IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Моите спестявания, разпределени в общ кюп (пул)

Задава ли се най-голямата кражба на пенсии в историята ни?

14:12 | 25.04.16 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Затворете очи и започнете да си представяте. Представете си, че работите години наред и съвестно плащате данъци и осигуровки, макар че в определени моменти не харесвате как държавата се разпорежда с тях.

Въпреки всичко вие продължавате да вярвате, че нещата ще се оправят. Представете си, че внасяте пари в собствена сметка години наред с все пак мъничката надежда да ги използвате, когато дойде време за пенсия. Представете си хората около вас - роднини, близки, познати - те правят същото. 

Представете си сега, че в даден момент някой решава всичките тези съвестно събирани години наред пари от хората да бъдат събрани на едно място независимо кой, колко и с каква продължителност е внасял по личната си сметка. Аргументът - "споделяне на риска от преживяване между осигурените лица". Освен всичко отпада възможността вашите роднини да наследят внасяните от вас години наред пари. Някак не звучи много справедливо, нали?

Надявам се да си го представихте добре, защото съвсем скоро може да стане факт у нас. В традиционния си стил, когато става дума за решения със значим характер - в късните часове в петък вечер, Министерство на финансите (МФ) предложи именно това. Според последната идея за изменение на Кодекса за социално осигуряване бъдещите втори пенсии от частните пенсионни фондове ще са пожизнени, но ще се изплащат от "общ пул", а не от индивидуалните партиди на осигурените. Какво точно от министерството разбират под "общ пул" не става ясно до момента. Ясно обаче е едно - в общия случай подобни действия на която и да е власт по света се наричат национализация. 

Големите въпроси са два - защо МФ предлага това и защо точно сега?

Първият е с общо взето ясен отговор. Националният осигурителен институт издиша. Все по-трудно става изплащането на пенсиите от държавата в условията на застаряващо население. Изгледите обаче са още по-плашещи. Ако погледнем в малко по-дългосрочен план, този проблем е с много по-застрашителен характер, отколкото ни изглежда в момента.

Според последни прогнози към 2070 г. в България, вследствие на отрицателния прираст на населението и емиграцията, ще живеят 5,1 млн. души. С това и възможностите на държавата да изплаща пенсии ще стават все по-малка.

По-интересен е отговорът на втория въпрос - защо точно сега финансовото министерство предлага подобна стъпка. В годините преди кризата от 2008 г. България имаше международната репутация на страна с нисък държавен дълг  и балансиран бюджет - почти изравнени приходи и разходи. Така беше до 2012-2013 г, когато дългът на страната беше един от най-ниските в Европа въпреки тежките години на кризата. Обективно погледнато, и в момента продължава да е такъв на фона на останалите държави от Европейския съюз. Проблемът е, че за кратък период от време нарасна двойно в процентно изражение и почти тройно в номинално.

Логично реакцията на Брюксел не закъсня. Доклад от януари на Генералната дирекция по икономическите и финансови въпроси към Европейската комисия показа, че в рамките на следващите 10 години съотношението на дълга спрямо брутния вътрешен продукт може да достигне 42%. И то при допускането, че няма да има сериозни финансово-икономически сътресения, а всички правителства в този период ще следват настоящата фискална политика. За сравнение преди 2008 г. беше под 15%.

Макар че по тези въпроси не се шуми много, изглежда нещо в системата куца. По-лошото е, че никой не реагира. И по-скоро реагира по най-лесния начин - като посяга на спестяванията на хората, за да закърпва дупки в една бездънна яма с мрачно бъдеще, каквото представлява Националният осигурителен институт. Някак не звучи много справедливо, нали? 

