IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мариса Майер е получила 36 млн. долара за 2015 г.

Основната ѝ заплата остава 1 млн. долара

15:36 | 30.04.16 г. 2
<p>
	Мариса Майер. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Мариса Майер. Снимка: архив Ройтерс

Главният изпълнителен директор на Yahoo Мариса Майер е получила близо 36 млн. долара през 2015 г. Сумата е с 14,5% по-ниска от тази за предходната година, съобщава Wall Street Journal.

Базираната в Калифорния компания се бори със свиването на приходите си и засилването на конкуренцията в мобилното търсене. Тя не е раздала никакви парични бонуси на своите мениджъри за 2015 г., сочат данни на Комисията по ценните книжа и фондовите борси.

В същите документи интернет гигантът посочва, че предвид факта, че преминава през преходен период и се насочва към продажбата на своя основен бизнес, нейният комитет, отговарящ за компенсациите, си запазва правото на преценка за намаляване на паричните бонуси до 0 долара отново.

Същевременно компанията не е обявила какво ще прави със своя 15-процентен дял от Alibaba Group Holding, който е на стойност 30,2 млрд. долара, и с дела си от 35,5% в джойнт венчъра Yahoo Japan, оценен на 8,3 млрд. долара.

За 2016 г. Yahoo твърди, че паричните бонуси ще бъдат базирани на представянето на компанията и нейните директори.

Фирмата планира да възобнови поставянето на многогодишни цели за изпълнение, след като компанията постигне напредък “в изпълнението на своите стратегически планове за растеж и дългосрочните цели станат по-възможни”.

Основната заплата на Мариса Майер остава 1 млн. долара. Главният финансов директор Кен Голдман е получил общо 15 млн. долара, което е над 13-те млн. долара, които е взел година по-рано. Базовата заплата на Голдман остава 600 000 долара.

Ако Майер бъде отстранена от поста си в резултат от продажбата на компанията, тя ще получи 54,9 млн. долара в брой при напускането си, като ще има и допълнителни бонуси. Голдман би взел 16,1 млн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
Eon
преди 7 години
Не става дори и за манекенка, камо ли за шеф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 3
Pronto
преди 7 години
Най-добре платената манекенка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още