IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Паскал Дъфи: Новото строителство на жилища в София ще се усвои

Високата средна класа в града се разширява, трудностите за намиране на подходящ имот са големи, коментира основателят на First Estates

08:01 | 22.04.16 г. 28
<p>
	Паскал Дъфи. <em>Снимка: First Estates</em></p>

Паскал Дъфи. Снимка: First Estates

За тенденциите във високия сегмент от пазара на имоти в София разговаряме с Паскал Дъфи, управляващ директор на една от младите консултантски компании в сектора First Estates.

Паскал Дъфи живее и работи в сектора на имотите и строителството в България вече повече от 10 години. Има опит на пазарите във Варна и София. През 2014 г. основава компанията  First Estates, която се фокусира върху премиум имотите на топ локациите в града.

- Г-н Дъфи, First Estates е сравнително млада компания в бизнеса с имоти. Какво Ви накара да започнете този бизнес в по-високия му сегмент точно в България?

- Компанията е на пазара вече две години и половина. Започнахме този бизнес в София, защото смятам, че поне в момента по-високият сегмент от пазара е концентриран в столицата. Нашият таргет е високият среден сегмент, както и ексклузивните имоти. Отделни сделки в този сегмент се осъществяват и в другите големи градове – Варна, Бургас и Пловдив, но в момента нашият фокус е върху пазара в София. Смятам, че има ниша за развитие. Не са много компаниите, които работят на този пазар и които предоставят достатъчно професионални услуги.

- Колкото и да е ограничен пазарът на по-луксозните жилища в другите градове от страната, планирате ли експанзия в бъдеще, предвид че и сам казахте, че предлагането на качествени услуги в този сегмент от пазара е по-слабо?

- Планираме експанзия в близките 1-2 години. По-вероятно е обаче това за стане чрез франчайз, отколкото чрез развитие на наши офиси. За да потръгне този бизнес, трябва да намерим местни партньори, които познават местните пазари. Не е толкова лесно да се навлезе на нов пазар.

- През последните години се наблюдава доста сериозно раздвижване на предлагането в най-високия сегмент от пазара, особено в София. Смятате ли, че има опасност да се стигне до свръхпредлагане и оттам до натиск в по-високия сегмент от пазара?

- Действително има сериозно раздвижване в последните години. Допреди две години обаче пазарът беше пазар на купувача, защото имаше много хора, които се опитваха да продават, но не и достатъчно купувачи. В момента ситуацията е обратната – пазарът се превърна в пазар на продавачите, защото има силно търсене, но предлагането на достатъчно добри имоти не е достатъчно, за да го задоволи. Трудностите за намиране на подходящ имот за покупка са по-големи.

В същото време има сериозна експанзия при строителството. Да, това ще увеличи предлагането, но мисля, че горната средна класа в София сериозно се разраства, все повече хора искат да живеят в по-добри райони и жилища, така че новото строителство ще бъде усвоено.

- Как прогнозирате, че ще се развива този пазар в по-краткосрочен план?

- През последните години се наблюдава бавен, но сигурен растеж. В един момент се получи доста сериозен тласък на пазара, като тази тенденция се задържа. По-осезаемото движение на пазара започна след фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Хората започнаха да теглят спестяванията си от банките и да ги влагат в имоти. Банките пък съживиха кредитирането при по-добри условия, като тази тенденция ще продължи в осезаемо бъдеще.

Последна актуализация: 08:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 5 rate down comment 0
Веск
преди 7 години
Няма такова нещо. Номенклатурата дето взема комисиони и бонуси от безсмисленото усвояване на еврофондове явно вече минава за средна класа. Да ама до кога? Бизнесмените с реални пари не вярвам да броят по 200 бона ЕВРО току така за осраната ситуация у нас, както и да е цветно омазана тя отвън. Все пак имаме чудесни дестинаации за инвестиция и на Балканите, а и извън тях. Просто подгониха народа от банките, да тегли и да купува някакви маломерни бокуци, но и това ще е до време. Провинцията е опоскана и от нея вече нито ресурс, нито хора ще текат към София и няколкото по-големи града. Просто МАТРЯЛА е лош - от роми и неуки селски пръчоци българи и турци няма да се генерира в София средна класа по никакъв начин. Всеки вижда на какъв хал е икономиката. По 2 до 2.50 лева чисто се плаща почасово в провинцията и това гони хората към София, но и това е временно. Младите бягат все по-оправдано в чужбина и няма кой да я генерира тази средна класа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
Alee
преди 7 години
Аз предлагам един за 140 евра, евтино го давам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
Alee
преди 7 години
Аз предлагам един за 140 евра, евтино го давам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 13 rate down comment 0
pepince
преди 7 години
Ааа, що бре, язе имам 3-ри, да зема да ги "форселна" за по 200к евра, айдеее на топлите хапартаменти, парят, паряяят...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 34 rate down comment 0
Aldebaran de Tauro
преди 7 години
Стига приказки, че докато ви чета коментарите, апартаментите по ?150-200К свършиха. Сега ще трябва да се редя на опашката за ?300-400К
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
чакай другарю аз от коли разбирам колкото от цигулки ама тези Мерцедеси не бяха ли едно 50-70К евра и те ? Не говорим за нещо 20 годишно отлежало, а за кола що годе нова макс 2-3г. това е средната класа в Германия, Белгия, Холандия etc. а там рядко виждам нови Мерцедеси от масите. На мене пределно ми е ясно "средната класа" в София каква е нали съм и аз от същото село ..... на гол тумбак чифте пищови слагаме и сме средни вече, а средните у западот ни се струват направо богати .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 10 rate down comment 0
sdar
преди 7 години
Съгласен, то това е проблема при нас, че средната ни класа почти я няма. Имаме голяма класа пролетариат, и пак сравнително голяма за нас си богата класа. А по средата е много рехаво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 19 rate down comment 0
Invcom
преди 7 години
За жалост по твоето определение за "средна класа" колега, достигаме до извода че "средна класа" в София почти няма или ако я има тя е пренебрежимо малко от порядъка на 1% - 2% (15 000-20 000 души ако приемем населението на столицата за 1,5 млн души) ... наистина го казвам за жалост
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 0
sdar
преди 7 години
Мерцедес казах, защото говорим за столицата. Нали знаеш че за нас столичаните нема по добро нещо от мерцедес дето те изпреварва през трамвайните линии? Това говори за класата на човека, че не е кой да е. В смисъл, средна класа е поне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
michaelis12
преди 7 години
това твойто определение не е лошо, може и да не е "Mercedes" защото това не е кола за средна класа, но както и да е. Е добре и от 2млн. жители в София колко такива си го позволяват това което ти си дефинирал ? Колата може и да е Hyundai или KIA те са по-тънки от западните и от японските .... там за почивките няма да се впускаме в подробности ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още