*Димитър Вучев е главен редактор на сайта на Bloomberg TV Bulgaria и водещ в бизнес телевизията

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 2 rate down comment 52
s3
преди 7 години
Нашият министър Горанов е доказал своя капацитет, още от студентската скамейка, дори преди да завърши висшето си, е признат за капацитет и започва работа по министерствата. Дори и казарма не е ходил, защото по министерствата е бил по-полезен за държавата.Така че недей да плюеш по доказани и утвърдени личности. Като стигнеш министър Горанов по постижения и развитие, тогава се обади.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 13
Атанасио
преди 7 години
продълж.на коментар 16 Темата е много голяма и съм обяснил за данъците, лихвата , за здравеопазването и ''Василиадата'',''Каритас'' започвайки с малко (авто)биография - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1741150916163135Изследвам всичко и монах Никанор(завършил мениджмънт и международни икономически отношения) добре го каза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1747595012185392Патриарха на България го каза най-точно в интервю за БТА около 01.05.13г. ''всяка криза икономическа, екологична, политическа, социална е следствие от духовната криза, т.е. от отдалечаването от Бога и Законите , които Творецът е установил във Вселената''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 37 rate down comment 2
Императорът
преди 7 години
Кои сте тия "всички вие", бе - дивак? Аз на твоя премиер не бих дал и кокошаник да управлява - той и за това няма акъл !!!!Ама народът, народът-стадо е виновен - щом си избира крадец да го управлява !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 39 rate down comment 1
Императорът
преди 7 години
Твоят министър горанов доказа своето некомпетентство и своята тъпота много преди да заеме тоя пост !!!!И никой не го е упълномощавал да "управлява" (тоест да ЗАГРАБВА) личните пари на хората !!!! Крайно време е да скочим, вместо да мълчим и да поставим на картофоглавия банкянски чобанин ултиматум - ИЛИ уволнява недоразумението - любител на черешите - ИЛИ да си заминава заедно с него... ама тоя път Правителствена болница няма да го спаси !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 12
Атанасио
преди 7 години
Г-н Вучев За национализацията на спестяванията е ясно ,че е безобразие меко казано но трябва да се гледа глобално на нещата защото кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441от което следва ,че всички капиталови системи на пенсионно осигуряване ЩЕ ФАЛИРА заради системната криза защото не може растежа да е безкраен Фондовият пазар също ще се срине и дано да не е като 1990г. в Япония и т.н. и т.н. обяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027 Ако нещо не ви е ясно с удоволствие ще ви го обясня подробно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 44 rate down comment 1
mapto
преди 7 години
Не е лесна задача за троловете да защитят такава глупост. Резултатът го виждаме всички в предишните коментари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 50
s3
преди 7 години
Ей го изпълзя комуниста пак от дупката си.Всички ние искаме да ни управлява министър Горанов и премиера Борисов, целия народ иска затова има избори и там народа казва кой да го управлява. Крадливите гадове комунисти бяха натикани в дупките си и сега ние управляваме както е казал народа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 17
Атанасио
преди 7 години
Г-н Вучев Зационализацията на спестяванията е ясно но трябва да се гледа глобално на нещата защото кризата е системна - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441от което следва ,че капиталова система на пенсионно осигуряване ЩЕ ФАЛИРА заради системната кризаФондовият пазар също ще се срине и дано да не е като 1990г. в Япония и т.н. и т.н. обяснил съм подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027 Ако нещо не ви е ясно с удоволствие ще ви го обясня подробно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 54 rate down comment 2
bgMan
преди 7 години
Я ми кажи кой българин някога е поискал да ни управляват политици като Горанов и Борисов, които да си присвояват частните спестявания заради дупката в системата на осигуряването.Писах го преди малко, ще го пиша пак - позволихте на Ахмед Доган да изгради бизнес империя почти колкото цялата държава България. Защо не вземете от него за да си запълнете дефицита за 20-30 години напред?Долни крадливи г-а-д-о-в-е!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 29
evtimvz
преди 7 години
Въпросът е тези внесени пари в тези фондове как се изплащат до сега. Значи ли, че те си изплащат след пенсионирането в размера на това което си внесъм с натрупания доход от него, който до сега е (май) отрицателен или поне незначителен. Ако е така, какно е разликата между спестяване в банката.Друг е въпросът ако определена сума от тези вноски се изплащат докато умреш. Което означава, че ще ти бъдат изплатени повече отколкото си внесъл. Тогава Горанов може и да се окаже прав.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още