IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TTIP: Пет причини защо сделката ще бъде трудна

Все още има огромна пропаст в позициите на ЕС и САЩ по ключови въпроси

15:53 | 02.05.16 г. 7
<p>
	В Европа съпротивата срещу трансатлантическия договор става все по-ожесточена. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

В Европа съпротивата срещу трансатлантическия договор става все по-ожесточена. Снимка: Ройтерс

Президентът на САЩ Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел призоваха за ускоряване на преговорите по спорния трансатлантически пакт, така че процесът да приключи до края на годината. Длъжностни лица от двете страни са съгласни обаче, че сключване на сделка преди Обама да напусне поста си през януари следващата година ще бъде трудно, пише Financial Times.

Все още има огромна пропаст в позициите на двете страни по ключови въпроси. Политиката около сделката – особено в Европа, освен това става все по-неудобна, допълва изданието.

FT посочва пет причини, поради които постигането на сделка в следващите месеци е вероятно да бъде трудно.

Политиката

Преговарящите започнат 13-ти кръг на официалните преговори по Трансатлантическия договор. Европейският съюз (ЕС) и САЩ са най-големите търговски партньори. През миналата година през Атлантическия океан са преминали стоки и услуги на стойност 1,1 трлн. долара. САЩ са внесли стоки и услуги от Европа за 100 млрд. долара повече, отколкото от Китай.

Политиките по партньорството обаче стават все по-строги. В САЩ пък се вихрят страсти около президентските избори и определено преговорите с ЕС остават на заден план, но не и без значението на сделката с Япония и други 10 икономики от Азиатско-тихоокеанския регион, която се договаря в момента.

Същевременно в Европа все повече хора изразяват резервите си срещу търговската сделка със САЩ. Това също може би има своите политически корени. Във Великобритания на 23 юни ще се проведе референдум за членството на страната в ЕС, а през следващата година ще има избори и във Франция и Германия.

Американските власти се опасяват, че ако сделката не приключи преди Обама да напусне поста и да предаде президентската власт на наследника си, вероятно споразумение няма да има до 2021 г. Представители на ЕС са по-оптичистични в прогнозите си обаче. Според тях администрация във Вашингтон, водена от Хилари Клинтън, също може да види стратегически приоритет в лицето на TTIP.

Инвестиции

Европейските противници на TTIP се обявиха против разпоредбите, според които американските компании, които инвестират в ЕС, ще могат да заобикалят местните съдилища и да пренесат споровете си в специални арбитражни панели. Това според противниците на текстовете застрашава способността на европейските правителства да изготвят регулации.

След спиране на преговорите за главата за инвестициите през 2014 г. и провеждане на обществени консултации Европейската комисия излезе с предложения за промени. Те включват създаването на международен съд за инвестиционни спорове и на специален апелативен орган.

САЩ обаче се противопоставя на идеята, а постигането на компромис изглежда доста трудно.

Правителствените разходи

От 1933 г. правителството на САЩ се подчинява на законова разпоредба, която изисква да се даде предпочитание на американските компании. С течение на годините много щатски и местни правителства също въведоха подобни разпоредби.

ЕС иска от Вашингтон да използва трансатлантическия договор, за да промени тези закони и да даде на европейските дружества на равен достъп до пазара на американските държавни поръчки. Това ще изправи споразумението пред препятствия в Конгреса на САЩ.

Освен това американските власти настояват, че по силата на федералната система на САЩ ще е трудно да се наложи каквото и да било на щатските и местните власти.

Услуги

Една от целите на споразумението е да либерализира търговията в сектора на услугите – от банковия сектор до музикалния стрийминг. ЕС обаче настоява повече от 200 групи услуги да бъдат изключени от договора. САЩ междувременно поискаха само 4 изключения. Резултатът - огромна пропаст между двете страни в силно чувствителна и важна област от преговорите.

Селско стопанство

Разговорите за сферата на селското стопанство вероятно ще бъдат най-дълги обаче. Мощни селскостопански лобита и от двете страни на Атлантическия океан отдавна защитават своите вътрешни пазари, дали чрез тарифи, или чрез регулации.

