IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обновената Централна гара в София вече посреща пътници

Ремонтът на сградата е първият от поне 40 години

15:21 | 26.04.16 г.
<p style="text-align: justify;">
	Откриването на реновираната Централна гара в София. <em>Снимка: БТА</em></p>

Откриването на реновираната Централна гара в София. Снимка: БТА

След ремонт, продължил две години, днес премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски, генералният директор на Националната компания “Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев и столичният кмет Йорданка Фандъкова откриха обновената Централна гара в София.

Ремонтът на гарата е първият от поне 40 години насам. С рехабилитацията се цели подобряване на енергийната ефективност, като на покрива на гарата са монтирани и слънчеви панели, както и да се покрият европейските изисквания за достъп на хора с двигателни затруднения и зрителни увреждания.

По време на откриването Ламбрев посочи, че за ремонта на Централна гара са инвестирани 61 млн. лева, съобщава агенция “Фокус”.

Той обясни, че се е наложило усилване на колони, както и на напречните и надлъжни греди и фундаменти, за да отговори сградата и на изискванията за земетръс. Навсякъде са поставени нови алуминиеви дограми с трислойни стъклопакети. Направени са нови перонни навеси, подновени са и настилките на перона. Обновено е и озеленяването и са поставени нови пейки.

Ламбрев подчерта, че с ремонта Централната гара в София вече отговаря на всички европейски изисквания за енергийна ефективност, техническа безопасност и достъпна среда. Единствено в помещението за централизацията и контрол на трафика на влаковете продължават някои допълнителни дейности, които се очаква да приключат в следващите дни.

Предстои и довършване на рехабилитацията на контактната мрежа, заради което ремонтът на гарата ще се оскъпи с още малко над 4 млн. лева. Обществената поръчка за пряко договаряне с изпълнителя на ремонтните дейности е публикувана в регистъра на Агенцията за обществените поръчки.

Транспортният министър Ивайло Московски допълни, че заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова ще работят и по рехабилитацията на предгаровото пространство, съобщава БТА. Предстои и отдаването под наем на търговските площи на гарата, които възлизат на над 10 хил. кв. м.

Вижте снимки от обновената Централна гара в София в галерията

Видео от откриването гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още