IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сам Зел предупреждава, че се задава нова рецесия в САЩ

Милиардерът и крупен инвеститор в имоти започна да продава портфейлите си

20:01 | 03.05.16 г. 1
<p>
	Сам Зел през 2014 г. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Сам Зел през 2014 г. Снимка: архив Ройтерс

Глобалните икономически проблеми вероятно ще вкарат САЩ в рецесия през следващата година. Това прогнозира милиардерът и инвеститор Сам Зел, който успешно се възползва от последния цикъл на пазара на имоти, пише The Wall Street Journal.

Макар че американската икономика се справя добре засега, Зел предупреждава, че не е имунизирана срещу проблемите на световната икономика – ниските цени на петрола, спадащото търсене на вноса от развиващите се икономики, волатилните финансови пазари, дефлацията, негативните лихви и колебанията в обменните курсове на валутите.

„Не съм песимист, а реалист“, коментира Сам Зел по време на конференция за инвестиции в имоти, която се проведе в Ню Йорк.

Изданието припомня, че през 2007 г. Зел продаде своя Equity Office Properties Trust за 39 млрд. долара точно преди срива на пазарите. В зората на рецесията пък той инвестира в подценени активи.

Все пак други инвеститори в имоти изразяват по-умерени прогнози. „Рано е да се каже, че се вижда краят. Ръстът ще продължи, макар и да не е толкова силен, колкото преди“, коментира Джонатан Грей, който оглавява звеното за инвестиции в имоти в Blackstone Group.

Не за първи път Сам Зел говори за рецесия, отбелязва изданието. През 2012 г. например той предупреди, че фирмите отлагат важни инвестиции, проекти и други капиталови разходи, което индикира липса на доверие в икономиката. Той посочи също така, че количествените улеснения в САЩ създават излишни капиталови потоци, за които има прекалено малко възможности.

Инвеститорите в имоти все повече се замислят за състоянието на пазара, защото цените на активите вървят нагоре от 2009 г. През последната година обаче въпросителните около увеличаването на лихвите от Федералния резерв на САЩ се отразиха негативно на инвестиционните фондове.

В тази връзка Оуен Томас от Boston Properties Inc., смята, че се приближаваме към корекция, а основният въпрос е колко дълбока ще бъде тя. Ръководствата на някои от публичните инвестиционни фондове в сектора на имотите не крият, че се подготвят за силен спад на пазара, макар и някои от изпълнителните директори да смятат, че кризата все още не се задава на хоризонта, поне не и през следващата година.

Сам Зел посочва, че рецесията няма да бъде толкова дълбока и продължителна, както предишната, още повече, че бизнесът не е толкова задлъжнял, както през 2007 г.

През последните месеци Зел продава имоти. През последните 18 месеца той реализира портфейла си Equity Commonwealth за 3,5 млрд. долара, а през януари и портфейла Equity Residential за около 5,4 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 9
Атанасио
преди 7 години
''Светът в рецесия или системна криза'' (доцент Митко Хитов доктор по икономика и преподавател в УНСС) - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/ Останалото съм го обяснил тук - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027S&P 500 пада на 750 през 2008г. а сега е над 2000 тоест преди падането 2001 и 2008г. е бил 1500 пункта и мисля ,че е завишен доста и според нобелиста Шилер с 65% - дано да не стане като 1990г. с Nikkei 225Но индексите може и да не се сринат много и Марк Фебер го казва от друга гледна точка защото иска да печели от колебанията на пазара - http://***.investor.bg/drugi/338/a/faber-centralnite-banki-postilat-pytia-kym-socializma-213049/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още