IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Овчаров: Разсипваме енергетиката, която е единственият перспективен отрасъл

Не се намаляват разходите в сектора, предупреди бившият енергиен министър

21:30 | 03.05.16 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Разсипваме енергетиката  - единственият перспективен отрасъл на българската икономика, предупреди в ефира на bTV бившият енергиен министър Румен Овчаров. "Нито един от разходите в енергетиката не е намален", каза той.

Според него по-добрите показатели за сектора е в резултат от средствата, идващи от Фонд "Сигурност за енергийната система", които са в размер на около 180 млн. лева.

С тях се покриват разходите на НЕК, но без да се провери дали има завишени инвестиционни разходи от страна на производителите на електроенергия от възобновяеми източници, доколко ефективни са когенерациите.

"Не разбирам тази еуфория. За да кажеш, че енергетиката е тръгнала в правилната посока, трябва да намалиш разходите - само с наливане няма да стане", допълни още бившият енергиен министър.

Той направи и коментар относно надеждите на правителството за индустриален добив на природен газ в Черно море. Според него никога не е имало доказателства за наличието на запаси от суровината в шелфа, а по време на негов рейд в САЩ през 2007 година не е имало интерес към търсене на петрол и природен газ в Черно море.

"Дай Боже да са получили някакви нови информации", каза Овчаров и припомни, че добивът ще бъде даден на концесия, което означава, че приходите няма да бъдат в размер, очакван от премиера Бойко Борисов.

По време на офицалната церемония по представянето на сондажния кораб Noble Globetrotter II в Бургас Борисов коментира, че наличието на индустриални запаси в блока "Хан Аспарух" ще ни пестят до 6 млрд. долара годишно

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 17 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Ами ти що подписа договора с "американските" ТЕЦ-ове бе, въшко продажна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 1
Nejchev
преди 7 години
Другарю Овчаров, като "виден специалист" по икономика и енергетика как ще обясните 200 000 000 лв. загуба на Лукойл Нефтофим при 7 000 000 000 лв. оборот за 2014 г. по данни от Търговския регистър? И на всичко отгоре сте в управата на тази фирма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Ще секне далаверата :)http://***.frognews.bg/news_57652/stroiteli_na_kapitalizma_rumen_ovcharov_%E2%80%93_masonat_i_energetikata/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още