IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 185 хил. мигранти са пристигнали в Европа през Средиземно море

Италия изглежда отново се очертава като предпочитан маршрут за търсещите убежище

15:45 | 06.05.16 г. 3
<p>
	Броят на мигрантите и бежанците, които се насочват към Италия, в момента превишава броя на хората, които искат да стигнат до Гърция. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Броят на мигрантите и бежанците, които се насочват към Италия, в момента превишава броя на хората, които искат да стигнат до Гърция. Снимка: архив, Ройтерс

Приблизително 185 хил. мигранти са пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на годината досега, сочат данните на Международната организация по миграция към ООН.

Данните показват, че общо 1 357 души са загинали или са изчезнали в опита си да стигнат до европейските страни, предава БТА.

От началото на годината в Гърция са пристигнали малко над 155 хил. души, в Италия - 28 706, в Испания – 1 063, в България – малко под 2 500 души, а в Кипър – само 28.

Броят на мигрантите и бежанците, които се насочват към Италия, в момента превишава броя на хората, които искат да стигнат до Гърция. От 26 април до 3 май в Италия са пристигнали 1 535 мигранти, а в Гърция - 537. 

За периода 21 април – 3 май в Италия, Гърция, Кипър и България – държавите от Европейския съюз (ЕС), където обикновено влизат мигрантите, отчитат средно намаление на пристигналите от 22%, сочат данните.

Почти 59 хил. души в момента се намират в Гърция и Западните Балкани. Към 27 април общо малко над 400 мигранти са изпратени в Турция като част от споразумението между Брюксел и Анкара за реадмисия на търсещи убежище. Повечето от хората идват от Пакистан, Бангладеш и Шри Ланка.

За първите три месеца на годината делът на сирийците преобладава от всички, пристигащи в Европа с цел търсене на закрила – почти 43%, следвани от афганистанците – над 22%, и иракчаните – почти 14%. Останалите идват от Пакистан, Иран, Нигерия, Гамбия и други страни, а малко под 2% са с неустановена националност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
Калният порой като залива , залива наред...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
michaelis12
преди 7 години
ми докато завладеят Рим на въглените им е заветна мечта още от как Римската Империя ги е клала и са искат джамия на мястото на Св. Петър във Ватикана, което мене лично ич не ме интересува .... :)) Най-важното е, че не искат при нас, кво по-убаво от тва ? .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 7 години
И това преселение на афроазиатци в Европа докога ше продължава...че и глоба 250000евро за чернюха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още