IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ се подготвя за прилагането на макропруденциални политики

Секторът на имотите предизвиква най-голяма загриженост у централната банка на еврозоната

13:22 | 28.04.16 г. 1
ЕЦБ се подготвя за прилагането на макропруденциални политики

Европейската централна банка (ЕЦБ) се подготвя за деня, в който ще трябва да използва политики, върху които няма пълен контрол и с които няма опит, пише Bloomberg.

Тъй като ЕЦБ изпомпва все повече ликвидност в еврозоната в опит да съживи инфлацията, институцията наблюдава и за рискове от надуването на балони в части от икономиката.

Със затягането на паричната политика се очаква пред най-големи рискове да се изправи секторът на имотите, затова и в момента във фокуса на вниманието са т.нар. макропруденциални мерки.

Както стана ясно на първата макропруденциална конференция на ЕЦБ, централната банка на еврозоната още не разполага с правомощията, които би искала да има, за да влияе на пазара на имоти, а и ефективността на тези неизпитани инструменти се оспорва.

Вицепрезидент Витор Констанцио отново призова за повече власт с цел предприемане на редица мерки, сред които ограничаване на стойността на ипотеките спрямо стойността на закупуваните имоти. Точно тази мярка се оказа изключително ефективна в обуздаването на имотни балони на други места по света, посочва информационната агенция.

"За постигане на финансова стабилност нямаме друг избор, освен да използваме макропруденциална политика", коментира Ларс Е. О. Свенсен, преподавател в Университета в Стокхолм. Според него е илюзия да се смята, че паричната политика ще има много по-голямо влияние.

Кариерата на Свенсен илюстрира разрива на мненията за паричната и макропруденциалната политика. През 2013 г. той подаде оставка от поста на подуправител на шведската централна банка Riksbank заради несъгласието му с това дали лихвите трябва да се използват, за да се обуздаят рекордно високите цени на жилищата в страната.

Способността на инструменти като антициклични буфери и ограничения за ипотечни кредити за предотвратяването на дисбалансите, които предизвикаха световната финансова криза, е една от основните теми на конференцията. Някои учени и политици твърдят, че инструментите могат да имат нежелани последствия или ограничен ефект. Според тях най-добрият начин за предотвратяване спукването на балон е да се отстраняват стимулите за надуването му толкова бързо, колкото е икономически възможно.

ЕЦБ има добра причина да се замисли по въпроса. Централната банка на еврозоната изкупува активи за 80 млрд. евро месечно и кредитира банките при нулеви лихви. Балансът на институцията се разшири до почти 1 трлн. евро от края на 2014 г.

И все пак за банката съвсем не може да се каже, че не разполага със съвсем никакви макропруденциални инструменти. Дори и тези, които ги има, не са били разгърнати като потенциал, посочва агенцията.

Констанцио например посочва, че досега ЕЦБ не е вземала решение за допълване на мерки, предприети от национален регулатор. Това не трябва да се разглежда като знак за плахост, допълва Серджо Николети Алтимари, генерален директор на ЕЦБ за финансовата стабилност.

ЕЦБ пояснява, че в момента разширява изследванията си на финансовия цикъл и ефектите на макропруденциалната политика. Наскоро институцията публикува първия си доклад по въпроса, а и планира конференцията да се провежда всяка година.

Констанцио коментира, че с всички институции ще се провежда диалог по темата, както и с финансовия сектор и академичните среди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
професора обяснява добре как Бернарке и Грийнспан като шефове на ФЕД са отказали да контролират и спрат измамата - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.beИЗМАМАТА Е ,ЧЕ БАНКОВИ ОЦЕНИТЕЛИ СА НАДУВАЛИ ЦЕНИТЕ НА ИМОТИТЕ И ОТДЕЛНО СА ДАВАЛИ КРЕДИТИ НА ХОРА КОИТО НЯМАТ ДОХОДИ ,СА БИЛИ НА СОЦ.ПОМОЩИ ТОЕСТ НЕОБЕЗПЕЧЕНИ КРЕДИТИ В ЕС беше същото тоест в Испания апартамент 2001год. струваше 20 000 кеш а 2007год. му искаха 80 000 евро (отсрещната врата) и банковият оценител се съгласяваше с тази цена тоест банката беще готово да отпусне кредит 80 000 евро и затова банкстрите са виновни за 51% от проблемите на света ,и трябва да се прочета книгата на проф. Валентин Катасонов(Световна кабала или Ограбване по еврейски)- https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1738898843055009
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още