IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обама и Меркел - брак по сметка

Само канцлерът може да продължи политиката на Обама на световната сцена

20:30 | 27.04.16 г. 15
Автор - снимка
Създател
<p>
	Подкрепата за Меркел се очертава като важен елемент от политическото наследство на Обама.&nbsp; <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Подкрепата за Меркел се очертава като важен елемент от политическото наследство на Обама.  Снимка: Ройтерс

В Хановер президентът на САЩ Барак Обама обсипа с комплименти Ангела Меркел, защото само тя може да продължи неговата политика на световната сцена. Месеци преди да напусне президентския пост Обама усеща, че политическото му наследство е в опасност. Глобалният ред, оформен след Втората световна война благодарение на съюза между Европа и САЩ, в края на втория му президентски мандат изглежда по-крехък отвсякога, пише в цитиран от БТА анализ за Deutsche Welle Рихард Фукс.

Нова студена война застрашава мира в Европа, посочва Фукс. Украйна се е превърнала в бойно поле, където Русия и Западът делят сфери на влияние. Близкият изток, разкъсван от терористични групировки и от деспотични управници, сякаш върви към саморазрушаване. Миграционната криза в Европа за броени месеци постави под въпрос основите, които вече над шест десетилетия крепят европейското обединение. 

Планът на Обама - "смяна на караула"

На този фон най-могъщият лидер на планетата изведнъж започна да изглежда уязвим, дори безсилен. Той явно го е осъзнал с особена острота самият, затова в Германия дейно се залови да осигури приемственост на своя политически курс.

Като свой приемник на световната арена Обама разглежда най-вече Ангела Меркел. Той очаква тя да поеме отговорността за развитие на свободна търговия между ЕС и САЩ, развитие на сътрудничество вместо конфронтация и укрепване на демокрацията. Обама демонстрира това в Хановер чрез думи, образи и жестове.

Прегръдки и комплименти - по собствените му думи Обама се гордее, че може да нарече Ангела Меркел свой приятел и цени "твърдата й ръка", нейната принципност, "безусловното желание да опази европейското единство". Меркел брани универсалните ценности, включително в ситуации, когато това е всъщност най-трудното. Колкото до позицията й по миграционната криза, Меркел е на правилната страна на историята, подчерта президентът на САЩ.

Обама целеше на първо място да изкаже на Ангела Меркел личното си уважение. Отношенията на американския лидер с германската държавничка невинаги вървяха гладко: тайните служби на САЩ подслушваха мобилния й телефон. Това коства на Обама доверието и уважението на един приятел, какъвто беше Меркел, в далеч по-голяма степен, отколкото смятаха дълго време американските й партньори.

Прагматични съображения обаче пак обединиха двамата политици. Не на последно място защото и двамата осъзнаха, че в стадия на нарастващ хаос светът има спешна нужда от трезво, рационално мислещи лидери. В крайна сметка двамата стигнаха до взаимно зачитане и доверие. 

Последна актуализация: 21:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
В интерес на ФЕД, играят като не възпитани деца на пясъка, а в същност предрешават съдбините на милиарди хора.Да, масите са послушни и добронамерени, защото тъка ги учат всички религии! В 21 век Господ от Марс ще пази праведните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 2
kloynat
преди 7 години
когато фед решат тогава ще се разпадне еврото за сега хещата са под контрол
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Изборите в Австрия: нокдаун за Брюксел и Вашингтон !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
michaelis21
преди 7 години
По вашите логики излиза, че Тръмп няма да спечели, защото ще фалшифицират и там.А там интересите са по-големи, отколкото един страничен пазар - Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
Съгласен съм с теб. Проблема е, че това за падането важи за всички валути, а освен това сиртакито ще свали еврото. Та въпроса остава: как мериш долара и какво става ако "пада" и долара и еврото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
khao
преди 7 години
Резултатите от референдума в Англия ще бъдат най-вероятно фалшифицирани, както се случи с Шотландия.----и както се случи в Холандия :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
lozkhris
преди 7 години
ЕЦБ няма капацитета на ФЕД..Нито една суровина още не е деноминирана в евра...Виж къде беше преди 4-5 месеца доларът, виж къде е сега...Прочети им бръщолевенето на всичките евреи от ФЕД от Януари насам и ще видиш, че целта е ясна и е само една - сваляне на долара. Извиненията и обясненията са от 9 кладенеца вода, но истината си е само една - идват избори, трябва да се мимикрира благоденствие..Ако им прочетеш изявленията след всяка среща на FOMC, почти няма случай, в който силният долар да не е посочен като спирачка за растежа в Америка...Така че ше пада...откъде? Ами откъдето е в момента..:):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 1
lozkhris
преди 7 години
чки останали. Германия има най-много какво да губи - ивестициите при въвеждане на еврото бяха колосални и връщането на марката почти ще унищожи германската икономика защото тя ще стане немислимо скъпа, което ще срине производството. Допълнително, европейският пазар губи "глобалността" си вътре в самата Европа.. Това би било катастрофално както за германските корпорации, така и за американските, които оперират в Европа / а те всички оперират в Европа:)/ Така че бъди уверен, че колкото и правилно да звучи твоят сценарий, той просто няма шанс да се реализира - демокрацията е мъртва, има само корпоративни интереси. Англия няма да излезне от ЕС... за съжаление:(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
Мисля, че по-скоро на северната дъга ще излезе сама от ЕЗ..Южната има принтери за евро и като опре ножа до кокала ще повлекат всичко със себе си..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 7 години
От къде ще пада?Щото евро-то май и то няма да цъфти, покрай сиртакито..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още