IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция, Германия и Великобритания са спрели експортното финансиране за Airbus

Компанията съобщи през миналата седмица за намерени пропуски в декларациите на задграничните агенти

14:45 | 09.04.16 г. 2
Франция, Германия и Великобритания са спрели експортното финансиране за Airbus

Франция и Германия са се присъединиха към Великобритания и суспендираха експортните кредитни улеснения за Airbus заради потенциална проверка за корупция на Острова, съобщава Ройтерс, като се позовава на запознати източници.

Информационната агенция припомня, че през миналата седмица Лондон също спря финансирането за групата и подаде сигнал в бюрото за тежки измами, след като Airbus Group съобщи, че са намерени сериозни пропуски в декларациите на задграничните агенти на компанията.

На практика двете водещи самолетостроителни компании - Airbus и Boeing, се изправят пред парализиране на правителственото финансиране за износ, след като заради забавяне на Конгреса във Вашингтон американската Export Import bank няма как да отпусне средства на Boeing.

В Европа Airbus остава без подкрепа за някои продажби от Великобритания, Франция и Германия, където се намират някои от основните фабрики на компанията.

Обикновено отделните държави дават пропорционални гаранции, в зависимост от обема на продукцията във всяка от тях. Те обаче отказват да поемат щафетата ако някоя от страните не участва.

Източници на информационната агенция от Франция потвърждават, че Париж също спира експортните гаранции за Airbus Group. Официален коментар обаче още няма.

Засега въздействието върху пазара се смята, че ще бъде ограничено, тъй като компанията значително намали използването на експортни кредити в сравнение с периода от финансовата криза.

Безпрецедентното решение на трите страни обаче поражда съмнения около осъществяването на някои бъдещи доставки и вероятно ще постави Airbus под натиск да търси мостово финансиране.

Airbus наскоро съобщи, че ще ревизира процедурите по наемане на консултанти и предупреди нвеститорите, това може "да доведе до допълнителни търговски споров или други последици".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 32 rate down comment 0
kane
преди 8 години
то няма по-добро измислено от социализма още!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още