IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От Братислава до Виена за 8 минути

Словакия и Австрия обсъждат планове да свържат столиците си с първата в Европа футуристична транспортна система Hyperloop

22:37 | 11.03.16 г. 3
<p>
	<em>Илюстрация: Hyperloop Transportation Technologies</em></p>

Илюстрация: Hyperloop Transportation Technologies

Словакия и Австрия обсъждат планове да свържат столиците си с първата в Европа система Hyperloop - футуристична американска транспортна технология, която ще превозва хора между Братислава и Виена със скорост 1200 километра в час, предадоха ДПА и БТА.

Концепцията Hyperloop на американския инвеститор във високите технологии Илон Мъск предвижда транспортни кабини, захранвани със слънчева енергия, които левитират на въздушни възглавници в тръба с ниско налягане.

Министри от двете страни планират да се срещнат в началото на идната седмица в Братислава, за да обсъдят проекта, посочи днес говорител на австрийското министерство на науката, изследванията и икономиката.

Словашкото правителство съобщи, че е подписало с американската технологична компания Hyperloop Transportation Technologies първоначален меморандум за проучване на възможността за сътрудничество.

Разстоянието между Виена и Братислава е 66 км. Това е най-късото разстояние между две европейски столици, освен Ватикана и Рим, които на практика споделят един град.

Пътуването ще отнема осем минути с Hyperloop. С влак разстоянието между двете столици се взима за около час.

Hyperloop Transportation Technologies планира да пусне първо тестово трасе в Калифорния до 2018 година, а конкурентната компания Hyperloop Technologies възнамерява да изпробва технологията в Невада.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 6
Атанасио
преди 8 години
Преди години излезе новината за движение във вакум но скороста е голяма - няма нужда чак 1200км. в час защото инцидентите ще са големи при земетресение например
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 6
Momchil_Matev
преди 8 години
Кому е нужно да се харчат милиарди за 70 км? Сега защо пътуват по 1 час? С колко се движи този влак? Да го забързат малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още