IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как пиар кампанията на Ariadne Capital стигна до съда заради статия в Wikipedia?

Компанията твърди, че Lansons Communications е навредила значително на репутацията ѝ

13:34 | 15.03.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Компанията за рисков капитал Ariadne Capital съди лондонска компания за връзки с обществеността, която твърди, че неуспешно се е опитала да подобри статия в Wikipedia. Това по-скоро може да навреди на репутацията на фирмата, отколкото да е в нейна полза, пише Bloomberg.

Ariadne и главният изпълнителен директор Джули Майер са наели Lansons Communications през 2014 г. да позиционира компанията като “водеща инвестиционна фирма във Великобритания” и да осигури нейното място “на световната сцена”, посочва се в документите на Ariadne по делото, които този месец бяха представени публично от съда в Лондон. Тези цели обаче така и не са постигнати, посочват от Ariadne.

Когато Майер попитала как да подобри остарялата вече страница на фирмата в Wikipedia, служител от Lansons изпратил имейл до онлайн енциклопедията, който е публикуван в страницата, заедно със съобщението, че съдържанието е оспорвано. Това е довело до обвинения, че фирмата се е опитала да “манипулира собствената си статия” и е причинило “допълнителни негативни обновления в Wikipedia”, посочва Ariadne в жалбата си.

В своя защита Lansons посочва, че всички проблеми с пиар кампанията са причинени от факта, че бизнесът на Ariadne e “недостатъчно привлекателен за медиите” и от факта, че Майер “има лоша репутация в някои части на инвестиционната индустрия”. Lansons твърди, че е следвала стандартите на индустрията в опит да промени информацията на страницата.

“Помолихме Ariadne да ни плати нашите неизплатени фактури, а тя ни отговори с това смехотворно дело”, коментира Тони Лангам, съосновател на Lansons. “В крайна сметка очакваме, че всички наши неизплатени фактури ще бъдат платени в пълен размер”, допълва той.

Вреди

В документите по делото не се посочва точно какво обезщетение иска Ariadne за нанесените вреди, освен че сумата е над 100 хил. паунда (143 хил. долара). Lansons от своя страна е отправила контраиск за 76 хил. паунда за неплатените сметки.

В разговор по телефона Майер е посочила, че не е давала позволение на Lansons да пишат на Wikipedia и е била шокирана, когато те са го направили.

Ariadne обяви през януари, че е стартирала инвестиционен фонд от 150 млн. паунда за дигитални фирми, бързо развиващи се технологични компании, които преоткриват традиционните индустрии.

Lansons обаче не успяват да осигурят достатъчно добро медийно покритие на събитието и срещите с журналисти са били рядкост, посочва още Ariadne в съдебния си иск. Фондът е спрял да плаща по 6 хил. паунда на месец към Lansons, след като станало ясно, че тя “не върши никаква видима работа”.

Други спорове

Ariadne е замесена и в няколко други правни спорове през последните няколко години, сочат данни на съда. Сред тях е дело срещу правната компания Nabarro и срещу Barclays. През февруари вестник London Evening Standard писа, че консултант съди Ariadne за предполагаемо прекратяване на договора. 

Делото срещу Barclays e било “грешка”, твърди Майер, докато случаят с Nabarro е свързан с неразбирателство относно плащанията, но е бил уреден. “Не обичам да имам спорове с когото и да било”, посочва тя. “Единственото, което искам, е да работя с предприемачи”, допълва Майер.

Страницата на Майер в Wikipedia я описва като “роден в САЩ консултант, мрежови експерт и бизнес коментатор”. Тя е печелила награди от Световния икономически форум, Ernst & Young и е обявявана за една от най-влиятелните жени в Европа от Wall Street Journal, пише още в статията.

Ariadne твърди, че не е било възможно да премахне имейла на Lansons от страницата си, което ще продължи да нанася вреди и да накърнява репутацията на компанията, а това е довело до пропуснати възможности и печалба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
dzk
преди 8 години
Това е малко в стил махленски клюки "кака мара се скарала с кака пена и какво казала едната за другата"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още