IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания и Куба се споразумяха за преструктуриране на кубинския дълг

Споразумението е за средносрочния и дългосрочния дълг на страната

14:42 | 30.04.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Британският външен министър Филип Хамънд подписа споразумение за преструктуриране на кубинския дълг по време на вчерашната среща с президента на Куба Раул Кастро, провела се в Хавана, предаде AFP.

Споразумението се отнася за средносрочния и дългосрочния дълг на Куба към Великобритания, обяви в комюнике кубинското правителство, но не разкри конкретни данни. В него се посочва се посочва още, че споразумението за преструктуриране “ще допринесе за развиването на икономически, търговските и финансовите отношения между двете държави”.

През декември миналата година Куба успя да постигне споразумение с кредиторите си от Парижкия клуб, съгласно което те ще ѝ опростят 8,5 млрд. долара просрочени лихви. От своя страна Хавана трябва да изплати 2,6 млрд. долара закъснели плащания за 18-годишен период.

Хамънд е първият външен министър на Великобритания, който посещава Куба от 1959 г. насам. Той пристигна на острова още в четвъртък, а визитата е част от латиноамериканската му обиколка.

По време на срещата си със своя кубински колега Бруно Родригес първият дипломат на Обединеното кралство подписа с високопоставени представители на правителството на Куба няколко споразумения, които имат за цел да засилят сътрудничеството между двете държави в областта на финансите, енергетиката, културата и висшето образование.

Хамънд изрази надежда за “двустранно сътрудничество с повече търговия, повече инвестиции и повече британски туристи в Куба”.

През 2015 г. островът е посетен от 160 хил. британци, което ги прави втората най-голяма група туристи в страната.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
Комунизъм никога никъде не е имало ...ако имаш предвид социализъм , то той сега набира сили да завладее запада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
redcretin
преди 7 години
И тоя комунизъм се оказва фалирал :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още