Правителствата също имат различни нагласи по различни селскостопански въпроси – ГМО, използването на антибиотици и хормони при отглеждането на животните за месо, регионалните наименования на продуктите (т.нар. географски указания). Малко са признаците, че преговарящите са намерили някакъв начин за преодоляване на различията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Извинявам се - ти може ли да се ограничаваш само в един пост? Това твоето вече на спам върви... и всеки път линк към фейсбук-профила ти. Разбрали сме вече, че имаш много свободно време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Обяснил съм някои неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1593235427621352Един от десетима българи има глифозат в тялото си - http://***.greentech.bg/archives/42136 - В момента 14 глифозат-резистентни ГМО култури очакват одобрение за отглеждане в Европейския съюз. Някои изчисления показват, че ако те се разрешат, употребата на глифозат може да се увеличи с 800%Тези 800% увеличение са проблемаЧел съм изследвания за ГМО ,че причиняват и изострят алергиите и т.н. Истината е проста - Монсанто искат да печелят заради авторското право върху семената Изхвърля 50% от храната - http://e-vestnik.bg/16643/pochti-polovinata-ot-proizvedenata-v-sveta-hrana-se-izhvarlya-na-bokluka/ При сегашните технологии Земята може да изхрани 20 000 000 000(милиарда) жители но ако няма петрол е особено но Земята може да изхрани 8-10 милиарда - http://***.youtube.com/watch?v=E1VlleIzHQY,и според доклад на ООН - http://www2.ohchr.org/english/issues/food/docs/A-HRC-16-49.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 7 години
Съотношението на капит. пазар спрямо БВП в САЩ 143% ,Англия 133% - http://***.infograf.bg/article/1441689354958Частните фондове в САЩ 85% спрямо БВП , Англия 105% - http://***.infograf.bg/article/1430806211209ЗАРАДИ СИСТЕМНАТА КРИЗА - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441 ФАЛИРАТ ПЪРВО ТЕ останалото в коментар 4 ,3 ,2 САЩ го знаят и затова искат търг.споразумение да жертват ЕС както каза оня пръдла ''майната им на ЕС''
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Все още има изход и първата стъпка към него е да си признаем, че така не може да продължава занапред ... Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Световната финансово-икономическа система е грешна и затова ми харесва как е казано ''За Анатол Калецки(завършил Оксфорд и Харвард)това, което катастрофира през 2008 г. не е една банка или финансова система, а една цялостна политическа философия и икономическа система, начин на живот и мислене за света.'' ,И АЗ ЗАТОВА ПИША ,ЧЕ ТРЯБВА цялостен системен подход и ресурсно базирана и планирана екологична икономика ,и Жак Фреско още 1974год. говори за това(след 4 минута) - https://***.youtube.com/watch?v=Ed5w8JRnwRQ&index=2&list=PLFD4E354EA4AEF9F2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Великобритания и САЩ са изобретили протекционизма, а не свободната търговия - http://obshtestvo.net/малко-известни-факти-за-икономиката-п/''Според експерти на Световната банка, за слабо развитите страни са допустими защитни мита максимум до 20%. Американски и европейски учени твърдят, че са необходими по-високи мита, вносни квоти или субсидии, защото разликата в производителността между слабо развитите и високо развитите страни сега е много по-голяма от 20%.... - http://***.iki.bas.bg/english/CVita/angelov/No248.htmПърво тези *** искаха свободен пазар знаейки прекрасно ,че развиващите се държави имат нужда от защитни мита и т.н. Но Китай ги направи смешни и сега пак отново се връщат към протекционизма чрез търг.споразумения и т.н. методи но номера няма да мине защото става въпрос за системна криза и трябва смяна на ''системата'' - ресурсно базирана и планирана екологична икономика без лихви и инфлация казано кратко(банкор на Кейнс или разчетна валута като SDRs на МВФ и т.н)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Въпроса е принципен в смисъл с търг.споразумение се нарушава международното право защото всяка държава е СУВЕРЕННА и може да забранява ГМО ,месо с хормони и т.н. и да вдига мин.заплата и данъците но със това споразумението ако се сключи корпорациите ще могат да съдят държавите за пропуснати ползи и т.н. - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1565687093709519САЩ не могат да повишат растежа на БВП и затова искат търг.споразумение но това ще отложи и задълбочи системната криза - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027,и затова съм обяснил какво да се направи - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034Принципно няма проблем за търг.споразумение между ЕС и САЩ но не с тези клаузи тоест първо се забраняват офшорките и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
michaelis12
преди 7 години
добре защо въобще тряя да има сделка ?!? Или нема начин без сделка ? Добре що нема "CHIACT" нещо си с Китай примерно или нещо с "RUSACT" руслямистите, защо тряя да ям ГМО от Сашови ?!? Нали уж тряяло да има конкуренция и право на избор ее къде е тая конкуренция и избор да го *** ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още