IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пътят към номинацията на Доналд Тръмп е разчистен

Големият му конкурент Тед Круз се отказа от надпреварата след съкрушително поражение

08:09 | 04.05.16 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп почти сигурно печели президентската номинация на Републиканската партия, след като победи на предварителните избори в Индиана и принуди главния си конкурент Тед Круз да излезе от надпреварата.

Решителната победа на Тръмп не печели номинацията на републиканците чисто математически, но победата му над сенатора от Тексас Тед Круз означава, че всичко, което стои между кандидат-президента и номинацията на партията в Кливланд, е губернаторът от Охайо Джон Кейсик, който е спечелил само един щат от 41 до момента, пише Wall Street Journal.

Милиардерът Тръмп спечели първичните избори на републиканците в щата Индиана за определяне на кандидата на партията за президентските избори в САЩ. Още след затварянето на последните избирателни секции в този индустриален щат американски телевизии обявиха Тръмп за победител в надпреварата със сенатора Тед Круз и губернатора Джон Кейсик. 

Според прогнози на медиите, основани на екзит пол и предварителни данни от обработката на бюлетините, милиардерът е гарантирал победата в този щат, получавайки за момента над 54 процента от гласовете. Сенаторът от щата Тексас Тед Круз се нарежда на второ място, с около 32 процента, следван от губернатора на Охайо Джон Кейсик с 10 процента от гласовете.

Малко по-късно Круз обяви, че се оттегля от надпреварата за Белия дом след съкрушителната победа на Тръмп.

„С огромно съжаление трябва да заявя, че прекратявам кампанията си", заяви Круз пред свои привърженици в Индианаполис, цитиран от Ройтерс. "Ние дадохме всичко от себе си, но избирателите предпочетоха друг път", добави сенаторът.

Председателят на Националния комитет на Републиканската партия Рейнс Прибъс застана зад Тръмп, наричайки го „предполагаемия кандидат“ в Twitter. „Ние всички трябва да се обединим  и да се съсредоточим върху победата над Хилъри Клинтън“, написа той.

По принцип републиканската партия е дълбоко разделена по кандидатурата на Тръмп, а някои видни републиканци заявяват, че никога няма да подкрепят милиардера бизнесмен и политически новак.

Триумфът на Тръмп се случва почти в края на надпреварата за номиниране, която разцепи партията и оставя почти две трети от всички избиратели с отрицателно становище към позициите на Тръмп в очакваната цялостна предизборна конфронтация с конкурента на демократите - Хилъри Клинтън.

В национален мащаб Тръмп се посреща с неблагоприятно мнение от 65% от избирателите, според анкета от последния месец на Wall Street Journal / NBC News. Това е по-висок дял от неодобрението към Клинтън, която се счита за неблагоприятен президент от 56% от избирателите.

При демократите в Индиана Клинтън загуби от конкурента си Бърни Сандърс. Въпреки това обаче победата на сенатора от Върмонт не е достатъчно голяма, за да препречи пътя на Клинтън към номинация. Сандърс е спечелил 53% от гласовете, докато фаворитът Хилари Клинтън получава 47% при преброени 65 на сто от бюлетините.

Отпадайки от надпреварата,  Круз призна, че не може да се спре Тръмп от спечелването на 1 237 делегати, необходими, за да спечели номинацията на републиканците през юли.

Печелейки 57 делегати, Тръмп сега има нужда от само още 225. При оставащите девет щата, в Небраска, Западна Вирджиния и Калифорния, Тръмп лесно би си осигурил оставащите делегати.

За Круз изборите във вторник бяха най-голямата му възможност за промяна на инерцията на кампанията. В продължение на седмици неговият екип бе насочил усилията си към Средния запад, сравнявайки го с Уисконсин, където сенаторът от Тексас спечели убедителна победа над Тръмп през миналия месец.

Но Круз никога не е имал специално отношение към щата. Цяла серия от решения, предназначени да засилят перспективите му, включително и номинацията на Карли Фиорина като евентуален кандидат за вицепрезидент, бяха посрещнати от много избиратели повече като акт на отчаяние, отколкото като умна маневра.

Повече по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

15
rate up comment 3 rate down comment 0
Варяг
преди 7 години
Ами на финалната права е ,което едва ли е случайно особено за държавакато САЩ.Явно предстоят големи промени пред САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 0
dr.5rov
преди 7 години
Спомням си един коменар на американски блогер преди няколко години, когато започваха да се коментират евнтуалните бъдещи кандидати за президенти и за пръв път се появи името Тръмп като кандидат. Тогава още се тръшкаха за големия си дълг (сега не им прави впечатление) и той коментира, че Тръмп ще е най-подходящ за бъдещ президент защото има голям опит с банкрутите. Това тогава си беше шега, защото никой не приемаше на сериозно Тръмп. Но... бъдещето често си прави шеги с нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Тръмп има само едно качество - никой не знае какви ще ги изцвъка, за разлика от Хилъри. И аз още не съм разбрал кой го тика напред, защото де що мутра от елита се докопа до микрофон и медия, сичките наред му онодеха на фасона... а какво още има да се чуе и види за него до изборите.... Общо взето, световният (нашият, евроатлантически) елит говори за евентуалното избиране на Тръмп като за края на света, та не знам откъде ти дойде това тикане...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 0
Варяг
преди 7 години
Трудно е за разбиране защо Тръмп го тикат напред,но човекът явно си има качества,въпреки нестандартното му поведение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 7 години
Хахаха... горките американци! Егати серията подкараха - оня с пурата, после оня с бисерите, сега кенийчето, дето единственият му актив е че е печка, сега требва да избират между една чавка, дето се нас^ра като външен министър и сега иде да оправи целата държава и един позабогатял клоун ала "бунга-бунга"... Ама пак добре, че след първия црън не номинираха и първия ***^дал, че айде - тука в София никой не разбра как американският посланик доведе мъжката си жена, ама щеше да е голем купон на държавно посещение - как ли би звучал репортаж от сорта: Президентът на САЩ и "първият мъж" бяха посрещнати.... Ама и това ще видите некой ден... хахаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
ratten
преди 7 години
сега да не стане "внимавай какво си пожелаваш"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 4
data
преди 7 години
Дмитри Иванов :"Допускам в следващите президентски избори в САЩ да се състезават лилипут с лилипутка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 5
kalendar
преди 7 години
трябва да си на яки наркотици, че да казваш това:) Обама е супер слаб президент, но във външната си политика-непоследователен и без идея. Тоя, който закопа американците се казва Буш. Тръмп би бил много добра новина за България-*** е и обичат да му се мазнят, а нашите са много добри в това-типични селски тарикати. Може да се покаже слънце и на нашият небосклон
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
abdul
преди 7 години
Хахха да, хайде стига прецеденти за президенти :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 4
sdar
преди 7 години
Малко вероятно, не че не става, но прекалено много неща трябва да забравят американцие за да стане.Първо, че е от демократическата, както и Обонго, който ги закопа.И второ, че е жена. А това ще е втори прецедент след първия, с ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още