IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обществени сгради в София преминават на отопление с биомаса

Средствата са осигурени по програма за енергийна ефективност

16:10 | 20.05.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обществени сгради в София ще заменят инсталациите за отопление и вместо газьол ще ползват биомаса. Ще бъдат подменени общо отоплителните системи на девет общински сгради, съобщи заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков на пресконференция по проект на столичната община, финансиран по програма BG 04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“.

По процедурата са сключени до момента 34 договора с 32 общини. Една от тях с по два договора е именно София, каза Станков, цитиран от пресцентъра на министерството.

По неговите думи в рамките на цялата процедура на стойност 10,4 млн. евро се финансират мерки за енергийна ефективност в 104 сгради в цялата страна. 

В София по проекта участват училища, детски градини, детска ясла и детска кухня в райони без централно топлоснабдяване, каза заместник-кметът по екология на столицата Мария Бояджийска.

Биомасата ще бъде осигурена от санитарната сеч в общинския горски фонд.

По този начин могат да се отопляват около 200 общински сгради. Един от основните критерии за избор на сградите е в тях да бъдат изпълнени мерки за енергийна ефективност – подмяна на дограма и топлоизолации.

С реализацията на проекта ще бъдат спестявани годишно над 371 тона емисии въглероден диоксид и близо 143 хил. лв.

В момента общината подготвя нови 70 сгради, с които да кандидатства за ново финансиране.

Програма BG04 "Енергийна ефективност и възобновяема енергия" се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 въз основа на меморандум за разбирателство между  България и Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
Атанасио
преди 7 години
Основното е топла вода от слънцето като в Дания - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1711968085748085
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още