IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристоф де-Лафарж: Искаме мъжете да подкрепят равенството между половете

Очакваме устойчив бизнес резултат за 2016 г., твърди управителят на Шнайдер Електрик за България, Албания, Македония и Косово

08:45 | 10.05.16 г. 16
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Шнайдер Електрик</em></p>

Снимка: Шнайдер Електрик

Насърчаването на дамите в бизнеса е гореща тема от десетилетия. Докато жените все повече се опитват да открият своя път нагоре в корпоративния свят, редица програми работят за увеличване на многообразието на работната сила. В тази връзка Шнайдер Електрик се включи в инициативата на ООН HeForShe - Жени за равенство между половете. Повече за това ни разказа Кристоф де-Лафарж, управител на Шнайдер Електрик за България, Албания, Македония и Косово.

Защо жените продължават да бъдат подценявани в бизнеса, след като виждаме толкова много успешни дами на високи позиции?

Това се дължи на комбинация от фактори. Днес живеем в бързо променяща се среда, предразсъдъците обаче са много устойчиви. Сред причините може би е фактът, че работните условия не винаги са достатъчно гъвкави. Все пак самоограничаващият начин на мислене, който може да се срещне в служителите жени, е нещо, с което трябва да се борим. Те много по-често от мъжете се съмняват в качествата си и в способността си да свършат определена работа. Ето защо работодателите имат много важна роля в кампании като HeForShe.

Как Шнайдер Електрик реши да се включи в инициативата HeForShe?

Tова е повече от наше решение, инициативата е на корпоративно ниво. Многообразието и равнопоставеността са сред нашите корпоративни ценности. Шнайдер Електрик е известна с това, че е много етична компания – що се отнася до управлението ни, до бизнес решенията и, разбира се, и по отношение на хората ни.

Какъв е фокусът на самата инициатива?

Инициативата цели да ангажира повече мъже в каузата за равенство между половете. До сега исторически борбата на жените за равни права е била водена предимно от самите жени. Целта сега е повече мъже да разпознаят нуждата от равенство между половете и да подкрепят тази идея.

В рамките на този проект компаниите заявяват публично подкрепата си за равенството между половете в своите организации. Планирате ли стартирането на конкретна кампания или някаква инициатива вътре в организацията?

Кампанията HeForShe е добър повод за повече интензивна комуникация вътре във фирмата, но повечето инициативи, които имаме, са традиционни за нас. В бъдеще ще продължим с всички с тях – менторска програма за жени в ръководни позиции, обучение за висшия ни мениджмънт по въпроса, по-гъвкави отношение компания -служител за жените. За фабриката ни в Пловдив възнамеряваме да въведем и гъвкаво работно време за дамите.

Последна актуализация: 15:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 7 години
Спокойно можеш да го осъдиш за дискриминация, това и ще последва в един момент всички тия кухи инициативи. Казвам кухи, защото въпреки целия напън промяна няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 7 години
Да видим някой ден кой ще се бори за правата на мъжете. Че натам сме тръгнали...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 19 rate down comment 1
dzk
преди 7 години
" За фабриката ни в Пловдив възнамеряваме да въведем и гъвкаво работно време за дамите." това не е дискриминация по пол? Значи ако съм жена ще имам удобно работно време, но ако съм мъж нямам такова право.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 0
balkando
преди 7 години
+ И това не е майтап (
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 7 години
То им е генетично заложено и води до подсигуряване , оцеляване и просперитет в далечните времена . И катериците правят така :) .Човечеството обаче започна безконтролно използване на несъществуващ /кредитен / и неограничен финансов ресурс . Започна да изяжда храната на своите деца , подобно на вирус който изяжда гостоприемника и умира с него . Тук изключенията не променят крайния резултат , който е за всички .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 0
abdul
преди 7 години
Амбицията да го насърчават у простите мъже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
vzhekoff
преди 7 години
Съдейки по това с което се занимава, явно са го сложили според способностите му :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 1
bgMan
преди 7 години
Управител на каквото и да било "за България, Албания, Македония и Косово" звучи като наказание или заточение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 7 години
Не казвам че жените имат по-консуматрско мислене , но имат амбицията да го насърчават . А консуматорството след като провокира ценностен , семеен и обществен разпад е на път да затрие световната икономика , не дай боже по-икономически причини да се затрие и човечеството .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 2
balkando
преди 7 години
Насила установено равенство НЯМА и не може да има. Жените са достатъчно хитри и умеещи да постигат своето. Целият този шум е само с една цел - издигането на ключови постове на все повече лесно управляеми и манипулируеми индивиди - жени, гейове, инвалиди и т.н. Ако в организма се проведе една акция за равенство на клетките и слагането на еднакъв брой различни клетки и тъкани във всички органи ... познайте !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още