IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къртис Скапароти смени Филип Брийдлав като върховен командващ на силите на НАТО

Скапароти посочи Русия сред новите заплахи за сигурността

17:59 | 04.05.16 г. 8
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Къртис Скапароти. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Къртис Скапароти. Снимка: Архив Ройтерс

Новият върховен главнокомандващ на обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Къртис Скапароти встъпи в длъжност, предаде Асошиейтед прес.

Той нееднократно е заявявал, че Алиансът трябва да се противопостави на Русия и да даде на Украйна оръжия, за да се отбранява, отбелязва АП.

Генерал Скапароти ще отговаря за цялостното управление и провеждане на глобалните военни операции на НАТО.

60-годишният военен, родом от американския щат Охайо, прие поста от досегашния главнокомандващ, своя сънародник генерал Филип Брийдлав. Досега Скапароти служеше като командващ на силите на САЩ в Южна Корея, предава БТА.

От днес Скапароти е 18-ият върховен командващ на НАТО. Първият, заемал тази длъжност, е генерал Дуайт Айзенхауер. Според обичая на Алианса на тази длъжност винаги се назначава генерал или адмирал от силите на САЩ. САЩ не поставят свои въоръжени сили под командването на генерали от други страни.

В първата си реч на церемонията по предаването на командването Скапароти посочи Русия сред новите заплахи за сигурността. "След Втората световна война Алиансът сдържаше заплахата от съветска агресия и възраждане на милитаризма в Европа. Днес, 66 години по-късно и вече след Студената война, се сблъскваме с нови предизвикателства", подчерта той.

"Освен операцията в Афганистан и терористичните заплахи в Северна Африка и Азия, пред нас стои Русия, която отново се опитва да се позиционира като държава от световна величина", добави новият главнокомандващ на НАТО.
Скапароти потвърди, че военните контакти между Алианса и Русия ще останат ограничени.

НАТО трябва да направи всичко необходимо за защита на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, подчерта още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 2
aristotel
преди 7 години
Транстихоокеанското партньорство /ТРР/ и Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство /TTIP/ - В двете споразумения участват САЩ, чиито дял в световната търговия се оценява на около 10 процента. В случай, че двете споразумения влязат в сила, двете трансокеански партньорства ще контролират 73 процента от световната търговия и, разбира се, ще бъдат контролирани от САЩ, които се намират в криза и ще се опитат отново да се измъкнат с чужди ръце и средства. Долара е чиста хартия и почти никой не я иска заради дълговете на САЩ, които са НЕИЗПЛАТИМИ. Европа е покрита от американски бази което си е ОКУПАЦИЯ т.е. с пистолет в главата. В тези зони долара ще е единствената валута и кои не се подчиняват на САЩ Китай и Русия въпроса е да се покорят и разграбят и ето ти още 50 г. благоденствие за САЩ а после има армия която ще се противопостави на населението да бачка за богатите евреи. Елементарно УОТСЪН
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
...... и да даде на Украйна оръжия, за да се отбранява, --------------------------------------------------------------------------------------------------дайте им бе тъкмо ше ги изметат до Полша, че може и до Германия там дет си, после тоя шапкарина първи ше запали моторо като засвистят пукотевиците ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 2
кокото
преди 7 години
този ЖАБАР ли избраха !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 2
michaelis12
преди 7 години
мда чудно как и китайците не са в списъка с Иран барабар и останалите "отцепници" от Империята .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 7 години
Абе къде ги намират тези нежните генерали? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
doba
преди 7 години
'пред нас стои Русия, която отново се опитва да се позиционира като държава от световна величина'Това ли е основния проблем на генерала?Няма и дума за мир, благоденствие?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
888
преди 7 години
Тоя герой от кой комикс е изпълзял?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 5
michaelis12
преди 7 години
враг номер 1 и заплаха за световния мир са фашистите от Сашш начело с тоя фурашкаджия туквиндер .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още