IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България привлече малко под 2 млрд. евро от дълговия пазар при по-добри условия*

Високият инвеститорски интерес към новите български книжа е довел до намаляване на лихвената премия

17:05 | 14.03.16 г. 11
Автор - снимка
Създател
България привлече малко под 2 млрд. евро от дълговия пазар при по-добри условия*

България привлече достатъчно търсене от инвеститорите в облигации, така че правителството успя да намали първоначално планираната възвращаемост на първите си еврооблигации от една година. Страната започва емитирането на нов външен дълг, предлагайки на международните инвеститори 7- и 12-годишни облигации, деноминирани в евро, съобщава Bloomberg.

"България успя да реализира успешно предлагане на дълг за малко под 2 млрд. евро", заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Мартин Търпанов, старши дилър в SG Експресбанк. По думите му са продадени седемгодишни облигации за 1,144 млрд. евро и 12-годишни книжа за 850 млн. евро, а е имало поръчки за около 4,5 млрд. евро. 

В сутрешните часове емисията е била предложена при широки първоначални спредове над суапа. 

Първоначално седемгодишните дългови книжа са били оферирани пред инвеститорите с 205 базисни пункта над съответния осреднен лихвен евро суап, което предполага доходност от около 2,32%. Новите 12-годишни еврооблигации са предложени на инвеститорите с премия от 245 базисни пункта над осреднения евро суап, което предполага доходност от около 3,24%. 

Впоследствие високият инвеститорски интерес към новите български книжа е довел до намаляване на лихвената премия и сега 7-годишните книжа се търгуват с между 195 и 200 базисни пункта над осреднения евро суап, което предполага годишна доходност между 2,22% и 2,27%. Лихвената премия по 12-годишните книжа се понижава до 240 базисни пункта над осреднения евро суап, което пък предполага доходност по тези книжа от 3,19%. 

Според Търпанов окончателно постигнатата доходност е 3,15% за 12-годишните книжа и 1,91% за седемгодишните книжа. Според него тази емисия е донякъде изненадваща, защото не е била предшествана от т. нар. роудшоу. По думите му обаче сега страната ни е можела да си позволи това. 

"Ако я сравним (емисията, б. ред.) с останалите емисии по кривата, то сегашните книжа са доста справедливо оценени със съответната премия за новоемитирани книжа", заяви дилърът.  

Съръководителят на отдел „Финансови пазари“ на Societe Generale Експресбанк Калоян Масларски заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, че е изненадан, че не е имало роудшоу. По думите му е трябвало да има такова в началото на седмицата, а емисията да се осъществи в края й.

Масларски смята, че интересът ще е по-голям към 7-годишните ДЦК и може да не се стигне до друго излизане на международните финансови пазари, тъй като заложеният дълг за годината ще бъде емитиран и набавен сега.

Емисията се управлява от BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan и UniCredit, а България се оценява с рейтинг Baa2 от Moody's, BB+ от Standard & Poor's и BBB- от Fitch.

Най-бедната страна в Европейския съюз се стреми да набере средства за рефинансиране на дълга, включително и за намаляване на бюджетния дефицит и изграждане на паричен буфер, преди централната банка да извърши стрес тестове на банките в страната, коментира Bloomberg. България емитира през миналата година дълг за рекордните 3,1 милиарда евро. 

Коментарите на Калоян Масларски от SG Експресбанк гледайте във видеото

* Статията е актуализирана в 19:50 часа със записа от коментара на Калоян Масларски пред Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 11 rate down comment 5
Risteto
преди 8 години
Абе ти въобще нормален ли си, къде са инвестициите.Всичките тия пари минават през "наши" фирмички и отиват незнайно къде,а за народа ще остане после да ги връща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 0
balkando
преди 8 години
С тези пари ако се рефинансират стари заеми с висока лихва, за да се облекчат бъдещите бюджети, би било добре. Ако са за харчене отново само в урбана и за социал, значи поредната широка крачка по гръцкия път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 16
Repoman
преди 8 години
Браво, добро постижение. Добре е че държавата ни има авторитет и реноме, за да може да ни дават заеми и ние да ги харчим за да се развиваме. Самите поръчки за цели 4.5млрд.евро показват голямо доверие.А сравнението с Гърция е нелепо, там парите се харчеха за да се поддържа висок стандарт на живот на народа, а у нас не е така. У нас средствата не се харчат, а се инвестират и усвояват, а не се раздават на народа. Така че нека да не се сравняваме с Гърция, няма нищо общо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 4
deant
преди 8 години
И гърция беше безрискова защото беше в ЕЗ (вид валутрен борд).. *** кво стана. Аз лично 1 лев не бих дал на това правителство и тази ЦБ, било с дори с висока лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 32 rate down comment 3
misanthrope
преди 8 години
Гепи Баце, са ти е паднало!Догодина ше има "пак ще си спомним, след 20 години" ако мога малко да перифразирам песента
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 3
Internet
преди 8 години
При нула процента на ЕЦБ, това си лихва за рисков пазар. Да ме прощавате, но сме страна въввалутенборд и няма никакъв риск за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 33 rate down comment 2
Internet
преди 8 години
При нула процента на ЕЦБ, това си лихва за рисков пазар. Да ме прощавате, но сме страна въввалутенборд и няма никакъв риск за нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
Konsultant
преди 8 години
Поздравления за новината и материала.НО отново има фрапираща грешка: "Впоследствие високият инвеститорски интерес към новите български книжа е довел до намаляване на лихвената премия и сега 7-годишните книжа се търгуват с между 195 и 200 базисни пункта над осреднения евро суап, което предполага годишна лихва между 2,22% и 2,7%. "ДОХОДНОСТТА БИ ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ МЕЖДУ 2,22 И 2,27%.Поздрави! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още