IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бунтовете в държавите производителки на петрол свиват свръхпредлагането?

Нигерия, Либия и Колумбия са основните примери за това как прекъсванията на добивите и доставките влияят на пазарите

13:55 | 29.04.16 г. 2
Как бунтовете в държавите производителки на петрол свиват свръхпредлагането?

Поддържащите левицата партизани в Колумбия, бунтовниците в Либия и бойците в Нигерия успяват там, където най-големите производители на петрол в света на успяха, като спряха разрастването на излишъка от предлагане на пазара, пише Bloomberg. 

Докато Саудитска Арабия, Русия и други основни производители не можаха да се договорят за замразяване на добивите на черно злато на срещата, която се проведе по-рано през месеца, смущенията - атаки на тръбопроводи и затваряне на нефтени полета, намалиха доставките с над 800 хил. барела на ден, според консултантската агенция FGE.

С намаляващите печалби поради ниските цени на петрола производителите в някои части на света срещат все по-големи трудности да продължават да доставят суровината, според Citigroup Inc.

"Факт е, че свръхпредлагането на пазара е много малко“, коментира Ед Морс от Citigroup. ”Светът е станал силно податлив на смущения в доставките в уязвими петролни страни“, допълва той.

Опитът на най-големите производителки на петрол да постигнат договорка за замразяване на добивите се провали, след като срещата на 17 април между членове на Организацията на страните производителки на петрол (ОПЕК) и другите водещи производители в Доха, Катар, завърши без споразумение. „Фокусът на срещата в Доха пропусна най-големите проблеми, които не бяха засегнати“, казва Морс, визирайки смущенията в доставките, които помогнаха за скока в цените през февруари.

Външни сили

Нигерия е пример за последствията от прекъсванията на добивите и доставките поради бунтовнически атаки. Най-големият производител на петрол в Африка добива около 1,7 млн. барела на ден, което е най-ниското ниво от 2009 г. насам.

Спадът е в резултат на затворения терминал за износ. Компанията, която управлява съоръжението - Royal Dutch Shell Plc, каза, че то най-вероятно ще остане затворено до юни месец, след като бяха установени щети, които са причинени от външна намеса. Доставките на сорта Brass River също пострадаха поради пожар в тръбопровода. През миналата година доставките на сорта Brass River достигнаха 128 хил. барела на ден, което е около 6% от общите доставки на Нигерия, докато тези на сорта Forcados бяха 200 хил. барела на ден, според проучване на Bloomberg.

Притесненията, че насилието отново ще избухне в района на богатата на петрол делта на река Нигер се увеличават. Кампанията за справяне с корупцията и програмата за амнистия на бивши бунтовници, подета от новоизбраното правителство, не постигна очакваните резултати и атаките над енергийните съоръжения в региона се увеличават.

Последна актуализация: 06:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 7 години
Това, което непланираните прекъсвания направиха, е да създадат ограничения в предлагането, които трябваше да изтрият излишъците, Е затуй насякъде дето има нафта , ше има и "брадати таласъми с бомби у гащите" , както казва Михаелиса...и ше правят "непланирани " прекъсвания !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още