IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитите в петролния сектор в САЩ доближават мащабите на телеком срива

Банкрутите на енергийни компании в САЩ са недалеч до впечатляващите 68 след пукането на телеком балона през 2002 и 2003 г.

20:54 | 04.05.16 г. 20
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сривът в цените на петрола заплашва да се превърне в една от най-големите лавини в историята на корпоративна Америка. Фалитите на петролни и газови компании станаха 59, след като тази седмица документи за несъстоятелност подадоха Midstates Petroleum и Ultra Petroleum, съобщи агенция Ройтерс.

Банкрутите на енергийни компании в САЩ се доближават до впечатляващите 68 след пукането на телеком балона през 2002 и 2003 г., сочат данни на юридическата фирма Haynes & Boone и на сайта bankruptcydata.com.

Чарлз Гибс, партньор в Akin Gump в Тексас, казва, че петролната индустрия не е изминала и половината път от вълната фалити. „Мисля, че ще станем свидетели на повече банкрути през второто тримесечие отколкото през първото“, казва той. През периода януари-март фалиралите фирми в енергийния сектор са били 15. 

Някои компании изглежда все още се държат, надявайки се, че цените ще се стабилизират на по-високи нива. През февруари цените паднаха до 27 долара за барел, след като преди близо две години бяха над 100 долара за барел. Американският лек суров петрол WTI се възстанови и в четвъртък се търгува за малко под 44 долара. 

До скоро банките бяха склонни да дават облекчения на шистовите компании, но през последно време някои кредитори затегнаха кесиите.

Прогнозираната с широк консенсус вълна от сливания в шистовия сектор предстои да се материализира, тъй като в момента волатилността в цените прави пазарните оценки трудни.

Циклите на бум и спад при телеком балона и при енергетиката имат забележителни паралели. Напредъкът в технологиите доведе до вълна инвестиции и в двете индустрии, много нови малки предприятия натрупаха големи дългове, а последвалото пренасищане потопи цените, като търсенето се понижи рязко.

Нито актуалната ситуация при петрола, нито телеком балонът обаче може да се конкурира със срива на имотния и финансовия пазар през 2007 – 2009 г., що се отнася до последици върху икономиката. Но загубите на инвеститорите в енергетика на фондовите и дълговите пазари през последните две години също са значителни. Остава неясно кога точно ще мине най-лошото и кой ще оцелее, коментира агенция Ройтерс.

60-процентовият срив в цените на петрола, започнал в средата на 2014 г. изтри около 1,02 трилиона долара от пазарната капитализация на енергийните компании, сочи индексът Dow Jones U.S. Oil and Gas Index, който следи акциите на 80 компании. За сравнение, загубата при телекомуникационния индекс преди близо 15 години беше 882,5 милиарда долара.

На дълговите пазари също вече има знаци, че много пари могат да бъдат изгубени, особено при джънк облигациите. По време на последния бум петролните и газовите компании емитираха двойно повече облигации отколкото телекомуникационните компании към края на 90-те години и в началото на новото хилядолетие.

Между 1998 и 2002 г. са били продадени нови облигации в телекомуникационния сектор на стойност около 177,1 милиарда долара. По-малко от 10% от тях са джънк облигации без инвестиционен рейтинг.

Между 2010 и 2014 г. петролните и газовите компании в САЩ емитират ценни книжа на стойност около 350,7 милиарда долара, като повече от половината са джънк облигации, сочат данни на Thomson Reuters.

Още новини и анализи за петролния пазар четете тук.

Коментар на Нийл Аткинсън от Международната агенция по енергетика вижте във видеото на Bloomberg:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 5 rate down comment 1
rikounev
преди 7 години
Не знам до колко е коректен анализа на ситуацията, след като на всякъде в статията пише ТЕЛЕКОМ балона, вместо ДОТКОМ (.com) балона през 2002 и 2003 г. Коригирайте поне това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 1
Илко
преди 7 години
Краварската бензиностанция ще се срине !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
...че и три плюса си пляснал сам , да *** и пъпеша му...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 7 години
Пхахаха... Момчето е над тези дреболии.. А може и пак да ни изследва и да се забавлява - нали знаеш, че той е от по-висш разред... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 9 rate down comment 0
forum_rookie
преди 7 години
Я си преброй нулите, дето си ги написал в числото по-долу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 7 години
Момчета, ами как така са фалирали като в САЩ се добиват над 9 000 000 000 барела петрол дневно. Русия и СА добиват с 15% повече. Явно слуховете за смъртта на фракинг добивниците са силно преувеличени или завистнически благопожелания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
хамстер
преди 7 години
странна радост ме обвзема от такива новини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
хамстер
преди 7 години
странна радост ме обвзема от такива новини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 5
albobo76
преди 7 години
Фалира шистовия нефт, който беше измишльотина. Конвенционалният нефт е затруднен, но жив и дъното ако не е преодоляно, скоро ще бъде. ЕС обслужи краварите и получи в замяна к..р. Сега ще трябва по корем и скубейки коси от разкаяние да се яви пред Путин молейки за газ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
САЩ внасят около 45% от петрола който консумират а ЕС около 80% тоест единственият начин да се оправят е като вземат мерките които предлагам - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034 Забрана на офшорките ,''данък Тобин'' и данък лукс и временно таван на печалбите и доходите с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНАТ 3-те планетарни катастрофи Заради системната криза ще фалират и частните пенсионни фондове Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още