IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газпром нареди България сред рисковите си клиенти

Според компанията има вероятност България, Гърция, Македония и Сърбия да спрат да плащат за доставки на газ и петрол или да не плащат в цялост

12:27 | 15.03.16 г. 17
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

България е сред клиентите на „Газпром“, които има вероятност да спрат да плащат за доставките в бъдеще. Това се посочва в документацията за еврооблигациите, които руският газов гигант предстои да емитира, съобщава руският в. „Ведомости“.

В списъка попадат и съседките ни Сърбия, Македония и Гърция.

В проспекта се посочва, че повечето от европейските клиенти на компанията имат високи кредитни рейтинги, но за държавите от Южна Европа има опасност да бавят плащанията за доставки на природен газ, петрол и нефтопродукти или да не платят в пълен размер. 

От „Газпром“ са отказали да коментират твърденията в проспекта.

В проспекта за емисията еврооблигации на компанията от 2013 г. подобни рискове не бяха описани, припомня изданието.

През 2015 г. руската група е доставила в Европа 158,56 млрд куб. м природен газ, като в това число влизат и доставките за Гърция, България, Сърбия и Македония (5,8 млрд. куб.м). За първите девет месеца на миналата година средната цена на руския газ за Европа е била 252,1 долара за 1 000 куб.м. Постъпленията от тези страни възлизат на около 1,5 млрд. щатски долара.

Изданието припомня, че гръцката държавна компания DEPA иска да промени формулата, по която се изчислява цената на руския газ. Гръцкият в. „Катимерини“ съобщи още през миналата година, че Атина иска във формулата да се включва цената на газа на европейските спот пазари, а не цената на петрола, както е сега.

Според гръцкото издание заради по-ниските цени на петрола сегашната формула е по-изгодна за Гърция, но в дългосрочен план цените на „Газпром“ са неконкурентни. Заради рецесията и по-свитото потребление министърът на околната среда и енергетиката на Гърция се опита да отложи и част от договорените доставки за следващите две години.

Анализатори коментират пред руското издание, че е възможно четирите държави, които представляват много малък дял от пазара на руския гигант, да са включени в рисковия списък заради задлъжнялостта на партньорите на „Газпром“.

Други специалисти смятат, че вероятно става въпрос за забавени плащания по клаузата „вземи или плащай“, която предвижда плащане на определен договорен обем газ без значение дали той е доставен.

Изданието прави връзка и с разследването на Европейската комисия срещу „Газпром“ за злоупотреба с монопол, което също фигурира сред рисковете, описани в проспекта на еврооблигациите. Като друг риск се посочват евентуални искове заради „Южен поток“ предвид делото на италианската Saipem.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 0
The Big One
преди 8 години
Ъъъъ к'во Гъзпром ! Ъъъъ чакай да си го преместя. Та к'во викате Гъзпром направил ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 6
ing5rov
преди 8 години
Робството е в тиквата на която носиш шапката си...ама няма как да го разбереш ...а то иначе би ли се именувал тъй !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 8 години
Ей тоя ден трябва да стане национален празник! На отърваването от ***, от червеното робство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 4
ing5rov
преди 8 години
Tи и Маранди от един кръжок ли сте...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Като си добиваме собствен газ? :D Първо трябва да си посадим собствен боб
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 2
Pronto
преди 8 години
защо ги няма Румъния в списъка? Защото сами си добиват по-евтин газ. Отново Румъния ни дава светъл пример как да се разправяме с подобни монополни изчадия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
Longin
преди 8 години
за русия/газпром - лошо или нищо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
michaelis12
преди 8 години
ти специално имаш бежанци в задния ти двор и друго немаш ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 6
Ironhorse
преди 8 години
Ето какво се случва на Русия:http://***.kasparov.ru/material.php?id=56E7F3598B807Практически ЕС е забранил на банките да купуват руски държавен дълг!Та Газпром може и да си остане само с проспектите ...Нещо става в русия ! Путин и кликата около него са усетили нещо от към гърба, но малко по-ниско.Първо на 13.03 имаме свален руски су34 в Сирия с нов тип ПЗРК, а пилотът е заловен.Второ ЕС категорично постави условия в отношенията си с русия, като които за да бъдат изпълнени путин трябва да си ходи.Трето, САЩ и ЕС отрязаха русия от емитиране на външен дълг.Четвърто, цената на нефта така и не се вдигна въпреки почти шестмесечното бомбене на жени и деца в Сирия.Пето, Савчено ... тази жена се превърна в моралния унищожител на кремълската власт. Самите руснаци вече ходят на червения площад в нейна защита.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 25 rate down comment 10
Ironhorse
преди 8 години
Хахаха,смешен опит да ни попречат да изтеглим от пазара обявените 2 млрд. евро заем на изгодна цена, която е:окончателна доходност съответно 2.13% за 7-годишните и 3.15% за 12-годишните книжа.А да видим Газпром дали въобще и на каква цена ще получи заем.Русия винаги е била срещу България, защото има комплекс за малоценност. Ние им дадохме писменост и култура, а те само ни окупират и ограбват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още