IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илко Семерджиев: Здравната вноска у нас трябва да се повиши до 10%

Изключително голям проблем е липсата на доброволни здравни фондове, смята бившият здравен министър

14:25 | 14.03.16 г. 8
<p>
	Илко Семерджиев<span lang="en-US">,</span>&nbsp;снимка: Bloomberg TV Bulgaria &nbsp;</p>

Илко Семерджиев, снимка: Bloomberg TV Bulgaria  

Здравната вноска в България трябва да се повиши от 8 на 10%, каквито са ставките за облагане на доходите на физическите лица и корпоративният данък. Тази позиция изрази бившият здравен министър Илко Семерджиев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той обаче напомни, че България заделя малко над 4 на сто от БВП за здраве, което „определено не е в синхрон със страните членки на ЕС, където средно между 8 и 9 на сто е делът за здраве“.

Твърденията за това, че здравният сектор е недофинансиран, са мантри, каза още Семерджиев. Финансирането на българското здравеопазване ще бъде определено с постиженията на икономиката, смята бившият здравен министър. За него въпросът дали здравеопазването има нужда от още пари е друг въпрос. И предположи, че ако министърът смята да увеличава парите за сектора, следва да увеличи здравната вноска, а не да узаконява, че някои пациенти ще ползват по-малко независимо, че плащат повече.

Така той разкритикува пакетите, като посочи, че с тях има дискриминация по диагноза, има неравномерен достъп до медицинска помощ. Семерджиев обясни, че когато казваме, че хората, боледуващи от социално-значими заболявания, ще бъдат с приоритет лекувани и финансирани, трябва да знаем, че това означава затруднен достъп за всички останали. 

Семерджиев посочи, че разликата между размера на годишните здравни вноски на българите, които плащат най-малко, и тези, които плащат най-много, е 2000 лв. Той определи като „абсолютна несправедливост“ осигурени, които плащат осигуровките си, да чакат, за да получат здравна помощ и да им се предлага да платят още веднъж, за да я получат веднага, ако ги наредят в листа на чакащите, което предвижда на практика отпадналата идея за два пакета здравна помощ след решението на Конституционния съд. Затова екпертът попита: „Как ще обясниш на добрия платец, че няма да получи здравеопазване само защото боледува от леки заболявания?”.

По думите му всички промени на МЗ не биха могли да се нарекат здравна реформа, тъй като реформата е свързана с подобряването на системата и на качеството на обслужване на пациентите – нещо, което не се случва. Напротив - създава се хаос, който принуждава здравната система да се занимава със себе си, не с болните, коментира той.

Здравната каса не може да бъде демонополизирана, а само поставена в условията на конкуренция, каза Семерджиев. И напомни обаче, че това няма как да се случи, защото доброволните здравни фондове бяха ликвидирани със закон преди две години, което е „изключително голям проблем“. Преди това доброволните фондове бяха един вид „частни каси“ и на тях можеше да бъде възложено заместващо осигуряване, което сега не може да се случи.

„Истинската конкуренция, която може да понижи цената и да повиши качеството на здравната услуга, е между доставчиците на медицински услуги“, каза експертът.

Още от разговора вижте в Bloomberg TV Bulgaria


Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 8 години
и статията е булшит
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 8 години
към всеки пациент да се прикрепи указание "незабавно да се разстреля", а парите от здравните вноски да отидат за изплащане на куршума и трудъ на стрелецъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 4
misanthrope
преди 8 години
Абе хубави са ви коментарите за здравната вноска, ама да бехте прочели и статията не само заглавието
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
"Здравната вноска в България трябва да се повиши от 8 на 10%... Той обаче напомни, че България заделя малко над 4 на сто от БВП за здраве, което определено не е в синхрон със страните членки на ЕС, където средно между 8 и 9 на сто е делът за здраве... типично социалистическо мислене! Дайте още пари и ние ще ви оправим! Истината е, че ако здравната вноска отново бъде повишена, това няма да доведе до по-качествено здравеопазване, а ще даде повече пари, които да могат да бъдат усвоени от управляващите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 0
Спящият бик
преди 8 години
Да се вземат още пари от плащащите, за да се разделят между всички, не е реформа, а лобизъм в полза на мафията с бели престилки! Същата мафия, която саботира всяка мисъл за ефективност в системата и която със зъби и нокти се бори за запазване на статуквото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 0
Кина
преди 8 години
Пикая ви на псевдо-здравиеопазването !!! Здрави в България са само хората извън продажната и убийствена система и на пук на повсеместния геноцид !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
melon
преди 8 години
Аз съм навит - нека се вдигне, НО да влязат в затвора поне 10% от управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 0
vzhekoff
преди 8 години
Здравната вноска вече беше повишена веднъж от 6% на 8%, което е ръст с 1/3. Това не доведе до никаква промяна. Да неприпомням,ч е в продължение на дълъг период от време се събираха пари за здраве, които се заделяха уж като резерв, който впоследствие бе ограбен от Симеон Дянков. Исканото ново увеличение няма да доведе отново до нищо. Пълно е с цuгaHи, които не плащат нищо. Пълно е с бачкатори, които бачкат в чужбина, не плащат нищо тук, а се връщат и за няколко вноски почват да се лекуват. Тази система не обслужва нормалните данъкоплатци. Тя е създадена в интерес на фармацефтичната мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още