IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглищата ще останат в историята, смята експерт

Евтиният петрол и възобновяемите източници ще убият мастодонта на енергетиката, прогнозира Генади Кондарев

10:04 | 05.05.16 г. 14
Въглищата ще останат в историята, смята експерт

Постепенно въглищата ще останат в историята като енергоносител, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria енергийният експерт Генади Кондарев.

Той посочи, че евтиният петрол и възобновяемите източници постепенно започват да „убиват мастодонта на досегашната енергетика“ - въглищата. ВЕИ "не са лоши, нито скъпи", но у нас секторът се разви погрешно, поясни още експертът.

Според Кондарев големи концерни в Европа се опитват да се освободят от активите си в стари въглищни централи.

Припомняме, че в края на миналата седмица Евростат съобщи предварителните си данни, според които България е сред петте държави в ЕС, в които емисиите от изгарянето на въглеродни горива, растат най-бързо през 2015 година.

Страната ни държи дял от 1,5% от всички въглеродни емисии от енергетиката в общността.

По данни на Кондарев 58% от домакинствата у нас се отопляват на твърдо гориво, а 40% - на ток.

Какъв коментар направи експертът за развитието на енергийни проекти у нас можете да видите във видеото

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 7 години
то проблема е че суровина имаме но не и технологии за преработването и .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 7 години
имаме наши находища на уран, но не ги разработваме. Не знам защо, не съм специалист.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 0
data
преди 7 години
ми нали това направихме ? Я преброй колко ТЕЦ закрихме последните години ? Само ТЕЦ Варна с неговите 1200 мг.ч. ти стига , освен него ТЕЦ Русе също е закрит , половината ТЕЦ Бобов Дол не работи , и кой знае още колко . Да не говорим че Марица изток работи с 50 % от капацитета си . И да ти кажа за да знаеш - много трудно ще се замени ТЕЦ по простата причина че няма кой да изглажда сезоните колебания , За справка Април консумацията е коло 3000 мг.ч. а зимата стига до 6000-7000 та това изглаждане се постига с палене и гасене на ТЕЦ .Възобновяемите са още далеч от подобна прогнозируемост в доставките , американците ползват шистов газ за своите централи но ние сме против и това . Относно замърсяването - обърни внимание че са замърсени и градове около който няма кьорав ТЕЦ - като Варна например или като Добрич и да се обеснява това със печките на въглища е смешно щот отоплителния сезон е 4 месеца а би трябвало след това всичко да е супер , а то не е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
ГОЛЯМА НЕУКОСТ и съм обяснил какво да се направи - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Че ме размива - ''Той посочи, че евтиният петрол и възобновяемите източници постепенно започват да убиват мастодонта на досегашната енергетика - въглищата''защото според данните при сегашното потребление на изчерпаеми енерг.източници имаме нефт за 30-40год. газ за 50год. въглища за около 150год. ,и за урановата руда е 10год. но като сложим ядрените бомби за много време и затова ми харесват АЕЦ защото ще се свалят от въоръжение атомните бомби Доклада на ООН е грешен - http://***.greentech.bg/?p=2120150 трилиона са но до 2030год. тоест 6% от световният БВП на година трябва да се инвестира в определени неща за да се избегне петролната катастрофа -https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231и екологичната - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1494171174194445Проблема е ,че освен тези две катастрофи има и финансова катастрофа(системна криза) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713014525643441
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 2
pepe1234
преди 7 години
дата, говорех за въгледобива. По принцип за създаването на електроенергия си прав, но тенденцията е да се ползват все повече възобновяеми. За другото може би не се изразявам правилно. Според мен има тясна връзка между замърсяването на околната среда и степентта на обвързаност на икономикатта с този вид енергиен източник. Смятам че унас тябваше отдавна да сме закрили половината ТЕЦове
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 1
Hahoto
преди 7 години
Абсолютно си прав, за това съм писал - алчни наши и чужди, докараха системата до фалит. Ковачки не е най-големия проблем в енергетиката ни. Дори да закрием всичките му централи и мини, нищо кой знае колко няма да се промени. Той поне храни 10 000 души. Кого хранят фотоволтаиците на депутатите и високите цени на Американските централи /които освен това изнасят печалбата си/, как надписват разходите си енергоразпределителните дружества, та във времена на дефлация всяка година да искат 5-6 процента само те вдигане на тока. Най-големия абсурд за който един ден ще се чудят и маят нашите наследници е как евтината енергия от АЕЦ и ТЕЦ2 не влиза в българските домакинства, като евтин ток, а се изнася, за да можем ние да плащаме скъпия ток на останалите. И понеже хората бедни, икономиката смешна, за да не стане революция, цената на тока е по ниска от това, което трябва реално да се плаща и разликата се трупа като загуби на НЕК. Сега изтеглиха 1 милиард лева да се разплатят, но след година?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 7 години
Марица Изток ( който е основния доставчик на въглища ) не е при Ковачки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Какво като са български НО пък са дадени на престъпна КОНЦЕСИЯ на Ковачки, който винаги е на загуба и източва каквото може от държавата (не само въглищата)?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
Hahoto
преди 7 години
Въглищата са единствените енергоресурси, които са си български, всичко друго е внос. Като почнеш от нефта и газа и стигнеш до фотоволтаиците и горивото за атома. Махнем ли и тях ще сме 1000 процента зависими от вън за електроенергията ни. Енергетиката е стратегически отрасъл, защото чрез него се работи и се балансира цялата икономика. При нас продажни и алчни политици и вътрешен и външен бизнес докараха отрасъла до фалит. Въгледобива е изкуствено притискан със сертификатите за чист въздух, уж екология, ама инак лоби на зелените да си продават все още неефективните и скъпи зелени технологии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още