IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дуранкев: С икономически растеж от 2% България ще бъде изоставаща страна

Само най-нископлатените у нас ще усетят прогнозирания икономически ръст, казва икономистът

14:29 | 05.05.16 г. 1
Дуранкев: С икономически растеж от 2% България ще бъде изоставаща страна

С икономически растеж от 2%, предвиден в пролетната икономическа прогноза на ЕК, България ще бъде изоставаща страна. Това коментира икономистът Боян Дуранкев пред радио "Фокус" във връзка с най-новата прогноза на Еврокомисията.

Във вторник Брюксел повиши очакванията си за икономическия растеж в България през тази година от 1,5%, колкото прогнозираше през зимата, до 2%. Въпреки подобрената прогноза България стои слабо на фона на очакванията за Централна и Източна Европа. В 11 държави от Европейския съюз се очакват по-добри постижения. 

„Икономистите имат едно определение – от 0,1 до 3% е много слаб икономически растеж, от 3 до 6% - среден и над 6 – висок икономически растеж. Така че даже от гледна точка на най-баналните дефиниции този растеж е изключително блед“, каза Дуранкев.

Най-малко два или три са факторите, които могат да повлияят в посока на повишено вътрешно потребление у нас, посочи икономистът. За него едната от причините е, че нашият износ не е достатъчно конкурентоспособен и не е иновативен. Другото е, че в България има тежки, хронични, наследени и от предни години недоимъци, което позволява при повишаване на минималната работна заплата и донякъде малко на средните доходи да нарасне вътрешното потребление.

Според проф. Дуранкев ключов въпрос е у кого ще се концентрират тези 2% икономически растеж – дали ще се концентрират в единия процент от населението, както е при традиционния капитализъм, или във всички. Това вече е казус, който трябва да решава конкретно сегашното управление, каза икономистът.

Според него само най-нископлатените у нас тази година ще усетят ръста на икономиката. Но в следващите две години не се предвижда ръст на минималните работни заплати, така че пазарът ще реши как ще се движат доходите.

„Твърде далече са тези проценти от скока, който правят други страни, дори Румъния очаква 4,2%. За съжаление, Румъния ни изпревари и продължава с много високи темпове, докато България остава на дъното и то за дълго време, неспасяемо, обременена вече с нови тежки дългове“, коментира икономистът.

Относно оптимистичната прогноза за понижаването на безработицата у нас за тази година до 8,6% проф. Дуранкев каза, че това се дължи на наличието у нас на малко, но достатъчно разкрити нови работни места, на ниски заплати.

„В България змията си е захапала опашката. Блед икономически растеж, който не може да разкрива високоплатени работни места“, описа ситуацията проф. Дуранкев. И коментира, че политиците сигурно ще си ги припишат като собствена заслуга това намаление на безработицата, „но то означава тежка хронична безработица, това не е светло бъдеще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 4
Атанасио
преди 7 години
''Говорете така,че и баба ми да разбере''е казал Айнщайн ,и съм обяснил на стената на г-н Дуранкев - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1741713762773517Г-н Дуранкев добре го каза ,че при 3% ръст на БВП след 68год. ще сме на средното ниво което има сега ЕС но трябва да се обяснява и съм обяснил подробно започвайки с доклада на Европ.парламент пише ,че България губи 12-19 милиарда годишно от корупцията и контрабандата - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1742287312716162Казано иначе България може да има бюджетни излишъци и 5-6% ръст на БВП ''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/ но кражбите са много и водят до косвени убийства - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1745776689033891 От юрид.гледна точка става въпрос за нарушение на Конституцията и Геноцид
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още