IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Натискът над Меркел расте

Германският канцлер е обвинявана, че увеличава зависимостта си от турското правителство

15:14 | 16.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

На фона на продължаващия спор за споразумението за бежанците между Европейския съюз и Турция продължава да расте и натискът над германския канцлер Ангела Меркел, която е обвинявана, че увеличава зависимостта си от турското правителство, пише в свой анализ германският Handelsblatt. 

Участващата в коалицията SPD (Социалдемократическата партия на Германия) обвинява Меркел за неспазването на споразумението от страна на Турция. Председателят на друга участваща в управлението партия - Християн-социалистическият съюз, Хорст Зеехофер, счита споразумението дори за причина за нарастване на популярността на евроскептичната партия „Алтернатива за Германия“ (AfD).

Външният министър Франк-Валтер Щайнмайер, разбира се, отхвърля обвиненията, че правителството отделя твърде голямо внимание на исканията на турските власти.

Интересът на Анкара към споразумението и със свързаната с това „визова свобода“ не бива да бъде подценяван, заяви Щайнмайер пред Tagesspiegel. „Турция е наясно какво трябва да се направи“. Топката е в тяхното поле, добави още външният министър. „Анкара трябва да ни каже как смята да отговори на отворените въпроси“.

Меркел ще отпътува на 22 май за официално посещение в Истанбул. По време на първата спешна среща на върха на ООН ден по-късно тя възнамерява да държи реч. Дали Меркел ще се срещне и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган засега не е ясно.

Споразумението за бежанците предвижда Турция да приеме стигналите до Гърция нелегални мигранти. Други сирийци от Турция може законно да влязат в ЕС за всеки върнат сириец. Част от споразумението е и отмяна на визовия режим за турски граждани в ЕС. Но това споразумение е обвързано с предвиденото облекчаване на турските закони за борба с тероризма, което се отхвърля от Анкара. Ердоган дори заплаши да анулира споразумението.

Зеехофер обаче не смята, че договорката с Турция за бежанците има съществено значение за намаляването на притока на мигрантите. „Има по-малко кандидати за предоставяне на убежище, защото балканският маршрут през Македония и Австрия вече е запушен", каза Зеехофер пред "Welt Am Sonntag". А насърченият от Меркел пакт с Анкара е бил сключен впоследствие. „Работата бе свършена от други. Ние се възползваме единствено от решенията на Австрия и на Балканите".

Същевременно Зеехофер повтори предупреждението си за твърде тясно обвързване на ЕС с Турция по отношение на бежанската криза, въпреки че не е против воденето на преговори. „Но мисля, че е опасно да сме толкова зависими от Анкара". По думите му обаче сделката с Турция е помогната на консервативната AFD.

Междувременно баварският премиер предложи на Австрия да помогне при граничния контрол в случай на засилване на трафика от Италия. Пред Welt am Sonntag Зеехофер заяви, че затварянето на прохода през Алпите е правилно решение, като добави, че „може да помогнем на Австрия с баварски полицаи, ако Виена помоли за това“. Заради бежанската криза властите в Алпийската страна заявиха, че може да разширят граничния контрол и до Алпите. Междувременно външният министър на страната Волфганг Соботка призна, че броят на миграните, които идват през прохода Бренер, клони към нула.

Според вицепредседателя на SPD Торстен Шефер-Гюмбел сега партията очаква, че „Ангела Меркел ще наложи условията на сделката и няма да коленичи пред Ердоган“. По думите му именно канцлерът носи отговорността сделката с Турция да функционира. „Ние трябва да искаме от нея (Меркел, бел. ред.) точките да бъдат правилно приложени и да се предпазим от твърде голямо покорство спрямо Ердоган“, казва и председателят на парламентарната група на SPD Томас Оперман пред Spiegel. Президентът на Европейския парламент Мартин Шулц междувременно обяви, че няма да бъдат допуснати компромиси по отношение на антитерористичното законодателство на Турция. 

Междувременно броят на нелегалните мигранти рязко се повишава. През април са били задържани 853 нелегално преминали лица, през януари броят им е бил само 90, пише Welt Am Sonntag, позовавайки се на данни на федералната полиция. За подсигуряване на бежанците федералното правителство ще осигури до 2020 г. около 93,6 милиарда евро, пише Spiegel, цитирайки изявление на Федералното министерство на финансите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
wag1111
преди 7 години
Марш навън!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 16
ing5rov
преди 7 години
Багажа и към Южна Америка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още