IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Огнян Донев стана съдружник в Албена с Красимир Станев

Телекомплект Инвест АД е придобило 6,3636% от капитала на Албена инвест холдинг АД в края на април

09:39 | 05.05.16 г. 6
Огнян Донев стана съдружник в Албена с Красимир Станев

Телекомплект Инвест АД е придобило 6,3636% от капитала на Албена инвест холдинг АД на 25 април 2016 г. Продавач е Албена АД, съобщава Централен депозитар АД. Investor.bg вече писа, че вероятно Албена АД е продавачът в сделката от края на миналия месец, която е за 2,23 млн. лв., или 350 хил. акции по 6,37 лв. за брой.

Основен акционер с дял от 47,44% в Телекомплект Инвест АД е Огнян Донев, а другите 47,44% са на Венцислав Стоев. Двамата са основни акционери (пряко и непряко) и в компании като Софарма АД (и чрез нея в Софарма Трейдинг АД), както и в Софарма имоти АДСИЦ.

Албена инвест холдинг АД притежава 20,57% от Албена АД, а и двете са основна собственост на Албена холдинг АД, където контролът е в ръцете на Красимир Станев.

Това не е първа покупка на Огнян Донев в българско публично дружество извън неговите проекти. Досега изпълнителният директор на Софарма АД беше прокарал мостове чрез участия в борсови компании като Медика, Доверие обединен холдинг, Арома, Хидроизомат, Тодоров.

За Медика например Огнян Донев трябваше да придобие контрол върху Доверие обединен холдинг АД, което се оказа скъп, дългогодишен процес, блокиран от „отровни хапчета“, а именно специални устави в дъщерни дружества на холдинга.

Доверие обединен холдинг АД е и врата към здравноосигурителни фондове (един от които дори придоби голям пакет акции в Софарма Трейдинг), медицински център, дялове в Хидроизомат (което притежаваше имоти в столичния квартал Дружба).

Телекомплект инвест АД още държи контролен пакет от 5% в Арома Риъл Естейт АД, което пък има имоти в кв. Илиянци, точно до новия фармацевтичен завод на Софарма АД.

През 2011 г. Огнян Донев дори придоби над 10% от капитала на винарната Тодоров АД.

Кои са свързващите звена между Огнян Донев и Красимир Станев (Албена АД)

Ясно се виждат две такива. Едното е ПОК Доверие, фондовете на който са големи вложители както в Софарма АД, така и в Албена инвест холдинг АД и Албена АД. Наскоро изпълнителният директор на ПОК Доверие Даниела Петкова дори е предложена за член на Съвета на директорите на Албена АД.

Другото свързващо звено може да е инвестиционният посредник ПФБК - посредник по предлагането на дела на община Балчик в Албена АД през 2014 г. Компанията организира презентация пред инвеститорите с участието на Красимир Станев, който отговори на техни въпроси. Традиционно ПФБК е посредник, близък до собствениците на Софарма АД, заедно с още няколко посредника.

Защо Донев купува?

Само участието от 20,57% в Албена АД оценява холдинга на 41 млн. лв., а капитализацията му достига 35,5 млн. лв.

Освен това Албена инвест холдинг АД притежава апетитни имоти, като например такива на Околовръстното шосе в София в кв. Овча купел чрез България-29 АД, където ще минава третият метродиаметър. Фохар АД в квартал Бояна в София също е на дружеството. Албена инвест холдинг АД има и други дружества в сектора на недвижимите имоти, както и хотели в Боровец и Габрово, притежава и транспортната фирма Албена Автотранс и мебелен завод.

Огнян Донев и неговите компании построиха фармацевтични заводи (в Илиянци и с. Врабево (Троян), разшириха производствените мощности на Медика в Сандански, на Унифарм в София, на Софарма в София, на бившето Българска роза в Казанлък и други. Той инвестира и в офис комплекс в столицата (Софарма Бизнес Тауърс) и логистични центрове (за дистрибуцията на Софарма Трейдинг АД).

Албена АД има медицински център и аптека, както и имоти по цялото българско крайбрежие. Софарма АД има болница и медицински център, както и създава верига аптеки SOpharmacy, с което може да помогне на Албена АД по управлението на тези несвойствени дейности.

Софарма Бизнес Тауърс на Софарма имоти АД може да приюти туристическата агенция Албена Тур ЕАД, която в момента има два офиса в София.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа. Авторът притежава акции в някои от изброените по-горе дружества.

Свързани компании:

Софарма Трейдинг АД(SFT)

Хидроизомат АД(4HI)

Софарма имоти АДСИЦ(SFI)

Българска роза-Севтополис АД(4BJ)

Медика АД(5MA)

Албена АД(ALB)

Софарма АД(SFA)

Албена Инвест Холдинг АД(5ALB)

Доверие Обединен Холдинг АД(DUH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
djorkaef
преди 7 години
С две думи извода е: на единия му трябват пари, а другия има пари за даване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
djorkaef
преди 7 години
С две думи извода е: на единия му трябват пари, а другия има пари за даване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 2
Longin
преди 7 години
"апетитни имоти, като например такива на Околовръстното шосе в София в кв. Овча купел чрез България-29 АД, където ще минава третият метродиаметър"старият червен проект за МД3 минаваше по Борис Три , близо до имота на България-29 на околовръстнотоАктуалния проект по койото вече се строи е бая далеч оттам....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 4
bgMan
преди 7 години
Някой от север да не е заповядал: "Ченгета от всички бизнеси - обединявайте се!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
mpy_yordanov
преди 7 години
Много благодаря
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 4
Батя
преди 7 години
Браво Мариянски, готини анализи, свързани с БФБ - дебрите правиш! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още