 8 години
Енергийните доставки са геостратегически въпрос.Турция са партньори с Великобритания от векове, после и със САЩ.Франция - с Румъния.Германия с Гърция.Ние с руснаците.Нашите в последно време искат да изместят гърците, само че това не може да стане лесно, защото историческите връзки се базират на познанствата на важни хора с други важни хора и т.н.поколения ще трябва да минат и пак не се знае дали ще стане.Друг е въпроса, че ние трябва да си търсим партньори сред "великите сили" на база на това, на чия страна биха застанали те, при възникване на търкане между нас с някоя съседна страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 7
bgMan
преди 8 години
Този път византийците май ще прецакат мераците на Борисов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Изобщо не съм съгласен с аналогията. 1) Има съвсем обективна причина за съществуването на кризите и тя е човешката алчност. 2)Кризата засяга обикновените хора, а тези, които имат инструментите да я предотватят, тя всъщност ги прави по-силни.3) И накрая, не е вярно, че нищо не е правено по въпроса. Имаше комунистически общества с планова икономика, в която се предполагаше че няма да има поне икономически кризи, но те се провалиха. Защо? Ами виж първа точка :)Единственият начин да мотивираш хората, се оказва алчността им и даже не алчността, а желанието им да са по-добре от останалите. Единственият начин да поддържаш тази надежда е с илюзии. Така че.. първо им създаваш илюзии че ще бъдат богати, щастливи и проспериращи и те работят и живеят за това. После им отнемаш тези илюзии и те работят за да могат да оцеляват. Когато стигнат ръба на отчаянието от това, да работят за да оцеляват, пак им показваш моркова и така от векове. Целта не бива да се постига, трябва само да се следва,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 8
v_tin
преди 8 години
Цялата статия означава че ЕС показва на ББ среден пръст. Май всичката пара в свирката. Искахме иначе, а се получи както обикновено
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 9
misanthrope
преди 8 години
Пфффф! Газ от Каспийския регион. Набуко 2 или?Абе маймуните и хората се различават по това, че маймуните се учат от грешките си, а хората се учат и от грешките на другите. А евробюрократите къде са в тая класация?Тва са лакърдии за пред електората и да може Шефович да се праи че нещо все пак върши за парите, които получава, както и за замазване на очите на южните съседи, че някой нещо мисли за тях в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още