IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият петролен ред

Може ли 30-годишният принц Мохамед да донесе така нужните за Саудитска Арабия реформи

10:55 | 02.05.16 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;30-годишният принц Мохамед. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

 30-годишният принц Мохамед. Снимка: Ройтерс

Oт поколения насам петролът и стабилността вървяха рамо до рамо в Саудитска Арабия. По пуритански консервативното кралство използваше петролното си богатство, за да купува лоялност у дома и приятели зад граница. Но откакто крал Салман седна на трона през миналата година, неговият 30-годишен син Мохамед вкара непредсказуемост в Близкия изток.

Критиците смятат, че принцът е буйна глава, чиято обсебеност от саудитския враг Иран подхранва сектантство и влошава отношенията със САЩ. В страната обаче напористостта на Мохамед бин Салман може би е това, което от което наистина Саудитска Арабия има нужда, за да започне да спре да разчита само на петрола, чиято цена направо се срина през последните 18 месеца, пише в свой анализ The Economist. 

При управлението на принца Саудитска Арабия със сигурност изглежда безразсъдна. Преди година влезе във войната с Йемен, но сега още е затънала в нея. През януари екзекутира виден шиитски духовник, което възпламени отношенията с Иран. Няколко дни по-късно принцът разкри пред The Econmost планове си да пусне на пазара акции на Saudi Aramco, смятана за най-голямата компания в света, като изненада с решението си както мениджърите, така и министрите. На 17 април в Доха той направо торпилира опита на някои от водещите световни производители на нефт да повишат цената на суровия петрол, като замразят равнището на добива. Проваляйки в последния момент споразумението, той унищожи доверието на редица технократи, сред които саудитският петролен министър ветеран Али ал Наими.

В същото време принц Мохамед има и растърсващи идеи за диверсифицирането на икономиката на страната. Най-голямата петролна сила разчита на суровия петрол за цели 90 на сто от правителствените приходи. При срива в цените се очаква бюджетен дефицит от 13,5% от БВП за тази година. Страната бе принудена да ореже разходите, да източи валутните си резерви и да търси заеми в чужбина. Рентиерският модел, при който Ал Сауд разпределяше щедри дарове и държавни служби без предмет на дейност в замяна на подчинение, се затрудняваше дори и при високите цени на петрола.

Сегашните планове на принца включват премахване на субсидиите, събиране на нови данъци, частична приватизация на държавни услуги и реформа в промишлеността, включваща, също и на Saudi Aramco и нефтохимичния концерн SABIC. Но те са изправени пред трудности. Една от тях е слабият капацитет на публичните услуги в кралството за действия с такава амбиция. Другата е способността на разпрострялата се управляваща фамилия и на ултраконсервативните духовници да блокират други реформи, необходими за привличане на инвестиции; насърчаване на жизнен частен сектор, въвеждане на прозрачност и правова държава и даване на повече права на жените.

Някои от проблемите са собствено дело. Саудитска Арабия прекрати подкрепата за цената на суровия петрол през 2014 г. Вместо това тя продължава да изпомва нефт, за да изхвърли от пазара производители с по-висока себестойност на добивите, включително някои американски производители на шистов петрол, като запази собствения си пазарен дял. Всичко друго би означавало да се субсидират неконкурентни производители, казват саудитците. Освен това те се опитват да притиснат Иран. Саудитска Арабия твърди, че няма да замрази производството си, ако и Иран не го направи. Техеран, от своя страна, смята, че има пълното право да повиши добивите си след премахването през януари на западните санкции, наложени заради ядрената програма.

Саудитска Арабия е настроена войнствено отчасти заради страха си да не бъде изоставена от Америка. Династията Ал Сауд смята, че посетилият преди няколко седмици Рияд Барак Обама се накланя към Иран. Обама от своя страна подхрани тези опасения, като нарече държавите от района на Персийския залив и други съюзници “волни ездачи” и добави, че саудитците трябва „да споделят района“ с Иран. 

 

 

Това увеличава неотложността на реформите. Саудитска Арабия може наистина да има повече петрол, но Иран има по диверсифицирана икономика, а и знае как да се справя със затрудненията.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 13 rate down comment 7
michaelis12
преди 7 години
еми да ти кажа предпочитам руския имперски стил от колкото американската либерастия с марка гейтащина Гъзис и Славчо и.диота, НПОта, да хрантутя въглените, да ми строят минарета и да ми ходят в Пазарджик като в Камилария... Аз да не съм ф е с ?!? Ние сме Християни и ще останем такива, Американската Империя ни разби на части, а Руската Империя ни създаде българско самосъзнание ей там е тънката разлика. Колкото до Камилите са ше видиме дали нема да си праат "тройка" с Иран и Китай дет 20йските тука сънуват розови слонове с дъх на марахуя .... май марахуйските слоне ше станат реалност .... :))Saudi Foreign Minister Repeats Warning To US Over Sept 11 Lawhttp://***.zerohedge.com/news/2016-05-02/saudi-foreign-minister-repeats-warning-us-over-sept-11-law
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 4
pepince
преди 7 години
Охохохохооо, а то щото на рашките войната не им е "Родна реч омайна сладка" ...те от това империя са направили и продължават в същия дух, не се заблуждавайте, а на тия камиларите цветната революция им на тепсия...не е препоръка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 9 rate down comment 8
michaelis12
преди 7 години
аз да не съм 20йска кат тебе ..... вие не знаете къде се намирате и чафка ви е изпила мозъкот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 10
Roby6
преди 7 години
Ти май сериозно си се напушил. Или си прекалил с марксиската литература - ефекта е същия :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 16 rate down comment 13
michaelis12
преди 7 години
това, че "никога" не са имали когато имат общ враг що да нямат ?!? То и китайците с руснаците не се обичаха по СССРа както и с Иран ама са им се налага да си праат "тройка" щото Сашовците ше ги разглобат ако са поотделно .... Ако Китай Япония и Корея са в един съюз ходи и ги стигни във всякакъв аспект и един ден ше стане, тогава никой нема да може да им отговори ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 3
mrynmryn
преди 7 години
И осъзнаваш ли, че това което за теб би било "най-добре", няма как да стане, по простата причина, че перси и араби, Китай и Япония/Ю.Корея, никога не са имали добри отношения?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 9
michaelis12
преди 7 години
аз ти каам кво би било най добре, а ти си глей там слонете с вкус на марахуя ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 10
mrynmryn
преди 7 години
Да, а изведнъж Луната навлиза в сянката на Меркурий и астралните близнаци раждат розови слончета с вкус на маракуя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 12
michaelis12
преди 7 години
Сашовците видят ли, че Иран и Камилария се сближават лошо ше им стане и ше измислят няква мизерия щото стават излишни в Близкия Изток, а на Сашш войната им е "Родна реч омайна сладка" иначе нема продажби на пушки, нема контрол на ресурси, разни китайци и руснаци ше се намърдат там мммм лошо много лошо за Сашш ... А ако Япония, Китай и Кореите се обединят също удар ше получат там в Белия Дом, такова нещо като някой да се съюзява и обединява не тряя да се допуска и почват да мислят, да праат да струват как да разтурят инак имаме ли обединени и единни араби и обединени жълтури + европейци с руснаци къде ги САЩа в картинката ?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 6
ing5rov
преди 7 години
А през туй време колко терористи ше изгърмят , нямаш си идея...САЩовете последния долар ше похарчат за джихад ,само и само да не се случи твоят сценарий !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още