IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

TTIP: Кошмарът може да се превърне в реалност

Изтекли документи разкриват, че САЩ са оказвали много по-силен и много по-широкомащабен натиск над Европа

13:58 | 02.05.16 г. 55
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	GreenPeace разкрива тайните документи. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

GreenPeace разкрива тайните документи. Снимка: Ройтерс

Американското правителство е оказвало над Европа много по-силен и много по-широкомащабен натиск в хода на преговорите за споразумението за трансатлантическата търговия, отколкото се смяташе досега. 

Това става ясно от копия на секретни документи от воденето на преговорите, които са предоставени от неправителствената организация Greenpeace на германските медии Süddeutsche Zeitung, WDR и NDR. Материалът е от общо 240 страници.

Организацията за защита на околната среда обяви, че ще публикува материалите този понеделник. По късно тя качи в интернет 248 страници документи по договаряното Трансатлантическо търговско и инвестиционно партньорство (ТПТИ). Те датират от април и съдържат подробности за това как САЩ оказват натиск на Евросъюза да купува повече американски земеделски продукти. 

Европейската комисия, която води преговорите при закрити врата, трябва да признае, че не е информирала адекватно обществеността за условията по сделката и "да натисне бутона рестарт", защото сегашната сделка е "непоправима", коментира Юрген Книрш, търговски експерт на организацията, по време на годишна IT конференция в Берлин.

Според изтеклите секретни документи правителството на САЩ е оказвало натиск на Европейския съюз да смекчи или дори да премахне защитата на околната среда и потребителите в преговорите по съвместното споразумение за свободна търговия.

Важещият в момента в Европа принцип за предпазливостта, според който на пазара са допускани само продукти, ако те са доказано безвредни за хората и околната среда, може да бъде заменен с прилагания в САЩ „принцип на риска“. Това може да позволи навлизането, отглеждането и консумацията на изключително спорните и все още неодобрени в много страни от ЕС генетично модифицирани растения и храни, докато не бъде доказана изрично тяхната вредност.

„Онова, което достигаше до обществеността в тези тайни преговори, досега звучеше като кошмар. Сега знаем, че от него скоро може да стане реалност“, казва Книрш, цитиран от DPA.

Според информацията, поместена в Süddeutsche Zeitung, Вашингтон е заплашвал ЕС, че ще блокира усилията за облекчаване на износа на европейски автомобили, ако Европа не склони да разреши продажбата на още американски земеделски продукти.

Освен това САЩ са отказвали да отстъпят пред ЕС по въпроса за замяна на частните арбитражи при разглеждане търговски и инвестиционни спорове с прозрачни национални търговски съдилища.

Greenpeace твърди също, позовавайки се на документите, че големият бизнес участва активно в изготвянето на споразумението.

Припомняме, че по време на срещата си преди дни в Хановер германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Барак Обама призоваха за по-бързо приемане на споразуменията за TTIP. Същевременно Меркел подчерта, че от европейска перспектива споразумението за свободна търговия е много важно за икономическия ръст на Стария континент. Обама пък изрази надежди, че преговорите може да приключат до началото на 2017 г. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

50
rate up comment 2 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
"Същевременно Меркел подчерта, че от европейска перспектива споразумението за свободна търговия е много важно за икономическия ръст на Стария континент." Ами да, Фолксваген-гейт" дава добри резултати за САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 20 rate down comment 2
ing5rov
преди 7 години
"Изтекли документи разкриват, че САЩ са оказвали много по-силен и много по-широкомащабен натиск над Европа "Да вярвам ли на очите си...Бойчо , абе да нямате вече други началник !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 8 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
аз съм доста по-порочен от сите ви тука:) и си пуша и си пия и свинско хапвам...ей сега фитнес инструктура ме овика по тоя повод. ПС: Най-тежко е пристрастяването към успокоителни, защото няма пречупна точка-ти от самото начало знаеш, че не ти решават проблема. Т.е.-няма момент на "изтрезняване"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 8 rate down comment 16
Jay Gould
преди 7 години
Инвестора пак е почнал борба с капитализма :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 8
data
преди 7 години
опиатите (наркотици, алкохол , цигари ) са част от битието на хората много преди неграмотни пуритани да се пръкнат и да крякат кое е полезно и кое не . Хората се друсат вече хилядолетия по простата причина че така им харесва и това няма как да бъде променено от псевдо пуритани .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 8 rate down comment 1
deant
преди 7 години
Всяка контрабанда може да бъде спряна, проблема е там, че зависимите от нея са най-вече този които имат силата да я спрат. Казвам това и спирам да споря по глупави теми с *** пишман "демократи" и "свободолюбци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 7 години
а тютюна го отказах , но бирата не мога :)п.п. пушил съм и ганджа , но определено не моята дрога п.п.п постепенно наркотиците ще се легализират ( без опиумните )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 7 години
Аз искам датата да го питам един въпрос ама знам, че няма да ми отговори и пак ще почне да маже. Примерно: колко човека са пробвали алкохол и колко %от тях са станали зависими под формата на тежки алкохолици и умряли от смърт причинена от усложнения от наливане с алкохол И колко хора са пробвали кокаин или хероин и след това колко % са станали наркомани и са починали от свръх доза. Аз съм сигурен, че има много алкохолици защото алкохола е безобразно лесно достъпен и ако се сметнат абсолютните стойности и проценти както аз казвам за сравнение - алкохолоа ще се окаже най безвредния. Само че тези данни НЯМА как да бъдат събрани, най малкото защото никой няма да признае, че е ползва наркотици. Те всички отричат до последно. Тестовете върху животни са полезни за това как протича пристрастяването, но.. само това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 3 rate down comment 1
deant
преди 7 години
Извинявам се хероина беше на 1-во място не кокаина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 1
deant
преди 7 години
1. Не употребявам тютюн2. Не употребявам никакъв алкохол.3. Изненадващата смяна на тема говори само едно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още